Підтримати нас

В ЄС хочуть запровадити електронну систему обліку туристів

05 липня 2018 11:04
209
Поширити:

Яка інформація про подорожувальника за безвізом потрапить в анкету?

Система запобігатиме нелегальній імміграції та зменшить затримки на кордонах

Мандрівники, які подорожують без візи, зможуть проходити перевірку до моменту прибуття у ЄС, використовуючи Європейську систему авторизації та інформації про подорож. Нові правила безвізу європейські парламентарії планують розглянути сьогодні. Там переконують, що цей процес не є складним. У разі ухвалення документа, систему впровадять у 2021 році. Про це пише сайт Новое время.

Як працюватиме система

Про поїздку необхідно буде повідомляти за 96 годин, платити 7 євро і проходити перевірку правоохоронних органів.

Під час перевірки можуть бути додаткові запитання щодо судимості та відвідин туристами зон конфліктів.

Якщо будуть якісь підозри, мандрівникам можуть відмовити у в’їзді, йдеться у повідомленні. У разі відмови можна буде подати апеляцію.

Авторизація буде дійсна упродовж трьох років. Безкоштовно її зможуть пройти діти до 18 років та пенсіонери старші за 70 років. Якщо документ набере чинності, для в’їзду до країн Шенгену буде необхідно просити дозвіл - нововведення не стосується країн ЄС, на які не поширюється Шенген - Румунії, Болгарії, Хорватії та Кіпру.

Перед мандрівкою буде необхідно зайти на спеціальний сайт та заповнити анкету.

Як зареєструватися у системі

Пропозиції щодо створення європейської системи інформації та онлайн-авторизації подорожей посли ЄС затвердили вкінці квітня. Інтернет-реєстрацією повинні будуть користуватися громадяни третіх країн, що мають безвізовий режим з ЄС. Зокрема, це стосується українців.

Громадянам цих країн потрібно буде заповнити онлайн-заявку, пройти авторизацію та сплатити комісію 7 євро. Інформація з анкети буде автоматично оброблена згідно з базами даних ЄС та відповідно до баз даних Інтерполу, щоб визначити підстави для відмови чи дозволу на в'їзд.

Остаточне рішення пропуску особи прийматиме прикордонник. Передбачається, що авторизація на в'їзд буде чинною протягом 3 років після отримання або до закінчення терміну дії проїзного документу.

Як визначає Єврокомісія, система сприятиме підвищенню внутрішньої безпеки, запобігатиме нелегальній імміграції, охоронятиме громадське здоров'я та зменшить затримки на кордонах.

Ці умови не знищать і не зменшать переваги безвізу, сказав експерт із євроінтеграційних питань, редактор Європейської правди Сергій Сидоренко. Новація не завадить ані туристам, ані заробітчанам з України планувати поїздки до Європи. Тим паче, схожа система вже давно працює в США та інших країнах заходу, які не входять до Шенгенської зоні.

“США запровадили аналогічну систему ще десятиліття тому. Зараз цією дорогою пішла Канада. Багато кого це обурювало у Євросоюзі, мовляв, чому ми американців впускаємо без цієї перевірки. Саме тоді зародилася дискусія, щоб запровадити європейську перевірку. В України тоді не було безвізу”, - розповіла Сидоренко.

Рішення ухвалили для контролю міграції, вважає народний депутат України БПП, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Оксана Юринець. Насамперед, це стосується портів та аеропортів. 

За рік безвізу відмову у в’їзді до країн Європейського Союзу отримали трохи більше 37 тис. українців, повідомила виконавчий директор ГО Європа без бар’єрів Ірина Сушко. І понад півмільйона скористалися усіма перевагами безвізу. Це дані Держприкордонної служби України. Загалом з моменту запровадждення безвізового режиму до країн ЄС прослідувало понад 20 млн громадян. З них майже 5 млн - за біометричними паспортами.

Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ