Підтримати нас

В Ужгороді відкрилася фотовиставка про людські стереотипи

Автор статті
19 червня 2016 17:15
616
Поширити:

У Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Федора Потушняка своє бачення людських стереотипів представили учасники фотовиставки «Стереотип», організованій ВОБО «Радість дитинства».

До участі в проекті «Stereo_Type» зголосилося двадцять чотири фотоаматори з різних куточків України, пише День.

Як вважають організатори оригінального проекту, фінансованого Європейським молодіжним фондом, через мистецтво, а зокрема, й через фотографії можна вирішувати чимало соціальних проблем. Приміром, стереотипні рефлексії у суспільстві часом роблять негативний вплив на людей. І хоча в сучасному світі люди тривалий час намагаються не зважати на стереотипи, вони все ж мають місце у нашому житті.

Проект-менеджер та одна з організаторів проекту Тома Пащук з Волині каже, що в Ужгороді виставка пробуде тиждень, а потім переїде до Львова та Києва. Учасники – лідери своїх регіонів, деякі навчаються чи працюють у громадських організаціях та мають активну громадянську позицію, були відібрані відкритим набором по всій Україні. «Ми вирішили зробити фото з різних регіонів як наочний приклад того, про що люди думають, що їх турбує. Плануємо зробити брошури зі світлин. А ще – оголосили Всеукраїнський конкурс дизайнерів для того, аби обрати кращі фото по стереотипності, які ми будемо використовувати для друку листівок, адже нині листівка повертається в наше життя», – говорить Тома.

Роботи Яни із Києва присвячені темі бездомних людей. Фотоаматор каже, що у нашому суспільстві звикли ставитися до цих людей зневажливо: «Ми вважаємо, що вони брудні і від них смердить. Проте коли я разом із однодумцями налагодила контакт із групою бездомних у Києві, ми зрозуміли, що вони також нормальні люди, тільки зі своїми проблемами та іншим способом життя. А ще – один із них завжди просив випрати його одяг. І він завжди був чистим та охайним. Це лише один із стереотипів, які нам вдалося подолати».

Упродовж тренінгів учасники дискутували про стереотипи та чи можливо позбутися їх взагалі. Анна з Харкова каже, що «вони настільки вкоренилися в наше життя, що навіть освіченим людям важко з ними боротися. Гендерні, расові, національні, релігійні стереотипи часом отруюють людське життя».

Максим із Чернівеччини ділиться: «Цей проект дав мені зрозуміти, що боротися із стереотипами насправді дуже важко. Приміром, як змінити стереотипні рефлекції мешканців сходу та заходу України один про одного: «кровожерливі бандерівці-западенці» і «обмоскалені пропиті східняки». І це замість того, аби шукати спільну мову, зрозуміти, що ми є діти і громадяни однієї країни, яким насправді однаково болить, і яким насправді хочеться миру. Я би збрехав, якби сказав, що за п’ять днів можна зламати усі свої стереотипи, стати вільною людиною, проте ми зізналися собі в тому, що всі ми сповнені стереотипів, які треба долати. До чого закликаємо і всіх, хто хоче змінити себе і цей світ на краще, долучившись до перегляду нашої фотовиставки».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ