Підтримати нас

Як зберегти адресну допомогу

Автор статті
04 грудня 2016 04:00
1,560
Поширити:

Що робити переселенцю, коли влада вимагає повернути адресну допомогу?

Ще у жовтні 2014 року Кабмін прийняв постанову про надання грошової допомоги переселенцям. Це кошти на проживання, у тому числі сплату комунальних послуг. Проте держава може відібрати  цю допомогу. Для цього може бути лише дві законні підстави. Перша – якщо у будь-кого із членів родини переселенців є житло на  підконтрольній Україні території. Друга причина –  якщо у когось із членів родини є на банківському рахунку більше 16 тисяч гривень. За законом, ви маєте повідомити управління соціального захисту про наявну житлову площу чи депозит. Якщо обман викриють, то з вас можуть стягнути  виплачені кошти. Якщо виявиться, що переселенець подав недостовірну інформацію, то виплати припиняються з наступного місяця. Їх можуть відновити, якщо протягом місяця родина повідомить в управління соцзахисту про зміну обставин, які вплинули на припинення виплати допомоги.

Дії чиновників можна оскаржити. Наприклад, тоді, коли від вас вимагають повернути абсолютно усі кошти, які  виплатила держава. Якщо допомога була призначена у 2014 році, а сума на вашому банківському рахунку перевищила критичний показник в 2016 році, вимога повернути кошти з 2014 року – незаконна.

Є ще один випадок, коли можна оскаржити дії Управління соцзахисту. Коли вам припинили виплати на підставі того, що ви володієте житловим приміщенням. Якщо це приміщення непридатне для проживання, то можна звертатися до суду. В Україні вже є приклади, коли суд ставав на бік переселенців.

P.S. Юридичну консультацію переселенці можуть отримати за адресою: м. Херсон, вул. Фрунзе, 2, офіс 19. Дні прийому: вівторок, четвер з 10.00 до 15.00. Попередній запис за тел. (0552) 49 60 03.

За психологічною допомогою можна звертатися до психолога Андрія Калити за адресою: м. Херсон, вул. Перекопська, 3, тел. 050-418-10-01.

Публікація підготовлена в рамках проекту "Будуємо Херсонщину разом" за підтримки Black Sea Trust і німецького Фонду Маршалла. Думки авторівпублікаційне обов'язково збігаються з точкою зору Black Sea Trust, німецькогоФонду Маршалла або їх партнерів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ