Підтримати нас

З початку літа над Херсонщиною пронісся вже третій смерч

Автор статті
13 липня 2020 12:14
873
Поширити:

На цих вихідних за 2 кілометри від Херсона місцеві жителі сфотографували смерч. Це вже третє зафіксоване атмосферне явище за червень.

Смерч пронісся по полю 12 червня о 13.00 неподалік від проїжджої частини.

“Об'їзна Херсона. Година дня. Просто посередині крутиться смерч, біля траси. Люди зупиняються - фотографують. До Херсона 2 кілометри” - каже на відео очевидець.

Смерч (також, торнадо, тромб) — стрімкий вихор, який витягується від купчасто-дощової хмари до поверхні води або землі.  Це одне з найнебезпечніших атмосферних явищ, причини утворення яких повністю не вивчені досі. Якщо смерч зачепить населенні пункти, сільськогосподарські угіддя, він може завдати серйозної шкоди.

Так, 14 червня, у смт Сивaське Нoвoтрoїцькoгo району руйнівний смерч спричинив значні збитки місцевим жителям.

Він тривав лише 10 хвилин, але встиг пошкодити 12 будинків та рознести сараї у деяких господарствах.

Ще один смерч помітили у Хорлах 3 червня.

Фото і відео прокоментував метеоролог Харківського регіонального центру з гідрометеорології Ігор Кибальчич у Facebook.

"Смерч значних розмірів, ймовірно, водяний. На фото можна побачити, що вихор почав формуватися над водною поверхнею і потім вже вийшов безпосередньо на узбережжі півострова Гіркий Кут. Після детального аналізу інших відеозаписів даного випадку, виявилося, що це все ж таки смерч мезоциклонного походження (торнадо). Про це, зокрема, свідчить обертання материнської хмари і невеличкий вторинний вихор, що "танцює" навколо головної воронки", - пише Кибальчич.

У коментарях він додав, що смерч - це узагальнений термін, а взагалі їх існує декілька типів - торнадо, гастнадо, тромби і т.ін.

Його також зафіксували на фото і відео жителі Скадовського району.

Взагалі, смерчі в Україні останнім часом спостерігаються все частіше, переважно влітку в степових районах півдня, іноді на Поліссі. Як кажуть кліматологи, всі аномальні природні явища в Україні за останні роки - це наслідки глобального потепління і зміни клімату. Це робить погоду більш екстремальною, що спричиняє більшу кількість небезпечних метеорологічних явищ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ