Підтримати нас

Від морозу стовбур лопається до центру

19 січня 2017 03:24
174
Поширити:

Від сильних морозів на стовбурах і гілках дерев утворюються морозобоїни, — глибокі поздовжні тріщини.

– Шкідники та збудники хвороб вражають ці місця. І дерево поступово засихає, – каже садівник-любитель 52-річна Ольга Кравченко зі Сміли на Черкащині.

– Найвразливішими є кісточкові – абрикос, персик, черешня, вишня та слива. Для захисту їх обгортають очеретом, газетами, тканиною, мішковиною. Обсипають снігом, який буде природним утеплювачем. 10 сантиметрів снігу дорівнює 30 сантиметрів землі. Проте слідкуйте, щоб не утворювалася крижана кірка. Вона блокує надходження кисню. Не обмотуйте поліетиленом. Бо під ним стовбур замерзає. Можна обв'язати деревця сосновими гілками.

Вони вбережуть ще й від гризунів.

Навесні слід оглянути стовбури. Прохолодна й дощова погода сприяє хворобам. Пошкоджені дерева не варто підживлювати мінеральними добривами. Бо це перешкоджатиме надходженню вологи від коренів до листя й рани повільно заживатимуть.

– Буває, тріщини сягають до самого центру. Пошкоджується камбій. Тоді дерево врятувати важко. Проблеми помітні одразу. Кора буріє, лопається, відстає, закручується доверху, оголюючи деревину. Її вирізають і зачищають.

Якщо пошкодження неглибокі – нестрашно. Морозобоїни заростають. Залишаються невеликі рубці.

Тріщини замазують глиною та білять вапном.

– Дезінфікують одновідсотковим розчином мідного купоросу. Як підсохне, замазують садовим варом. Масляною фарбою чи глиною зі свіжим коров'яком. Таку операцію проводять у відлигу за температури нуль градусів. Доки не почався сокорух.

Очищені штамби та гілки навесні білять 20%-ним розчином свіжогашеного вапна та 3%-ним розчином мідного купоросу з глиною. Щоб не змивалося, додають столярний клей. Роблять це в теплу сонячну погоду, щоб добре висохло. Якщо ушкодження по всій висоті стовбуру становить більш як половину обхвату, дерево слід викорчувати.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ