Підтримати нас

Задушлива пристрасть херсонської влади до бібліотекарів

30 вересня 2020 02:34
989
Поширити:

В останній день вересня країна святкує День бібліотек. Його встановлено Указом Президента у 1998 році «…враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства…»

Але замість “спочивати на лаврах” херсонські бібліотекарі у цей день працюють понаднормово - влаштовують свято для своїх друзів, читачів. І, як вони самі зізнаються, - настрій у них далеко не святковий. Адже міська влада намагається фактично знищити бібліотечну систему, а приміщення виставити на продаж.

Антологія змови

Зазіхання на приміщення міських бібліотек почалися вже давно, майже одразу, як у 2015-2016 роках їх відремонтували.

Так, восени 2017 року члени профільної депутатської комісії з питань освіти, спорту, культури, медицини, соціального захисту населення, охорони навколишнього середовища та у справах молоді Артем Кияновський, Олег Черненко та Сергій Волошинов запропонували скоротити в місті кількість бібліотек (об'єднати їх зі шкільними). А вивільнені приміщення використовувати для створення культурних клубів і центрів.

Тоді на круглий стіл у центральну міську бібліотеку ім. Лесі Українки на захист херсонських бібліотек прийшли працівники закладів культури, лідери та активісти громадських організацій, письменники, учені, члени міськвиконкому і депутати Херсонської та районних рад. У тому числі й два ініціатори вищезгаданої «оптимізації» Артем Кияновський і Сергій Волошинов. Олег Черненко не з'явився, хоча також був запрошений.

Артем Кияновський взяв слово одним з перших. І відразу ж сказав, що ні про яке скорочення бібліотек він не говорив і навіть не мав на увазі. Мовляв, він пропонував зовсім інше. Пропонував розібратися, чим зараз займаються бібліотеки, як працюють. І, якщо буде в тому необхідність, виділити кошти з міського бюджету, щоб, наприклад, купити сучасне обладнання.

Про те, що закривати бібліотеки не збиралися, сказав і голова депутатської комісії Леонід Ремига. Тільки іншими словами. Він пояснив, що виїзне засідання комісії стосувалося роботи інших установ культури - музеїв. А про бібліотеки заговорили, коли частина депутатів уже розійшлися, і кворуму не було. Тому пропозицію до  протоколу внесли, але за неї не голосували.

А за резолюцію круглого столу всі його учасники проголосували одностайно, у тому числі  - усі присутні на зустрічі депутати. Рішення однозначне: усі міські та сільські бібліотеки Херсона треба зберегти. Більше того, вирішили поставити питання перед міськрадою про підвищення зарплати бібліотекарям (вона у них мінімальна).

Однак у грудні 2019 року міська влада знову повернулася до ідеї “оптимізації”. А саме: Комісія з розгляду проєктів розвитку (!?) установ м. Херсона на 2020 - 2023 роки, які надають соціальні та культурно-освітні послуги містянам, взяла «під приціл» 10 бібліотек.

Рішення приймали: виконуюча обов'язки заступника міського голови Олена Рузгіс (голова Комісії) начальниця управління культури Лариса Косенко та депутати: Артем Кияновський, Олександр Ложичев, Валентин Сух, Роман Підперигора (він же директор департаменту бюджету та фінансів міської ради).

Слідом за рішенням цієї Комісії начальниця управління комунальної власності Аліса Вербицька без попередження підклала під час сесії 20.12.2019 р. депутатам проєкт рішення, де у додатку замість погоджених депутатами 12 об'єктів комунальної власності на приватизацію було внесено вже 87. У тому числі в “оновлений” перелік потрапили приміщення 3 бібліотек по вул. Патона 4-а (№№ 7, 24) та по вул. Лавреньова 11 (№19)

Депутати проголосували “за”, але потім багато хто з них “відхрещувався”, казали: в додаток не дивилися, вважали, що голосують за 12 об'єктів.

Проте на сесії 23.01.2020 року все одно підтримали пропозицію зменшити заробітну плату бібліотекарям на 4 млн. гривень. Під звільнення потрапила майже третина персоналу, понад 60 людей (загалом - 220,5 штатних одиниць, 180 з них - бібліотекарі).

А на початку березня начальник Управління культури Лариса Косенко підписала наказ про передачу книжкового фонду, меблів та обладнання 4 бібліотек: №№ 5, 6, 12, 22 у зв'язку зі скороченням штатних одиниць.

Антологія брехні або “культура у пастці”

Після гучного скандалу, пікетів, безлічі публікацій, звернень бібліотекарів та їх захисників у вищестоящі державні органи, до судів та в поліцію, міська влада начебто “дала задній хід”. Тим більш, що отримали зауваження від Міністерства культури - адже питання про ліквідацію бібліотек мерія мала обов'язково з ним погодити.

Отже, штатний розклад поки що залишився незмінним. Оренду приміщень бібліотекам подовжили (вони орендують комунальні приміщення). А ще депутати проголосували за мораторій на скорочення мережі бібліотек.

Але. Мораторій - лише до кінця цього року. Оренду подовжено - до 1 жовтня цього року (!). А із зарплатнею ще “веселіше” - тричі на сесіях ставили питання про повернення бібліотекарям 4 млн. грн. на виплату заробітної плати, але для прийняття рішення кожного разу не вистачало депутатських голосів.

Головний спеціаліст з координації діяльності мережі міських бібліотек Антон Костенко так пояснює, що відбувається: міська влада спробувала виставити приміщення “живих бібліотек” на продаж - не вийшло; спробувала ліквідувати заклади - теж не все так просто; тоді вирішила просто “заморити голодом” і таким чином змусити людей звільнитися з роботи за власним бажанням. А коли нікому буде працювати в бібліотеці, то й бібліотека “автоматично” закриється.

"Наші сучасні бібліотеки - це не “ізба-читальна” і не “книгосховище”, - додає голова первинної профспілкової організації управління культури Херсонської міської ради Ольга Матвєєва. - Як це, наприклад, намагається подати Артем Кияновський. У нас в кожному філіалі щомісяця проводиться від 10 до 15 різних цікавих заходів, конкурсів, вікторин, проходять виставки, діють клуби за інтересами, наші читачі видають комікси, роблять фільми, проводять фестивалі, а пенсіонери опановують новітні технології, вчаться користуватися інтернет-сервісами, наприклад - дистанційно сплачують за комунальні послуги. Також ми надаємо інклюзивні послуги маломобільним людям. А Антон Костенко, до речі, розробив для малечі на основі книг комп'ютерні ігри! І всім цим наші читачі користуються безкоштовно. Херсонська бібліотечна система вважається однією з найкращих в Україні, наш досвід переймають в інших регіонах. Але  ставлення міської влади до нас - майже найгірше, гірша ситуація лише у Запоріжжі".

Завідуюча інтернет-центром Херсонської центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки Любов Буренко підкреслює, що більшість співробітників - це мами-одиначки. І нинішня ситуація найбільше “б'є” саме по активній та креативній частці колективу - по талановитій молоді. Всі бібліотекарі з вищою освітою, віддають роботі душу, працюють від світанку до смерку, бо займаються улюбленою справою. Але отримують “копійки” - чим годувати сім'ї?

Проте, як каже Антон Костенко, найбільш неприємним є не тиск влади, а те, як її представники маніпулюють громадською думкою.

- Наприклад, публічно заявляють, що приміщення скорочених бібліотек не будуть перепрофільовувати (тобто вони й надалі залишаться закладами культури) - і тут же виставляють їх під приватизацію. Кажуть, що бібліотеки ліквідовувати не будуть, просто “зіллють” зі шкільними - а не пояснюють, що до навчальних закладів доступ обмежено (туди можуть зайти лише близькі родичі учнів, та й то, вахтер не кожного пропустить). До того ж тенденція скорочення дісталася й шкільних бібліотек. Переважно там один бібліотекар, який працює на пів ставки. Чи буде він обслуговувати з ранку до вечора всіх місцевих жителів, організовувати для них різні заходи? Ще пан Кияновський постійно каже, що любить бібліотеки, але їх у нас в місті забагато, називає загальну цифру - 139. Однак до складу Херсонської Централізованої бібліотечної системи входить 35 філій, з них 11 - в прилеглих селах та селищах. Тобто, безпосередньо в Херсоні, де зосереджено майже 300 тисяч жителів, існує лише 24 міських бібліотеки. В ту цифру, яку називає пан Кияновський, він включив всі шкільні бібліотеки й бібліотеки при інших навчальних закладах. Але у них, як я вже казав, зовсім інший профіль роботи та завдання.

Рішення про скорочення бібліотек та приватизацію їх приміщень для співробітників було “як грім серед ясного неба”. Так саме неочікувано з їх заробітного фонду забрали 4 млн. грн. Їх ніхто не попередив і на розгляд питань не запрошував. Тому тепер бібліотекарі ходять на всі засідання виконкому та депутатських комісій. Їх гонять, виштовхують, зачиняють перед ними двері, тиснуть та наказують “закрити рота”. А вони продовжують ходити та боротися за збереження інформаційно-просвітницьких, дозвіллєвих культурних центрів міста, якими не на папері, а на ділі, є наші бібліотеки. І - продовжують працювати.

До речі, коли бібліотекарі організовували пікет перед мерією - частина колективу залишилася на робочих місцях, щоб обслуговувати читачів. А ті 120 співробітниць та співробітників, хто йшов на пікет - написали заяви про відпустку за власний кошт на один день. І коли керівниця управління культури спробувала на них натиснути за прогули - то “причепитися” не змогла, лише вирахували з їх зарплати цей день.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ