Підтримати нас

Відродження промисловості: знову застій?

Автор статті
28 січня 2017 13:00
577
Поширити:

В Україні з’явилися ще два індустріальних парки.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі 13 січня зареєструвало ще два індустріальних парки – “Новодністровськ” (Новодністровськ Чернівецької обл.) Та “Фастіндастрі” (Фастів Київської обл.). Вони стали 16-м і 17-м у Реєстрі промислових парків України.

Перший об’єкт створено на 30 років і має площу трохи більше 15 га. Спеціалізуватися він буде на виробництві електричного обладнання, одягу і харчових продуктів. Ініціатором його створення виступила Новодністровська міськрада. Керуюча компанія поки відсутня.

Спеціалізація “Фастіндастрі”–  виробництво будівельних матеріалів, машинобудування, деревообробка, випуск продукції для фармацевтичної галузі, електроніка та IT-технології, легка і харчова промисловість. Його також створено з ініціативи Фастівської міськради.

А Херсон випередив своїх колег. Ще у червні 2016 року міська рада своїм рішенням створила “Херсонський індустріальний парк”. Протягом 50 років він працюватиме на території Херсонського машзаводу. І займатиме 73 гектари.

Наприкінці минулого літа амбітний проект вже презентували депутатам і журналістам.

Європейський досвід

На думку розробників, створення подібного парку має призвести до: покращення інвестиційної привабливості міста, насичення ринку новою продукцією вітчизняного виробництва, розвитку малого і середнього бізнесу, зменшення безробіття, розвитку інфраструктури, покращення життя населення.

Період роботи над створенням парку – з 2017 по 2024 рр. Керувати ним буде спеціальна компанія, яку оберуть під час конкурсу.

Хто ж зможе там працювати? Будь-яке підприємство, бажано із сфери сільгоспмашинобудування. Для цього йому лише треба зареєструватися в Херсоні та укласти договір із керуючою компанією. І мати бізнес-план щонайменше на десяток років.

Є у розробників іще один аргумент. На їх думку, в  індустріальному парку працюватимуть переважно жителі Херсона та ближніх сіл. Та чи вистачить нам кадрів?

Що отримаємо

Який зиск із цього матимуть підприємства-учасники? Для них передбачено “нульову” ставку мита на обладнання і комплектуючі до нього, які не виробляються в Україні, та ввозяться для облаштування індустріального парку; звільнення від пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів, на території яких створено парк; підведення інженерно-транспортної інфраструктури за рахунок держави. І на додачу – прозора та проста процедура набуття прав власності на земельну ділянку під виробництвом.

Для повного облаштування парку усіма комунікаціями потрібно трохи більше 12 мільйонів гривень.

За прогнозами розробників, мінімальна виручка від роботи учасників індустріального парку може становити 61,5 млн гривень на рік. А інвестицій очікують залучити аж на 75 мільйонів доларів.

Дуже активно говорили про створення подібного парку і на базі колишнього бавовняного комбінату. Справа добра і прибуткова. Але…

Але за вікном уже майже лютий 2017 року. Ані інвесторів, ані хоч якоїсь інформації про їх пошуки…

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ