Підтримати нас

Вирощуємо чорні помідори

Автор статті
13 березня 2017 12:07
656
Поширити:

Чорні томати — середньостиглі сорти. Їх можна збирати за 80-100 днів із моменту сходів.

– Удома вирощую чорні помідори. До них не чіпляється фітофтора, тому не треба обприскувати отрутою. Завдяки цьому корисніші, – каже Тамара Гришак із Чернігова. 10 років вирощує овочі на продаж.

– Є багато сортів. Мої улюб­лені – Чорний принц та Індиго Роуз. Перший із них – крупноплідний. По 200 грамів один томат. Індиго – 60 грамів. Їх вивели вчені, коли схрестили фіолетові помідори з дикими червоними.
Насіння чорних помідорів сіє в березні. Ящик заповнює змішаними порівну торфом і землею з городу. Насіння замочує у воді на ніч. Потім кладе у розчин марганцівки на півгодини.

– Незамочене насіння погано сходить. Після марганцівки промиваю його під проточною водою і розкладаю на газеті, щоб просохло. Потім одразу сію в землю.
Насіння засипає тонким шаром ґрунту. Завдяки такому посіву, сходить швидко й рівномірно. На відміну від звичайного загортання землі.

– Коли посадила, перші два-три рази поливаю лише обприскувачем. Якщо зробити це поливальницею чи квартою, насіння зсунеться і не проросте.

За два місяці висаджує розсаду на город. Це майже середина травня. Садить по дві рослини на 1 кв. м. Відстань між рядами має бути 1 м. Поливає теплою водою. Зверху мульчує скошеною травою, щоб волога не випаровувалася.

– Оскільки кущі виростають під 2 метри, їх обов'язково треба підв'язувати. Вбиваю стовпчики поблизу рядка. На них натягую дріт, до якого підв'язую рослини.

Фітофтора є головним ворогом томатів. Проте ці сорти стійкі до неї.

– У чорних помідорів міцний імунітет до хвороб. Навіть якщо вражене листя, хвороба не перекидається на плоди. Їх варто підгодовувати двічі на місяць. Тут не вийде посадити, забути про них і чекати врожаю. Починати підгодівлю необхідно в період цвітіння кущів.

На 10 л води бере 20 г суперфосфату, 10 г сечовини та 15 г хлористого калію.

— Для усіх помідорів корисні дріжджі. Залишки хліба сушу в духовці. Заливаю теплою водою на ніч. У цю “хлібну” кашу додаю велику кількість води й поливаю нею городину. Урожай збільшується вдвічі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ