Підтримати нас

З 1 січня для юридичних осіб в Україні змінилися «правила гри»

Автор статті
06 січня 2016 07:39
566
Поширити:

Із 1 січня 2016 року набирають чинності основні зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV, якими, зокрема, установлюються спецправила для припинення та виділення юросіб.

Виділення. У разі виділення юросіб потрібно здійснювати держреєстрацію нових (які виділилися зі старого) підприємств. Окрім того, вимагається держреєстрація змін до відомостей (які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань, далі — Єдиний держреєстр) про юрособу, із якої відбулося виділення, щодо юридичної особи — правонаступника. З останнього моменту виділення вважається завершеним.

Злиття. У разі злиття юросіб провадиться держреєстрація новоствореного підприємства та держреєстрація припинення юросіб, котрі брали участь у злитті. Припинення буде завершено з дати держреєстрації припинення юросіб, які «злилися».

Перетворення. Під ним слід мати на увазі зміну організаційно-правової форми юрособи (ч. 1 ст. 108 ЦКУ). Наприклад, товариство з обмеженою відповідальністю можна перетворити в приватне акціонерне товариство.

У разі перетворення підприємства здійснюється держреєстрація припинення однієї юрособи й держреєстрація новоутвореної юрособи з новою організаційно-правовою формою. Перетворення вважається завершеним із дати держреєстрації новоствореної юридичної особи.

Поділ. Під час поділу юросіб потрібно проводити держреєстрацію нових підприємств і держреєстрацію припинення розділеної юрособи. Процедура поділу завершується з моменту держреєстрації припинення юридичної особи, що припиняється в результаті поділу.

Приєднання. Приєднання юросіб вимагає держреєстрації припинення фірм, які приєднуються, і держреєстрації змін до відомостей Єдиного держреєстру про правонаступництво юрособи, до якої вони приєднуються. Із моменту держреєстрації змін до відомостей Єдиного держреєстру процедура приєднання вважається завершеною.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ