Підтримати нас

Як на Херсонщині пройшов туристичний сезон

Автор статті
11 жовтня 2019 09:45
761
Поширити:

На вулиці вже середина осені. Літня, тепла пора закінчилася, а з нею і літній туристичний сезон.

У середу, 9 жовтня, представники Департаменту туризму та курортів і Державна податкова служба у Херсонській області підбили підсумки туристичного сезону 2019 року.

Цьогоріч курортні зони Чорноморського та Азовського морів Херсонщини відвідало 3,92 млн туристів, з них 58 197 іноземців.

«У цьому році приріст туристів не дуже високий. Але у нас є стратегія, ми б хотіли, щоб у нас була розвинена туристична інфраструктура, якісний та конкурентоспроможний туристичний продукт, а також ми постійно працюємо над якістю надання туристичних послуг» - каже начальник Департаменту туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації Тетяна Волинець.

Тетяна Волинець виділила 3 найбільші проєкти, які реалізуються Департаментом:

Перший - створення інноваційного порталу Kherson travel. Його планують запустити до кінця 2019 року. Там буде вся туристична інформація Херсонщини. І зокрема, програми, що дадуть туристу змогу самостійно прокладати індивідуальні маршрути для подорожей по області, купувати квитки, бронювати готелі та екскурсії. Також тут розмістять базу даних закладів відпочинку та туристичних локацій. Ця система буде адаптована під всі гаджети.

Другий -  створення єдиної в Україні системи туристично-інформаційних центрів і сервісних зон Херсонщини. Першим планується будівництво туристично-інформаційного центру в Новій Каховці, там вже виділена земельна ділянка та затверджено проєкт центру.

«Одним із різновидів таких центрів є туристичний iBox, який вже встановлено в аеропорту. Наступний планується обладнати на залізничному вокзалі, маємо підписати меморандум з Укрзалізницею, якщо щось не складеться, то у нас ще є запасний варіант – ТРЦ Фабрика» - додала Тетяна.

І третій, пілотний проєкт «Херсон-тур» -  впровадження досвіду Туреччини і Єгипту з супроводу екскурсійних груп. Ми знаємо, як організовують екскурсії у цих країнах: люди відпочивають у готелі, а менеджери пропонують їм весь спектр екскурсійних послуг.

У цьому році проєкт працював тільки у  Хорлах та Скадовську, і майже 7000 відпочивальників скористалися цією послугою.

«Зазвичай, туристам пропонують екскурсії перевізники. Люди їдуть без туристичного супроводу, вони не застраховані, їм не розповідають про Херсонщину. Перевізник просто везе від точки "А" до точки "Б". Висадили їх. А де "Асканія-Нова"? А їм у відповідь: "А ви що, не бачите – от вона перед вами», – розповіла Тетяна Волинець.

В межах проєкту були підготовлені гіди – для них провели спеціальне навчання.

Тетяна Волинець додала, що головна мета цього проєкту – показати відпочивальникам Херсонщину та впровадити нову якість екскурсійного супроводу груп.

Також до кінця року планується зробити маркування всіх туристичних маршрутів області.

Якщо ж говорити про грошовий вимір  сезону, то зазвичай, його успіхи зіставляють з надходженнями туристичного збору. На 1 жовтня надходження туристичного збору склали 6,1 млн грн, що на 3,5 млн грн більше ніж торік (за  9 місяців 2018 року - 2,6 млн гривень). Але остаточна сплата туристичного збору за фактичний курортний сезон (з липня по серпень) здійснюється платниками податків за поданою податковою звітністю до 9 листопада 2019 року та сплатою до бюджету відповідних надходжень до 19 листопада.

Як розповів начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Ігор Кузьмін, за літній період було проведено 75 рейдів і складено 235 протоколів на здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації.

«Наприклад, перевіряли готель у Залізному Порту: декілька корпусів, 70 номерів, але зареєстрований як приватний сектор, які з цього року не платять туристичний збір. Більш того, працює бар, але за документами тут не ведуть підприємницьку діяльність. Законодавчо, ми як контролюючий орган, не можемо заходити на приватну територію, тому ревізори знімають все на телефон, щоб потім довести факт надання послуги без реєстрації. Шукаємо в інтернеті, знаходимо об’яву, потім телефонуємо, щоб забронювати житло, заселяймося, сплачуємо за проживання  і лише потім пред’являємо посвідчення, наказ на перевірку. Зазвичай, після цього господар  кудись зникає, ми викликаємо поліцію, з’ясовуємо хто власник, хто здійснює підприємницьку діяльність, складаємо протокол та направляємо цей матеріал до суду – як бачите процес довготривалий» - розповів Ігор Кузьмін.

Також, цього року, для визначення проблем та для подальшого розвитку туризму, на 12-ти курортних територіях області проводилося соціологічне опитування серед людей, які вже відпочили і мають сформоване враження про херсонські курорти.

За цими даними створили Портрет туриста, який відвідує область:

Також відпочивальники поділилися головними проблемами з якими зіткнулися на відпочинку: першими  відзначили засилля медуз та відсутність гарної медичної допомоги. Також проблемою були громадські туалети, наприклад, в Хорлах їх взагалі нема.

Проблема безготівкового розрахунку та інших банківських послуг, обмін валют і т.д. Для прикладу, в Хорлах немає банкомату зовсім, а в Лазурному лише 2 в центрі.

Ще відпочивальники поскаржилися на поганий доступ до інтернету, незадовільний стан деяких пляжів, транспортні послуги та дороги.

Підсумовуючи, Тетяна Волинець розповіла, що головні проблемні питання над якими працюватиме Департамент - це маркетингова стратегія, розробка туристичного бренду Херсонщини, якість надання туристичних послуг через впровадження стандартів та, найголовніше, розвиток інфраструктури області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ