Підтримати нас

Вітчизняних префектів навчатимуть французи

Vgoru
Автор статті
08 грудня 2015 07:11
227
Поширити:

Пріоритетні напрями співпраці визначили Україна та Організація економічного співробітництва і розвитку. Відбулося це під час конференції ОЕСР у Франції та за результатами зустрічі віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка з Генеральним секретарем цієї структури Анхелєм Гурріа, який висловив готовність поділитися з нашою стороною досвідом децентралізації, розвитку муніципалітетів, місцевого самоврядування.

Домовлено зокрема про спільні зусилля у боротьбі з корупцією та вдосконалення конкурентного законодавства. Антикорупційна мережа ОЕСР вже реалізує проект з протидії корупції в Україні, що фінансують уряди США, Швеції та Литви.

ОЕСР допоможе Україні і в поліпшенні ділового та інвестиційного клімату задля збільшення інвестицій. Особливо в сектори з високим потенціалом підвищення конкурентоспроможності: агропромисловий комплекс, виробництво альтернативних джерел енергії на основі біомаси, а також сферу енергоефективності.

Спільними зусиллями сторони розвиватимуть і малі та середні підприємства, «зелену» економіку. Серед пріоритетів також підтримка антимонопольної діяльності й корпоративного управління в Україні. На допомогу можна розраховувати і в удосконаленні державного управління та системи податкового адміністрування.

У центрі уваги зустрічі Геннадія Зубка з виконавчим директором International Energy Agency (Міжнародне енергетичне агентство) Фатіхом Біролом була реформа енергоефективності як один з основних рушіїв української економіки і найпривабливіших інвестиційних проектів у Європі. «Обсяг українського ринку енергоефективності оцінюється у 55 мільярдів євро. Його річний потенціал може сягати 2 мільярдів євро та 100 тисяч робочих місць. А значить, кожне інвестоване євро повернеться з великим прибутком», — цитує слова урядовця його прес-служба.

Є взаємна зацікавленість посилити співробітництво у напрямі децентралізації та організації регіональної влади, у сфері територіального розвитку та реформи державної служби. Про це Геннадій Зубко повідомив за результатами зустрічі з міністром з питань децентралізації та державної служби Франції Маріліз Лебраншу.

Одне слово, Україна приміряє на себе європейський досвід державного управління. Нещодавно вітчизняній муніципальній громадськості презентували Звіт європейської практики та законодавчих норм інституту префектів, порядку місцевого самоврядування в умовах надзвичайного стану, підготовлений Радою Європи на запит Мінрегіону в межах програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Розробники українського законопроекту «Про префектів» побували й у Франції, де, як відомо, вже понад два століття успішно діє інститут префектів як місцевий орган центрального уряду: французи запровадили його ще 1799-го, в часи Наполеона Бонапарта.

За словами експерта РЄ професора Сорбонни Жерара Марку, інститут префекта (він існує також в Італії й Іспанії) являє собою раціоналізацію і систематизацію вимог процесу державного управління: державі потрібні надійні органи влади, підпорядковані їй для забезпечення контролю над своєю територією та населенням.

Ця структура — наглядова інституція щодо органів місцевого самоврядування, яка забезпечує єдність і згуртованість управлінських структур на місцях. Ключова функція префектів — гарантування безпеки держави, а щодо загального управління, то вони контролюватимуть дотримання законів.

Певна річ, ці питання нині вкрай актуальні для нашої країни і потребують законодавчого забезпечення. Як зазначив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, «згаданий закон дуже важливо ухвалити після внесення змін до Конституції України, оскільки  від управління центральна влада переходить до контролю та нагляду». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ