Підтримати нас

Європейський суд з прав людини вже засудив росію, збираємо нові докази проти загарбника

Vgoru
Автор статті
10 березня 2022 09:59
904
Поширити:

Європейський суд з прав людини ще 1 березня зобов’язав російську федерацію не атакувати цивільних осіб та цивільну інфраструктуру України:

  • не здійснювати військові напади на цивільне населення та цивільні об‘єкти, в тому числі на житлові приміщення, транспортні засоби швидкої допомоги та інші цивільні об‘єкти, що знаходяться під спеціальною охороною такі, як школи, лікарні;
  • негайно забезпечити безпеку закладів медичної допомоги, їх особового складу та автомобілів швидкої допомоги на території, що є об‘єктом нападів або осади російських військ.

Крім того, ЄСПЛ вперше поширив дію такого рішення не лише на міждержавні скарги, а й на індивідуальні. Тобто наразі кожен громадянин України має можливість подати заяву про порушення його прав іншою країною - російською федерацією.

Для ефективного збору та обробки індивідуальних заяв, за спільної ініціативи Офісу Президента України, Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України та Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим створено міжурядову веб-платформу https://humanrights.gov.ua 

Через цю платформу представники правозахисних організацій, експерти у сфері прав людини, представники наукової спільноти та всі, хто володіють інформацією про факти порушень прав людини або ж став жертвою чи свідком таких подій зможуть подати відповідну інформацію за зручною формою та надіслати підтверджуючи документи, фото, відео тощо.

Наприклад, про:

  • Злочини проти особи: вбивство, катування, знущання та погрози, викрадення, умисні тілесні ушкодження, розстріл цивільних, обстріл місць перебування мирного населення, зґвалтування, незаконне позбавлення волі.
  • Злочини проти майна: знищення, заволодіння та пошкодження майна (будинки, квартири, автомобілі, товари в магазині, ін.), мародерство, пограбування тощо.
  • Порушення права на особисте та приватне життя: обшуки приватних будівель та бізнесу, тиск на родини політичних в’язнів, вторгнення в будинки, позбавлення житла та примусове виселення, примушування до отримання російського паспорта.
  • Порушення права на свободу віросповідання та переслідування за релігійними ознаками.
  • Право на свободу зібрань: перешкоджання проведенню та участі в мітингах та мирних зборах, штрафи за таку участь.
  • Свободу пересування: депортація, примушення до переселення та евакуації, заборона виїзду чи в’їзду на тимчасово окуповану територію, перешкоджання залишити небезпечну територію, примусове вивезення у рф тощо.
  • Примушування до участі у війні на боці рф, розташування військових поруч з цивільними об'єктами (житловими будинками, школами, лікарнями тощо) або в оточенні цивільних (прикриття цивільним населенням).
  • Геноцид: дії, що здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, будь-яку національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку.
  • Тероризм: будь-яка дія, яка має на меті спричинити смерть чи тяжке тілесне ушкодження цивільній чи іншій особі, яка не бере активної участі у бойових діях у ситуації збройного конфлікту, а також дії спрямовані проти невійськових об’єктів підвищеної небезпеки, якщо метою такої дії за її характером чи контекстом є залякати населення або змусити уряд чи міжнародну організацію вчинити чи утриматися від будь-яких дій.

Зібрані факти будуть використані як докази для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН.

Тим часом російська федерація, попри все, вперто “відхрещується” від військових злочинів в нашій країні. Мов, ми, начебто, сами себе вбиваємо. А вони - “лише займаються демілітаризацією України” (?!). 

Тож зберемо разом більше доказів про злочини нахабного та брехливого загарбника!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ