Підтримати нас

Вчені нарахували у Сахарі майже два мільярди дерев

Автор статті
18 жовтня 2020 09:00
839
Поширити:

На перший погляд, простори Сахари і пустель регіону Сахель здаються безплідними.

Але детальні супутникові знімки продемонстрували зовсім іншу картину. Близько 1,8 мільярда дерев ростуть у Сахарі, пустелях Сахеля і так званої субгумідній зоні - за словами дослідників, відкриття перевертає уявлення про африканські пустелі.

«Ми були дуже здивовані, що в пустелі Сахара зростає так багато дерев», - розповів AFP провідний автор дослідження Мартін Брандт, географ із Копенгагенського університету.

Звичайно, у пустелях є великі безплідні території, але є і райони з високою щільністю дерев: у деяких місцях вони ростуть навіть між піщаними дюнами.

Результати дослідження, в якому брали участь фахівці найбільшої дослідницької лабораторії NASA, допоможуть більш точно виміряти запаси вуглецю на Землі і спрогнозувати зміни клімату.

Знайти і перерахувати всі дерева в пустелі - непросте завдання. Ділянки з великою кількістю дерев можна розрізнити на супутникових знімках навіть за низької роздільної здатності. А ось розгледіти окремі дерева або невеликі ділянки зелені на супутниковому зображенні досі було неможливо.

Використовуючи новітні технології супутникової фотографії NASA, дослідники все ж змогли отримати зображення, на яких були помітні окремі дерева. Інша проблема полягала в тому, що підрахувати їх все ж людині не під силу.

Мартін Брандт і його команда навчили комп'ютерну програму виконувати цю роботу за них. Але це не означає, що дослідники могли просто сидіти склавши руки і чекати результатів.

Перш ніж програма змогла працювати, її потрібно було навчити, і процес цей досить обтяжливий. Наприклад, Брандт самостійно підрахував і маркував майже 90 тисяч дерев. На це у нього пішов рік.

Рівень деталізації знімків був дуже високим, тому комп'ютерна модель повинна була знати, як виглядають усі види дерев у різних ландшафтах.

Дослідження, опубліковане 14 жовтня в журналі Nature, охопило територію площею 1,3 мільйона квадратних кілометрів. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ