Підтримати нас

Як зберегти здоров’я печінки: кілька порад

Автор статті
10 листопада 2017 14:45
237
Поширити:

Кращий спосіб боротьби із захворюваннями печінки – це уникнути їх, якщо це можливо. Але як же це зробити? Нижче наведемо кілька порад.

1. Підтримуйте здорову вагу.

Якщо у вас ожиріння або навіть просто надмірна вага, у клітинах печінки накопичується надлишкова кількість жиру, що істотно збільшує ризик виникнення жирового гепатозу (безалкогольної жирової хвороби печінки), в даному випадку вам, можливо, потрібна професійна консультація гепатолога.

 

2. Дотримуйтесь збалансованої дієти.

Уникайте висококалорійної їжі, насичених жирів, рафінованих вуглеводів (таких як білий хліб, макарони та ін) і цукру. Не їжте сирі або недоварені молюски. Старейтесь вживати більше продуктів, багатих клітковиною і волокнами: свіжі фрукти і овочі, цільнозерновий хліб і ін. Не забувайте про м’ясо (хоча кількість вживання червоного м’яса варто обмежити), знежиреному молоці і продуктах, що містять мононенасичені і поліненасичені, жирні кислоти, такі як рослинні олії, горіхи, риба. Пийте достатню кількість чистої води.

3. Підтримуйте адекватний рівень фізичної активності, регулярно займатися спортом.

Регулярні тренування сприяють зменшенню накопичення жиру в печінці.

4. Уникайте токсинів.

Токсини можуть пошкодити клітини печінки. Обмежте безпосередній контакт з токсичними речовинами: чистячі засоби, аерозолі, інсектициди, різні хімічні речовини і добавки. Коли ви використовуєте аерозолі, переконайтеся, що кімната провітрюється, обов’язково одягайте маску або респіратор. Не паліть.

5. Вживайте алкоголь помірно і відповідально.

Алкогольні напої можуть принести багато проблем зі здоров’ям. Вони можуть пошкодити або знищити клітини печінки. Поговоріть з лікарем про те, яку кількість алкоголю підходить саме вам. Можна порадити вживати алкоголь тільки помірно або повністю відмовитися від його прийому.

6. Уникайте вживання наркотиків.

7. Уникайте брудних голок та інструментів.

Звичайно, брудні голки пов’язані не тільки з внутрішньовенним вживанням наркотиків. Небезпечні методи ін’єкцій, хоч і рідкісні, можуть зустрічатися і в лікувальних установах. Використовуйте тільки чисті голки для татуювання та пірсингу.

8. Після контакту з чужою кров’ю зверніться до лікаря.

Якщо з якоїсь причини ви вступите в контакт з чужою кров’ю, негайно зверніться до лікаря.

9. Не використовуйте чужі предмети особистої гігієни.

Наприклад, бритви, зубні щітки можуть бути мікроскопічні краплі крові або інших рідин організму, які можуть бути інфіковані.

10. Практикуйте лише безпечний секс.

Незахищений секс або секс з кількома партнерами збільшує ризик зараження гепатитом B і С.

11. Мийте руки.

Мийте руки милом і теплою водою після туалету, перед приготуванням їжі та перед їжею.

12. Дотримуйтесь правил прийому ліків, завжди дотримуйтесь призначень лікаря та інструкцій до препаратів.

Коли ліки приймаються неправильно, приймаються в надмірній кількості, приймаються без врахування протипоказань або приймаються з порушенням режиму дозування і поєднання ваша печінка може бути пошкоджена.
Ніколи не поєднуйте прийом ліків з алкоголем. При призначенні вам лікування обов’язково розкажіть лікарю про будь-яких безрецептурних лікарських засобах, добавках, натуральних або трав’яних засобах, які ви використовуєте.

13. Не забувайте про вакцинації.

На даний момент існують ефективні вакцини від гепатиту А і гепатиту B. На жаль, проти вірусу гепатиту С вакцини немає.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ