Підтримати нас

Вижити в домашніх умовах - як позначився карантин на вихованцях інтернатних закладів

Автор статті
29 травня 2020 11:17
642
Поширити:

За час карантину двох вихованок інтернатів через нелюдські умови життя повернули з дому назад до закладів.

Як живуть сьогодні учні спеціальних шкіл, яких розпустили по домівках, та хто про них піклується - у матеріалі Тетяни Назаренко. 

З початку карантину 1872-х вихованців інтернатних закладів Херсонщини відправили додому. За даними відповідальних відомств, більшість з них мешкають в асоціальних, дуже бідних та неповних родинах. 

Зважаючи на це, умови їх життя та навчання вдома потребують особливої уваги з боку служб у справах дітей, управління освіти, самих шкіл та управління ювенальної превенції.    

Начальник служби у справах дітей Херсонської облдержадміністрації Людмила Афанасьєва говорить, що їх відомство заздалегідь не повідомили про те, що учнів інтернатів відправлять додому, тому дані про дітей з початку карантину довелося з’ясовувати своїми силами:

«Зазвичай до інтернатних закладів батьки влаштовують вихованців без узгодження зі службою у справах дітей. Не повідомляють і про повернення дітей додому, - розповідає Людмила Афанасьєва. - Не завжди інформують про це і представники Управління освіти, під кураторством якого перебувають всі освітні заклади, зокрема, спеціальні. Нас не попередили заздалегідь про те, що дітей розпустять по домівках. Тож з початку  карантину ми змушені були самотужки з’ясовувати, хто саме з вихованців інтернатів повернувся у сім’ї. За допомогою довелося звертатися до сільських, селищних голів, до старост, аби скласти відповідні списки. Керівники деяких інтернатних закладів також надавали нам інформацію. Моніторинг дотримання  та умов проживання спочатку проходив складно. Та в результаті ми все ж дісталися до кожного села і відвідали майже кожну сім’ю».

Як повідомила начальник служби у справах дітей ХОДА, більшість вихованців  інтернатних закладів, окрім учнів шкіл для обдарованих дітей, мешкають у соціально незахищених, дуже бідних, багатодітних сім’ях, де часто мама сама виховує дітей:

«Аби надати їм допомогу продуктами харчування, ми об’єднали зусилля з громадськими організаціями, обласним антикризовим центром. Служби у справах дітей на місцях налагодили зв’язок зі школами населених пунктів, які за необхідності допомагали дітям навчальною літературою. Також вихованцям інтернатів, які перебувають у складних життєвих обставинах, намагаються допомагати сільські голови, старости, соціальні працівники».

Зі свого боку моніторинг дистанційного навчання проводили керівники та педагоги інтернатних закладів. Як розповіла головний спеціаліст відділу позашкільної та спеціальної освіти управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Ірина Хутковська, вони постійно спілкувалися з учнями в онлайн або телефонному режимі: “Якщо дитина або батьки не виходять на зв’язок кілька разів поспіль, то заклади повідомляють службу у справах дітей, яка має з’ясувати, що з дитиною та де вона перебуває. Ми щотижнево надаємо інформацію службі про результати такого моніторингу, зокрема стосовно скарг підопічних та про якісь неординарні випадки”.

Умови життя своїх підопічних вчителі контролюють з власної ініціативи 

Моніторинг не лише навчання, а й умов життя вихованців вдома постійно проводять керівники та вчителі  інтернатів та спеціальних шкіл.

Наприклад, директорка Сиваської спеціальної школи Галина Колько розповідає: «Відстежуємо, моніторимо постійно. На жаль, дистанційно з нашими дітьми займатися не можна, адже в нас навчаються особливі дітки, їм потрібно багато наочності, багато часу на роз’яснення. При цьому майже ні в кого немає необхідних засобів зв’язку. Але ми моніторимо умови їх життя у трьох аспектах: чи є що їсти, чи здорові та чи дотримуються самоізоляції. Коли дізнаємося, що з їжею скрутно, складаємося власними коштами, купуємо все необхідне: картоплю, олію, борошно, засипки, організовуємо транспорт і відвозимо їм. Діти дуже радо нас зустрічають – а як же, їжу привезли, це ж велике діло! - жартує Галина Федорівна. - Ми возили продукти у Генічеський район, постійно надаємо матеріальну допомогу нашим вихованцям у Новотроїцькому районі. Діти часто телефонують і запитують, коли до школи. Хоча коли вони тут, то начебто і за домівками сумують». 

За час карантину двох дітей повернули до інтернатних закладів

Під час такого моніторингу вдалося виявити та повернути до Сиваської спеціальної школи одну з вихованок.

Галина Колько говорить: дівчинка мешкала у сім’ї глухонімих батьків, які зловживають спиртним. Раніше з ними жила бабуся, яка, як могла, доглядала за дитиною. Але старенька померла, дівчинка залишилася жити у жахливих умовах:

«Вона ще маленька, другий клас, та вже пройшла через страшні випробування, - розповідає Галина Колько, - з нею й раніше траплялися складні ситуації. Минулого літа в неї було ножове поранення. Після смерті бабусі ситуація стала ще більш ризиковою. Та спочатку дитину взяла до себе родичка, але згодом зателефонувала до інтернату і сказала, що не може її утримувати, через скрутне матеріальне становище. Ми звернулися до служби у справах дітей Генічеської райдержадміністрації, керівник якої пообіцяла зробити все, щоб дитину повернути до спеціальної школи».

Наразі дитина вже перебуває у закладі. Триває процес про позбавлення батьківських прав. Окрім неї в Сиваській спеціальній школі залишається ще п’ятеро дітей, четверо з яких статусні. Мати п’ятої дівчинки позбавлена батьківських прав, але рішення поки що не набуло чинності.

За час карантину ще одна дитина була вилучена з сім’ї Скадовською службою у справах дітей. Дівчинку повернули до Старозбур’ївської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів Херсонської обласної ради, де та навчається. Директорка закладу Ольга Тонка повідомила, що дівчинка жила зі своєю матір’ю у сараї, їжу готували на вогнищі. Наразі подано документи на позбавлення матері батьківських прав. Загалом в інтернаті зі 122-х вихованців залишається 15.  Серед них не лише діти, батьки яких позбавлені прав, але й вихованці, сім’ї яких опинились у скрутних життєвих обставинах і малим просто нема куди повертатися. Декого з батьків не можуть розшукати, хтось поїхав на заробітки за кордон, тощо.

За даними управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації, на час карантину в інтернатних закладах області залишається 35 дітей, позбавлених батьківського піклування, з них двоє дівчаток, яких вилучили з сімей.    

Умови життя всіх без винятку дітей з асоціальних та дуже бідних родин контролюють співробітники ювенальної превенції 

Виконуючий обов’язки начальника відділу ювенальної превенції ГУ Нацполіції у Херсонській області Віталій Сайфутдінов говорить, що співробітники відомства постійно перевіряють умови життя дітей в асоціальних та соціально незахищених сім’ях:

«Ми відвідуємо сім’ї, стежимо, як поводяться батьки, чи не зловживають алкоголем та наркотиками. З’ясовуємо, чим займаються діти, як влаштоване їх дозвілля, чи забезпечені вони харчуванням, чистими речами. Додатково проводимо профілактичні бесіди, аби вони не скоювали правопорушень, не тікали з дому. Це стосується всіх дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема й вихованців інтернатних закладів, яких повернули у родини на час карантину».

Віталій Сайфутдінов не приховує, що батьків нерідко притягують до відповідальності за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Невиконання батьками, або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей». За даними відомства, загалом з початку року в області складено 359 таких протоколів, з них 163 під час карантину.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ