Підтримати нас

Як вберегти дитину від отруєнням свинцем

Автор статті
28 жовтня 2016 01:15
237
Поширити:

27 жовтня 2016 р. в центральній міській бібліотеці м. Нова Каховка відбувся семінар на тему: «Шкідливість використання свинцевих фарб для дітей» для представників дитячих дошкільних установ Новокаховської міськради та засобів масової інформації, за фінансовою підтримкою Шведського товариства охорони природи (SSNC).

Захід присвячений «Міжнародному тижню дій щодо запобігання отруєнням свинцем». На семінарі були присутніми представники дитячих дошкільних установ Нової Каховки, Таврійська, Райського, Тополівки.

Хочеться, щоб всі громадяни зрозуміли актуальність цієї події, оскільки наслідки від отруєння свинцем є надто тяжкими, і особливо це стосується дітей, які надзвичайно вразливі до цієї сполуки. Одним із основних джерел свинцю для дітей є фарби. З презентацією на тему «Шкідливість використання свинцевих фарб для дітей» виступила вчитель біології ЗОШ №3 м. Нова Каховка - Кучеренко Ірина Володимирівна. Яка доповіла, що свинець донині використовується в фарбах, з якими ми стикаємося в нашому повсякденному житті. Фарби використовуються для додання кольору стін, іграшок, меблів та багатьох інших предметів. ВООЗ (всесвітня організація охорони здоров'я) визнала свинець одним з тих токсичних елементів, на які необхідно звертати першорядну увагу . Важливо знати, що вплив навіть невеликих рівнів свинцю може завдати серйозної шкоди здоров'ю дітей.

Свинець може привести у дитини: до пошкодження нервової системи і нирок, порушення уваги і зниження розумових здібностей, утруднення процесів мови і до виникнення проблем поведінки, недостатньої м'язової коордінаціії, недорозвинення опорно-рухового апарату, пошкодження слуху. Високі рівні отруєння свинцем можуть привести до руйнівних наслідків для дитячого організму, в тому числі до конвульсій, втрати свідомості і - в деяких випадках - до смерті.

Далі Кучеренко Ірина Володимирівна повідомила присутнім про заходи для профілактики отруєння синцем:

«Негайно забирайте облуплюється фарбу. Щодня мийте підлоги, віконні рами, підвіконня та інші поверхні. Користуйтеся шваброю або мочалкою, вмочуючи її в теплу воду з миючим засобом загального призначення або зі спеціальним миючим засобом для матеріалів, забруднених свинцем. Ретельно виполіскуйте мочалку і головку швабри, якою Ви протирали брудні або пилові ділянки. Часто мийте дітям руки, особливо перед їжею і перед денним або нічним сном. Утримуйте в чистоті місце для ігор. Регулярно мийте пляшечки, соски і іграшки, в тому числі м'які. Не дозволяйте дітям жувати облуплені частки з підвіконь або з інших фарбованих поверхонь. Очистіть або знімайте взуття перед входом в будинок. Забезпечуйте дітям повноцінне харчування з низьким вмістом жиру; давайте їм продукти, багаті залізом і кальцієм, такі як шпинат і молочні продукти. Організм дітей, які повноцінно харчуються поглинає менше свинцю».

Наприкінці виступила голова НКМГЕО «МАМА-86-Нова Каховка» Козак Таїса, і навела декілька рекомендацій, дотримання яких дозволить вам зменшити ймовірність натрапити на неякісну та небезпечну фарбу зі свинцем:

«Намагайтеся уникати масляних фарб. Адже, свинець найчастіше містять саме масляні фарби (емалі). Замініть масляні фарби на акрилові (на водній основі) – вони не містять свинцю, та виділяють мінімальну кількість летких органічних сполук, що забруднюють повітря в приміщеннях. Якщо все ж використовуєте масляну фарбу – намагайтеся використовувати неяскраві кольори. Дослідження показують, що найбільші концентрації свинцю містяться у фарбах яскравих кольорів: жовтій та червоній фарбі. При використанні масляної фарби надавайте перевагу білому кольору – у білих фарбах різних виробників концентрація свинцю є найнижчою і відповідає вимогам безпеки».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ