Підтримати нас

Як працює електронна платформа “Громадський проект Херсон”?

Автор статті
31 липня 2019 05:55
1,683
Поширити:

У Херсоні триває етап розгляду та доопрацювання проектів від мешканців міста в рамках програми "Громадський бюджет". Вже на початку вересня старує голосування за проекти. Будуть використовуватися дві форми голосування: паперова - у приміщенні ЦНАПу Херсонської міської ради, та електронна.

Проголосувати онлайн стало можливим завдяки електронній платформі «Громадський проект».  Цією платформою користуються близько 70 міст та громад по всій Україні.

Якби у Херсоні ця система запрацювала до старту подання, то автори проекту заповнювали б не паперову форму свого проекту, а електронну на самій платформі. Оскільки онлайн платформа запустилася значно пізніше, то проекти поступово внесуть до бази і повністю запрацює вона вже під голосування.

Прозорість всіх етапів реалізації Громадського бюджету

Як розповіла під час презентації платформи “Громадський проект” у Херсоні представниця технологічної громадської організації SocialBoost, яка є її розробником, Катерина Борисенко, деякі Українські міста починали подавати проекти та голосувати за них тільки на папері. Це не погано, але є деякі нюанси. По-перше - це прозорість. Для цього має бути одне місце збору повної інформації про те, що відбувається з проектами: які пройшли перевірку, а які ще ні, які відхилені, як відбувається голосування. Вся нова інформація, що з’явилася по проекту, негайно додається в систему. Наприклад, як тільки людина віддала свій голос за певний проект, то він одразу з’являється на сайті. Навіть якщо паралельно з онлайн голосуванням проходитиме паперове, то ці голоси мають якнайшвидше потрапляти на сайт.  І це гарантує прозорість.

Тепер на платформі є інформація про 34 проекти з 76, які подали херсонці. До початку голосування всі проекти мають з’явитися на платформі. Коли проект з’явиться на сайті, автору необхідно перевірити, чи все правильно внесли в опис проекту, бюджет і т.д., особливо, якщо подавали проект написаний власноруч на папері.

Голосування без «накруток»

В Україні дуже активно беруть участь у голосуваннях за громадські проекти. Наприклад, у Львові голосує 8% мешканців міста, тоді як у Парижі - усього 5%.

Ключова перевага голосування через платформу – це ідентифікація жителів при голосуванні, щоб не було «накруток» за допомогою спеціальних програм.  Розробники додали всі існуючі електронні методи перевірки даних особи, щоб запобігти «накруткам» голосів. Наприклад, система порівнює дані з різних облікових записів людини і не пропускає тих, хто вже зробив свій вибір. Тому важливо періодично додавати «паперові» голоси в систему, щоб вона перевірила усі ймовірні збіги.

Дані, які можна отримати на платформі

На головній сторінці та у вкладці «Переглянути проекти»  можна подивитися всі проекти, які були подані: їх опис, бюджет, фотографії до проекту. Є групування проектів за розміром бюджету, районом, категорією  та іншими критеріями.

У вкладці «Про проект» можна дізнатися про загальну інформацію: що таке громадський бюджет, всі дати етапів розгляду, які проекти можуть бути подані та загальні дані про те як подати проект та як за нього проголосувати. А також інформація у яких країнах ще реалізується громадський бюджет.

Також на платформі є підтримка («Контакти»), де можна залишити відгук, або поставити питання щодо роботи системи, або якщо виникли якісь проблеми, наприклад, з голосуванням.

У розділі «Допомога» є всі документи, нормативно-правова база, правила участі, інструкції та бланки для подання проекту, а також макети плакатів для просування своїх проектів.

Як увійти до системи та проголосувати

Для того, щоб проголосувати, треба зареєструватися на платформі. На даний час в Україні є два працюючих варіанти верифікації –  це дві системи BankID (ПриватБанку та Ощадбанку) та електронна цифровий підпис (ЕЦП).

ЕЦП є в усіх підприємців та чиновників, які подають декларації. Все ж більш поширеною є BankID.

Що таке BankID?

Коли людина відкриває в банку рахунок, у неї беруть паспортні дані, і банк може з дозволу особи через спеціальну захищену платформу передавати ці дані в інші системи. Для того, щоб проголосувати, необхідно мати доступ до Приват24 – логін і пароль від кабінету (у випадку з ПриватБанком) і у випадку з Ощадбанком - це номер карти та підкріплений до неї телефон, на який прийде код підтвердження. У BankID ПриватБанку ще можна зайти через monobank за допомогою QR-коду, вхід через ЕЦП також знаходиться тут.

BankID ПриватБанку.

BankID Ощадбанку.

Як відбуватиметься голосування

Під кожним проектом є кнопка «Голосувати», яка відкриє картку проекту, щоб користувач міг більш детально ознайомитися з ним. Якщо ви вже увійшли до системи, то при натисканні на кнопці «Голосувати» ваш голос автоматично зарахується, якщо ні, то вам необхідно зареєструватися, або увійти до системи, якщо ви вже зареєстровані у ній.

Під час голосування для кожного користувача проекти показуватимуться на платформі у різному порядку. Бо якщо платформа буде сортувати їх за кількістю голосів, то вгорі сторінки будуть розміщуватися весь час ті самі проекти. Тому рейтингу не буде, але буде видно кількість голосів за той чи інший проект.

Якщо оновити сторінку під час голосування, то проекти також перемішаються між собою, але проект, який вам потрібний, можна знайти за його назвою, номером чи за допомогою фільтру голосувань.

Голосування закриється автоматично, згідно з даними на платформі 16 вересня, і потім починається етап підбиття підсумків і система автоматично збудує рейтинг. Але все ж можуть бути якісь неточності, тому всі проекти ще раз перевіряються і вже потім рейтинг з’являться на сайті.

*Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2019 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та онлайн газети "Вгору" за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ