Підтримати нас

Вбивство Гандзюк: деталі підготовки та скоєння замаху

Автор статті
06 червня 2019 05:49
686
Поширити:

Замовник пропонував п'ять тисяч доларів за "переламані кістки рук та ніг".

П’ятеро обвинувачених у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк визнали вину та пішли на угоду зі слідством.  Про це повідомляє журналіст Insider.

На початку засідання Покровський суд розглянув клопотання та скарги адвокатів Владислава Мангера, підозрюваного у замовленні нападу. Захисник просив суд залучити Владислава Мангера для участі у справі. Втім, суд відмовив.

На засіданні був присутній потерпілий - батько загиблої Віктор Гандзюк, його представник, адвокати обвинувачуваних, а також адвокат (як він сам представився) ще одного фігуранта у справі - Владислава Мангера.

Зазначимо, у справі 5 обвинувачених: Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Сергій Торбін і Віктор Горбунов. Це виконавці та організатор нижчого рівня. Решта фігурантів виділені в окреме провадження.

В ході засідання 3 червня суд зачитав угоду про визнання винуватості, укладену 19 квітня поточного року.

В угоді йдеться, що замовник [фігурує у тексті як Особа 1] особисто зустрівся з Торбіним (подальшим організатором групи) на території парку, і запропонував вчинити напад на Катерину Гандзюк.  Спочатку замовник пропонував заплатити 5 тисяч доларів за "переламані кістки рук та ніг", а за облиття кислотою – 2,5-3 тисячі доларів. Торбін погодився на пропозицію.

Надалі Торбін залучив до злочину Грабчука, Васяновича, Вишневського та Горбунова. Вони повинні були стежити за Катериною Гандзюк, а також знайти та придбати сірчану кислоту.

В угоді також зазначено, що Торбін [неправдиво, - Ред] охарактеризував Гандзюк підібраним виконавцям як проросійську громадську діячку. Таким чином, він підбурив інших (учасників бойових дій на Донбасі) до згоди на злочин.

Співучасники в подальшому розподілили між собою ролі та розробили план дій. Грабчук мав стежити за Катериною перед вчиненням злочину. Втім, згодом Грабчук помітив, що привернув до себе забагато уваги мешканців будинку. Надалі стеженням зайнявся інший обвинувачений.

В ході пошуку місця, де купити сірчану кислоту, обвинувачені згодились шукати оголошення в інтернеті.

Владислав Мангер

Деталі вчинення злочину

В ході засідання прокуратура озвучила обставини та деталі змови і вчинення злочину п’ятьма обвинуваченими.

Сергію Торбіну інкримінували організацію нападу. Іншим обвинуваченим - пособництво в нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що має характер особливого мучення, вчинене групою осіб, на замовлення, з метою залякування потерпілого, що спричинило смерть потерпілого.

Володимир Васянович - обвинувачується у пособництві вчинення злочину. За даними слідства, 31 липня (у день вчинення злочину) Васянович, Вишневський та Грабчук перебували поблизу будинку Гандзюк. Вони заздалегідь розробили план.

Тож, Васянович знаходився неподалік будинку Гандзюк на автомобілі, щоб безпосередньо після виливання кислоти забрати Грабчука.

Завдання ж В'ячеслава Вишневського полягало у спостереженні за ситуацією із спортивнго майданчика.  Микита Грабчук, згідно розробленого "плану", вчинив напад. Володимир Васянович одразу після нападу забрав Грабчука з місця. По дорозі вони позбавились придбаних заздалегідь мобільних телефонів із сім-картками.

Організатором групи був Сергій Торбін, який і повідомив замовнику про виконання злочину. Торбін отримав 4 500 доларів, собі залишив - 500, а 4 тисячі передав Васяновичу та іншим.

В'ячеслав Вишневський обвинувачується у тому, що на замовлення організував вчинення злочину. Окрім того, з середини липня він слідкував за Катериною Гандзюк. Він також отримав задаток від Торбіна у 10 тисяч гривень перед безпосереднім вчиненням злочину.

Микита Грабчук обвинувачується у вчиненні злочину.

За даними слідства, з середини липня 2018 року Грабчук слідкував за Гандзюк на автомобілі. Він робив це на прохання Торбіна, щоб вивчити усі маршрути, якими пересувалася Катерина.

У день вчинення злочину – 31 липня - Грабчук підбіг до Гандзюк і вилив кислоту.

Сергій Торбін був фактичним організатором злочину, який на замовлення та за матеріальну винагороду зібрав групу осіб для вчинення нападу на Гандзюк. Торбін безпосередньо контактував із замовником злочину і отримував грошові кошти.

За версією слідства, Віктор Горбунов придбав у Каховці розчин кислоти. Він заявляв, що організувати замах на Гандзюк йому й Васяновичу, Грабчуку та Вишневському запропонував Торбін. Горбунов раніше казав, що за покупку кислоти він отримав винагороду у 300 доларів.

Таким чином, в ході судового засідання Сергій Торбін визнав себе винним в нанесенні умисних тяжких тілесних ушкоджень. Торбін погодився на покарання у вигляді 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Микита Грабчук в суді заявив, що визнає свою вину повністю. Він погодився на покарання у вигляді 6 років позбавлення волі.

Володимир Васянович, який є учасником АТО і володіє орденом "За мужність" II ступеня, визнав вину і погодився на покарання у вигляді 4 років позбавлення волі.

В'ячеслав Вишневський повністю визнав провину і підписав угоду зі слідством. Він погодився на покарання у вигляді 4 років позбавлення волі.  Віктор Горбунов погодився на покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.

Приблизно о 22:00 суд пішов до нарадчої кімнати до 6 червня до 14.00.

Інші фігуранти

Главу Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, його заступника Євгена Рищука та Владислава Мангера у ЗМІ пов'язували зі справою нападу на Катерину Гандзюк. Активісти ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?" повідомляли про це неодноразово.

Натомість генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що безпосередніх доказів причетності Гордєєва до вбивства Гандзюк у слідства немає.

Владислав Мангер

11 лютого голові обласної ради Херсонської області Владиславу Мангеру оголосили підозру в організації вбивства Гандзюк.

Згодом його взяли під варту з правом внесення застави. Його адвокат вніс заставу – і Мангер вийшов на волю.

За версією слідства, Мангер керувався "особистою неприязню, що виникла у зв’язку з активною громадською діяльністю Гандзюк з питань протидії незаконним вирубкам лісів під прикриттям штучних підпалів та іншої незаконної діяльності, спрямованої на одержання злочинних прибутків, що контролюються та координуються представниками кримінального середовища Херсонської області".

Сам Мангер усі звинувачення в особистій неприязні до Катерини заперечує. Називає себе "чесним та відповідальним".

Ігор Павловський

Один із підозрюваних у співучасті в злочині – Володимир Васянович – у своїх свідченнях вказував на Ігоря Павловського ще в серпні минулого року.

Спершу Павловського підозрювали в організації нападу на Катерину Гандзюк. Згідно із даними слідства, які озвучував Юрій Луценко, Павловський за замовленням Владислава Мангера допомагав шукати людей, які можуть скоїти напад на Катерину Гандзюк.

Згодом Павловському змінили підозру. Нині Павловський перебуває під домашнім арештом. Втім його адвокат Максим Болдін стверджує, що його підзахисний перебуває в лікарні в тяжкому стані. Разом з тим, адвокат й надалі хоче просити суд відпустити Павловського під особисте забов’язання.

Ігор Павловський

Олексій "Москал" Левін

Головний підозрюваний в організації нападу – Левін  втік за кордон.

4 грудня 2018 року йому оголосили підозру в організації нападу на Гандзюк. Левіна оголосили в розшук.

За словами Юрія Луценка, Левін був "важливим елементом підготовки та організації нападу на Катерину Гандзюк".  

Журналісти програми "Схеми"  виявили, що за тиждень до нападу на Гандзюк, Левін отримав майже за дарма базу відпочинку на березі моря від юриста Владислава Мангера.

Нагадаємо, 31 липня на радницю міського голови Херсона, активістку Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.

Так, спершу було розпочато провадження за статтею "хуліганство". Згодом кваліфікація змінювалась двічі. В перший раз - на "умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого", а вдруге - на "замах на вбивство з особливою жорстокістю".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ