Підтримати нас

Як реформують безоплатну правову допомогу

Vgoru
24 листопада 2017 11:00
393
Поширити:

У недалекому майбутньому безоплатна правова допомога має стати однією із найважливіших складових у роботі органів місцевої влади.

Про це говорили на круглому столі “Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?”, який відбувся у Регіональному центрі з надання вторинної правової допомоги у Херсонській області. У засіданні взяли участь керівники і співробітники Регіонального центру, центрів із надання правової допомоги з міст та районів області і представники громадських організацій.

Директорка Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги у Херсонській області Марина Єлісєєва у своєму виступі зазначила, що перехід системи надання громадянам безоплатної правової допомоги на місцевий рівень — процес, може, і непомітний для рядових громадян, але для системи — свого роду “тектонічний зсув”, кардинальна зміна підходів до роботи.

“У державі йде децентралізація, - сказала Марина Єлісєєва, - і тому треба бути готовими, що нашу систему скоро не будуть фінансувати централізовано. Ми всі повинні шукати своє місце в структурі органів місцевого самоврядування”.

Як з’ясувалося, переконувати працівників місцевих органів влади у необхідності системи безоплатної правової допомоги – справа нелегка.

Експерт ІРЦ “Правовий простір” Володимир Макуха розповів: під час створення центру безоплатної правової допомоги при Херсонській міській раді довелося долати скептицизм працівників юридичної служби міськради. Вони вважали, що така система не потрібна, бо до них звертається дуже мало людей.

“Але, - зазначив Володимир Макуха, - це відбувається через необізнаність людей. Коли ми провели інформаційну компанію, кількість звернень до центру безоплатної правової допомоги значно збільшилася. Центр, який діє при Херсонській міськраді, полегшує роботу апарату міськради – тут людей скеровують саме до тих чиновників, які можуть конкретно їм допомогти. Тобто, люди не ходять у пошуках допомоги з кабінету в кабінет, не сидять у різних  приймальнях, не витрачають марно і свій час, і час посадовців”.

До речі, з початку року у Херсонський міський центр з надання безоплатної правової допомоги звернулося понад чотири тисячі людей. Активно звертаються люди і в приймальні громадських організацій. Так, керівник громадської приймальні Херсонського фонду милосердя і здоров’я Олена Старюк розповіла, що з початку цього року до приймальні вже звернулося за юридичною допомогою понад 500 людей, а в минулому році було більше 1600 звернень.

Зараз система безоплатної правової допомоги існує за рахунок державного бюджетного фінансування, а також за рахунок грантів від міжнародних донорських організацій. А в майбутньому вона має фінансуватися коштом місцевих бюджетів. Наприклад, у Херсоні ще тридцятого серпня міський голова Володимир Миколаєнко підписав відповідне рішення міськради, розробляється програма, на її підставі буде виділятися бюджетне фінансування.

В області ситуація трохи складніша. У Білозерському районі поштовхом для розвитку системи безоплатної правової допомоги стали децентралізація і формування нових органів влади в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). Як розповіла Елла Петренко, голова громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку” (ця організація реалізує у районі проект з надання безоплатної правової допомоги), до неї за допомогою звернулися... нещодавно обрані депутати рад ОТГ. Бо з перших днів роботи відчули, що їм дуже бракує правових знань.

 “Але поки що місцева влада дала зрозуміти, що відповідну програму вона зможе прийняти, а ось чи будуть її фінансувати — велике питання”, - зауважила громадська активістка.

Проблеми є і там, де і програму прийняли, і фінансування виділяється. Як розповіла  керівник Верхньорогачицького бюро правової допомоги Людмила Яценко, гроші, передбачені у районному бюджеті для підтримки її установи, бюро не може отримати через законодавчу колізію:

“За законом гроші на правову допомогу бюджет може виділяти у видатках на фінансування виконавчої влади. А наше бюро  не є структурним підрозділом цієї влади”.

Але, попри це, Людмила Яценко позитивно оцінює співробітництво з місцевою владою і в першу чергу — з депутатами:

“Завдяки їм люди знають про нашу установу. Якщо раніше, коли до депутатів зверталися люди, які потребували правової допомоги, єдине, що могли їм порадити: “Йдіть у суд”, то зараз рекомендують наше бюро”.

На засіданні круглого столу також представили методичні рекомендації до “Програми надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування”. Також учасники обговорили проекти місцевих програм з надання правової допомоги.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів