Підтримати нас

Як волонтери об’єднують Японію, США і Білорусь з Україною та Херсоном

Автор статті
06 грудня 2018 11:03
994
Поширити:

У Херсоні відзначили Міжнародний день волонтерів, який проходить щорічно 5 грудня. Традиційно цього дня в Херсонській Центральній бібліотеці ім. Лесі Українки відбувся Конгрес волонтерів. Цьогоріч захід був присвячений темі міжнародного волонтерства молоді та народній дипломатії.

Відвідувачі заходу.

Популяризація України в Японії

Про свій унікальний досвід формування іміджу України в Японії розказав волонтер Андрій Назаренко. Хлопець народився у Харкові. У 18 років він поїхав навчатися до Японії. Зараз Андрію 23, він є активістом японського консервативного руху Ніппон Кайгі (у перекладі: Всеяпонський Конгрес) та займається популяризацією української справи в Японії.

За словами хлопця, інформаційну прогалину стосовно України заповнюють  переважно російські пропагандисти. Так відбувається через недостатні зусилля української влади у висвітленні позиції України в Японії.

У своїх лекціях та публічних виступах Андрій Назаренко доносить достовірні відомості про сучасну проблематику України та історичні події від Київської Русі до проголошення Незалежності України. Свій підхід у популяризації України активіст формує як українські приклади для японців:

“Для того, щоб інформаційна кампанія була найбільш ефективною,  важливо знаходити спільні риси і цілі, зокрема, геополітичні. Зазвичай тема моїх лекцій - це уроки України для Японії.  На прикладі ядерного роззброєння України я розповідаю про необхідність підтримки військових сил і марність таких міжнародних угод, як Будапештський меморандум. І навпаки, на прикладі японців, котрі були насильно викрадені спецслужбами КНДР, розповідаю про політичних українських в’язнів, яких викрали спецслужби РФ”.

Уперше в храмі Ясукуні на заході вшанування всіх загиблих під час Другої світової війни піднято Державний прапор України

Під враженням від розповідей Андрія про Україну  дівчинка-четвертокласниця з Хіросіми склала класичний японський вірш танка:

Країна синього неба і пшениці.

Гість звідтіля вчора до нас завітав.

Ах, як хотілося б колись

Хоча б ще раз

Почути про неї.

Американське волонтерство молоді в Україні

Своїм волонтерським досвідом поділилася доброволець Корпусу миру в Україні Уітні Крейвенс.  Дівчина приїхала із США до України, щоб допомагати громадським активістам, місцевим інституціям або постачальникам послуг розширити організаційні можливості для покращення  їх діяльності.

“Я не так давно в Україні, але відразу відчула гостинність та привітність мешканців цієї країни,” - поділилася дівчина своїми першими враженнями.

Уітні Крейвенс разом із херсонською молоддю.

Уітні перебуває в Херсоні трохи більше місяця і активно бере участь в різноманітних публічних заходах, про що розповідає на своїй Фейсбук сторінці. В Україні вона працюватиме до 2020 року.

Білоруси на захисті незалежності України

Наприкінці літа в Херсоні відбулася міжнародна виставка “Білоруси з Україною в серці”. Картини цієї експозиції були написані митцями зі Спілки художників Білорусі під час їх пленеру поблизу села Піски. Запросили митців у зону проведення АТО добровольці тактичної групи Білорусь, яка складається переважно з білорусів. Ця виставка присвячена двом загиблим побратимам: білорусу Алесю Черкашину та українцю Віталію Теліженку. 

Організовували виставку в Херсоні учасники ініціативної групи херсонського майдану: Євгенія Мироненко, Анастасія Друсінова та Владислава Малега. На відкриття виставки в Херсон завітали бійці тактичної групи Білорусь, куратор виставки та голова міжнародного благодійного фонду “Волошка” Анжела Душаєва, голова білоруського центру в Україні “Сябры” Галина Сорочик та батько загиблого добровольця Алеся Черкашина.

“Ця виставка відбулася у 18 містах України, у тому числі й у Херсоні. Для українців та білорусів це важливо - зустрітися, поспілкуватися та зрозуміти, що ми не одні в цьому світі, що ми - є. Адже, як відомо, білоруська влада висвітлює події в Україні через призму російської пропаганди, а незгодних з нею переслідує. У той самий час наша влада відмовляється надавати добровольцям з інших країн українське громадянство. Через це вони не можуть реалізуватися в Україні, а на батьківщині їм загрожує в’язниця або ж навіть смертна кара. І до цього, в першу чергу, варто привертати увагу суспільства. Тепер уже ми маємо захистити наших захисників,” - підкреслила Євгенія Мироненко.

Про враження і користь від здобутого досвіду розповіла Вгору учасниця ініціативної групи Владислава Малега:

"Організація міжнародної виставки "Білоруси з Україною в серці" стала дуже хорошим досвідом для мене. Це була можливість навчитися новому, познайомитися з чудесними людьми і, головне, виконати спільну місію - актуалізувати питання участі добровольців з інших країн у захисті України від російської агресії, торкнутися сердець людей через мистецтво. Мені здається, що в нас це дійсно вийшло. Організація проекту - це непросто, але коли тебе оточують однодумці, то все йде саме так, як треба. Результат усіх зусиль абсолютно того вартий!"

Неформальне спілкування після заходу.

Координатор Конгресу волонтерів Антон Костенко підкреслив, що цей захід мав   допомогти зацікавленій херсонській молоді дізнатися про приклади діяльності волонтерів з інших країн та запропонувати можливості для співпраці з ними.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ