Підтримати нас

За які проєкти Громадського бюджету зможуть проголосувати херсонці

Автор статті
31 серпня 2019 02:00
1,124
Поширити:

Схвалення Громадського бюджету Херсона наближається до вирішальної стадії, а саме - голосування, яке розпочнеться з 2 вересня.

Нагадаємо, загалом на конкурс подано 77 проєктів, але 2 з них відкликано самими авторами, ще 2 не пройшли експертну оцінку. Тобто херсонцям доведеться обирати кращі  ідеї із 73 пропозицій. 

Малобюджетні проєкти мають набрати не менш ніж 300 голосів. Високозатратні ідеї - понад п’ятисот вболівальників.

На сайті, де буде проводитися голосування Громадський проєкт Херсон, проєкти розподілено на 7 категорій. Отже, що нам пропонують втілити у життя наші ініціативні земляки.

Ремонт доріг та встановлення світлофору

У категорії «Дорожнє господарство» представлено 5 проєктів.

Два з них пропонують зробити ямковий ремонт дороги та ремонт тротуару.

Автори проєкту «Безпечний шлях» хочуть облаштувати гумовим покриттям асфальтні доріжки Херсонського спеціального дитячого садочка №8 Херсонської міської ради. Щоб діткам з вадами розвитку стало безпечніше.

Також є ідея створення Музею під відкритим небом «Стара пошта» в історичній частині міста. Але для цього  потрібно замінити асфальтне покриття на бруківку та облаштувати пішохідні тротуари.

Єдиний проєкт, який не пов'язаний з ремонтом доріг - «Регульований пішохідний перехід на Бериславському шосе, 11» передбачає встановлення двох світлофорів з кнопками для пішоходів та двох світлофорів для регулювання руху транспортних засобів.

Всі проєкти з цієї категорії можна переглянути за посиланням.

Етнофестивалі та інновації

У категорії «Культура» представлено 6 проєктів.

Три з них пов’язані з етнічними культурами – це проведення фестивалів «Дружба народів» та «ЕтноВибух», а також створення «ЕтноЛ» - креативного простору вивчення та популяризації етнічних легенд Херсона.

Ще один креативний простір - «Інноваційна бібліотека - креативний громадський простір» - стосується  Херсонської центральної бібліотеки ім. Лесі Українки. Автор пропонує  трансформувати її роботу, додавши нові сервіси. Вони допоможуть херсонцям отримати доступ до новітніх приладів (наприклад 3D принтер) та електронних сервісів (наприклад навчитися використовувати електронні сервіси «розумного міста»), а також підвищити їх цифрову грамотність.

Проєкт «Хай народна музика лунає - Україну окриляє» планує популяризувати українську народну музику серед дітей: закупити народні інструменти для оркестру Херсонського Палацу дитячої та юнацької творчості, навчати дітей, готувати їх до конкурсів та фестивалів.

А ідея останньому проєкту «Казкова екотерапія» - конкурс з написання сценаріїв еко-казки для професійних та аматорських театрів.

Про всі проєкти з цієї категорії можна дізнатися за посиланням.

Захист екології та нове медичне обладнання

У категоріях «Телекомунікації, зв’язок та інформаційні технології» та «Інше» представлено лише 4 проєкти.

Автор проєкту «Інтернет портал «Цифровий простір відповідальних власників» планує створити багатофункціональний портал з нанесенням на карту різних геоданних (ОСББ міста, пункти прийому платежів, пункти збору вторсировини і т.д.) з можливістю ведення окремих інформаційних сторінок ОСББ. А також розробити сервіси для управління об’єднаннями.

У категорії «Інше» представлено проєкт креативного простору «Zabalka Creative Spase (ZCS)»  - майданчика для проведення освітніх і культурних заходів для дітей і дорослих, включаючи осіб з особливими потребами.

Проєкт «Вільне дихання - вільне життя»  передбачає покупку ендоскопічного обладнання у дитячу поліклініку, яке дозволить проводити необхідну діагностику патологій та ЛОР-захворювань маленьких пацієнтів.

А екологічний проєкт «Захистимо родючі землі Херсонщини від отруєння важкими металами», покликаний підвищити рівень екологічної освіти молоді та покращити екологію шляхом вилучення батарейок з викидів.

За здоровий спосіб життя

У категорію «Спорт» подали аж 17 проєктів, але 3 з них відхилили.

Проєкти «Час футболу» та «Реконструкція спортивного комплексу на території «ДНЗ ВПУ №2» спрямовані на створення футбольного майданчика.

Для любителів бігу автор проєкту «Kherson Hаlf Marafon» пропонує провести у Херсоні масштабний напівмарафон.

У проєкті «Здолай свою висоту»  планується облаштувати сектор для стрибків у висоту, який в даний час відсутній, на Херсонському МСК «Кристал».

І більшість проєктів -  10 з 14 - пов’язанні зі створенням спортивних та ігрових майданчиків.

Ознайомитися детальніше к усіма проєктами цієї категорії можна за посиланням.

Облаштування парків

У цю категорію подали проєкти 16 херсонців, і, як не дивно, 6 з них також пов’язанні зі створенням дитячих чи спортивних майданчиків. Ще один проєкт пов'язаний зі спортом – це створення «Громадського баскетбольно-волейбольного майданчику» у парку «Херсонська фортеця».

Також у цьому парку херсонці пропонують встановити «Сонячне дерево» для зарядження гаджетів. А проєкт «Лавки зі столами» пропонує встановити лавки зі столами в парках, скверах і на дитячих майданчиках, де їх не вистачає.

Проєкт «Наш сквер» пропонує облаштувати зону відпочинку для людей похилого віку по вул. Шенгелія.

Також планується  встановити символ міста «Я люблю Херсон»  на набережній в районі готелю «Фрегат».

А проєкт «Відновлюємо історичне минуле-будуємо сьогодення та майбутнє Херсона» спрямований на здійснення капітального ремонту фасаду будівлі Херсонського палацу дитячої та юнацької творчості - задля збереження історичної пам’ятки у стані, належному для подальшого функціонування.

Також у цій категорії представлені 4 екологічні проєкти:

  • «Сміття за життя» - екологічне виховання громадян та впровадження роздільного збору твердих побутових відходів (ТПВ) у Шевченківському парку Херсона.
  • розміщення підземних систем з контейнерами для сортування побутового сміття -  замінити контейнери для збору побутових відходів в центрі міста Херсона системами підземного сортування та зберігання, що покращить санітарний та екологічний стан центральних вулиць.
  • «ЕКО_St@PT» - створення креативного та вільного простору, а головне безпечного вигулу та тренування домашніх тварин.
  • проведення триденного екологічного фестивалю «ІІ міський ЕкоФестиваль до Всесвітнього Дня Землі».

Всі проєкти з цієї категорії можна переглянути за посиланням.

Благоустрій шкіл та дитячих садочків

В категорію «Освіта» херсонці подали найбільше заявок, аж 28!

Їх переважно подавали заклади освіти.

Серед них 9 проєктів пов’язані зі встановленням огорожі навколо навчальних закладів та благоустрій територій. Ще 7  передбачають побудову або модернізацію ігрових та спортивних майданчиків.

Проєкт «Бібліотека Європейського типу» подала школа №12, в ньому планується зробити ремонт бібліотеки та закупити нове сучасне бібліотечне обладнання.

Шість проєктів подали дитячі садки, автори яких планують:

Два проєкти пов’язані зі спортом, а саме «Встановлення спортивно-гімнастичного комплексу «Юнга» і модернізація футбольного поля та створення комплексного спортивного майданчику.

Останні три проєкти пов’язані з культурним життям навчальних закладів. Проєкт «Арт-майданчик «Барвисте дитинство» передбачає будівництво павільйону/сцени для проведення спільних свят, вистав та виставок, тематичних ярмарок, зустрічей громади.

Проєкт «Актова зала - місце естетичного виховання учнів у школі» від ЗОШ № 55 передбачає проведення комплексних робіт в актовій залі для створення естетичного вигляду та безпечних умов для учасників заходів.

І останній проєкт «Відкритий майданчик у школі - антонівський артпростір» передбачає побудову загальнодоступного артпростору, що дозволить проводити шкільні свята, масові заходи, зустрічі.

Більш детально про всі наміри з цієї категорії можна дізнатися за посиланням.

Нагадуємо, голосування розпочнеться 2 вересня.

Вивчайте, обирайте та долучайтеся до голосування - підтримайте найкращі ініціативи для розвитку нашого міста.

* Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2019 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газетою «Вгору» за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ