Підтримати нас

Як змінити хід розслідувань злочинів часів Євромайдану

20 лютого 2019 07:05
655
Поширити:

У вівторок, 19 лютого, оприлюднили повний текст звіту управління спеціальних розслідувань про системні перешкоди розслідуванню злочинів, які були вчинені під час Євромайдану.

Тут і про неналежну організацію слідства, і про роль суддів Майдану, і про саботаж МВС та СБУ, і про сліпу Вищу раду правосуддя, і про руйнування слідства через зміни до законодавства, і конкретні прізвища та приклади, і багато чого іншого, пише на свої сторініці фейсбук координаторка "Євромайдан SOS" Олександра Матвійчук.

Читайте та поширюйте: https://tinyurl.com/y675l4g6

Попри запевнення генерального прокурора, що розслідування майже завершене, йому кінця і краю не видно. Призначена судом у справі розстрілів 20 лютого ще два роки тому балістична експертиза по факту так і не розпочалася. Тільки за останні два місяці померли троє матерів та один батько загиблих, які так і не дочекалися справедливості. За підрахунками адвокатів, якщо справи будуть розглядатися у темпі, коли тільки підготовче засідання триває до двох років, то на їх розгляд піде в середньому по 38 років.

Цей сценарій при реальному бажанні можна переломити. Нижче спільне бачення правозахисників та адвокатів родин загиблих, що для цього потрібно:

Генеральній прокуратурі України

- перетворити відділ організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням* на управління нагляду процесуальних керівників, яке має здійснювати процесуальне керівництво всіх справ Майдану як під час слідства, так і під час підтримки державного обвинувачення у суді;

Державному бюро розслідувань

- створити спеціальне управління з справ Майдану як єдиний координаційний центр розслідування. Для цього передбачити за обов'язкової участі міжнародних експертів окрему процедуру конкурсного відбору начальника та складу управління. Надати переважне право на зайняття посад в управлінні слідчим, які протягом цих років розслідували справи Майдану, щоб забезпечити безперервність та спадкоємність розслідування.

Верховній Раді України

- усунути законодавчі перешкоди розслідування, зокрема, - ухвалити законопроект р.н. 6612 щодо соціального захисту слідчих прокуратури,
- ухвалити напрацьовані за участю адвокатів родин загиблих Небесної сотні зміни до процедури заочного провадження,
- скасувати «правки Лозового» щодо призначення експертиз, автоматичного закриття проваджень та обмеження строку розслідування нерозкритих злочинів, в яких немає підозрюваних,
- розробити зміни до законодавства про судові експертизи та передбачити можливість залучення недержавних експертів, зокрема іноземних,
- скасувати так званий “закон про амністію Бубенчика”,
- негайно ухвалити законопроект 9438, який встановлює відповідальність за злочини проти людяності,
- ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду;

А також створити тимчасову слідчу комісію з розслідування злочинів на Майдані та узгодити із правозахисними організаціями кандидатури делегованих до її складу представників від фракцій.

Вищій раді правосуддя

- невідкладно розглянути подані управлінням спеціальних розслідувань скарги щодо дисциплінарних проступків суддів у справах Майдану.

Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Державній судовій адміністрації

- невідкладно оцінити реальне навантаження суддів у судах, які розглядають справи Майдани, враховуючи їх складність, а не лише кількість, та організувати процес добору суддів на вакантні посади у цих судах.

Міністерству внутрішніх справ та Службі безпеки України

- забезпечити відсторонення від посад усіх осіб, які підозрюються або обвинувачуються у справах Майдану, а також провести службові розслідування щодо перешкоджання слідству зі сторони службових осіб МВС і СБУ та звільнити винних із посад.

Президенту України

- ініціювати роботу для залучення міжнародного елементу в процес розслідування та судового розгляду (наприклад, через створення міжнародного трибуналу по справам Майдану)

*Відділ організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими управління спеціальних розслідувань Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідування кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях (15/5)

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів