Підтримати нас

Як зареєструвати авто по-новому

15 грудня 2015 13:00
274
Поширити:

Довідку-рахунок, яку міністр МВС назвав “королевою корупції у ДАІ”, ліквідовано. Натомість для реєстрації автомобіля достатньо буде продавцю і покупцю автотранспорту підписати угоду в сервісному центрі МВС, або надати нотаріально засвідчену угоду.

В інших випадках слід подавати інші документи. Зокрема, свідоцтво про право на спадщину, договір дарування, договір укладений між автосалоном і продавцем тощо. Але, як з'ясувалося, те, що сказав міністр, – лише півсправи. На практиці є нюанси, пише газета “Експрес”.

– Отже, як би все мало виглядати в ідеалі, за новою процедурою?

– При купівлі не нових автомобілів, що у нас дуже популярно, буде достатньо засвідчити нотаріально договір купівлі-продажу або ж підписати такий документ у сервісному центрі МВС України у присутності адміністратора установи, – розповідає Богдан Глядик, автоюрист.

– Тобто, не потрібно звертатися і до сервісного центру МВС, і до нотаріуса?

– Якщо договір оформлятимуть у сервісному центрі в присутності адміністратора, то до нотаріуса вже не потрібно звертатися. Де саме засвідчувати документи купівлі-продажу, вирішуватимуть ті, хто купуватиме (продаватиме) транспортний засіб.

– А при купівлі нового автомобіля із салону як оформлятимуть документи?

– Щодо нових автомобілів, які підлягають першій реєстрації, то достатньо письмового договору, укладеного між салоном і покупцем. При успадкуванні транспортного засобу також проводиться перереєстрація. У цьому випадку достатньо мати свідоцтво про право на спадщину, видане нотаріусом або консульською установою, чи його дублікат. При даруванні – договір дарування. Про це йдеться у постанові Кабміну “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань реєстрації транспортних засобів” від 18 листопада 2015 року, №941.

– Скільки тепер водіям коштує оформлення придбання транспортних засобів?

– Поки що не повідомляли вартість цієї послуги у сервісних центрах МВС (ми зателефонували у кілька регіональних сервісних центрів, де повідомили, що зараз оформити придбання автотранспорту по-новому в них ще не можна і не знають, скільки це коштуватиме). Вочевидь, якісь платежі за оформлення документів таки будуть. Малоймовірно, що послуга буде безплатною. Та скільки саме це коштуватиме, ще невідомо. Адже з організацією роботи сервісних не все так гладко. Бо Верховна Рада проголосувала за законопроект “Про сервісні послуги та сервісні центри МВС” лише у першому читанні. Проте регіональні сервісні центри почали створювати згідно з постановою Кабінету Міністрів від 28 жовтня 2015 року “Про утворення територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ”.

Що ж до оплати послуг нотаріуса, то тут нічого не змінилося. Чому раніше на довідки-рахунки був попит? Річ у тім, що вони обходилися дешевше, аніж послуги нотаріуса. Вартість довідки-рахунку становила від 800 до 2000 гривень. Тим часом за послуги нотаріуса слід заплатити 1% суми, вказаної у договорі. Тобто: якщо, до прикладу, сума, вказана у договорі, становить понад 200 000 гривень, то й вартість послуг нотаріуса буде більш ніж 2000.

Отже, людям мала би бути вигідною нова послуга, якщо договір можна буде справді оформити у сервісному центрі. Хочеться вірити, що міністр не поспішив із заявою, і що ці послуги таки з дня на день почнуть надавати.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів