Підтримати нас

В Україні є одна помісна церква – ПЦУ: керуючий Херсонською єпархією прокоментував “Вгору” закон про заборону релігійних організацій, пов’язаних з РФ

21 серпня 2024 17:59
221
Поширити:
Єпископ Херсонський і Таврійський Никодим. Фото: Херсонська єпархія ПЦУ

Єпископ Херсонський і Таврійський Никодим зазначив, що закон щодо заборони релігійних організацій на території України, пов’язаних з Російською Федерацією, давно на часі.

Про це він сказав у коментарі “Вгору”.
 
За його словами, в Херсонській єпархії за період повномасштабного вторгнення Росії на території України офіційно перейшли від УПЦ МП до ПЦУ 6 громад.

Він розповів, що є помісна Православна церква України (ПЦУ), і це нормально, коли вона єдина. І закликав об'єднатися.   Томос   указ синоду і/або глави помісної православної церкви з важливих питань церковного устрою або віровчення; останнім часом найчастіше стосується рішення церкви-матері про надання автокефалії новій помісній церкві був відкритий для всіх, хто приєднався до ПЦУ. І досі запрошення залишається відкритим для тих, хто ще не приєднався.

“Ті, хто постійно культивує розбрат,  діють за сценарієм Москви. Як тільки Україна стала незалежною, вони [Росія] постійно почали ділити на канонічних і неканонічних”, – додав єпископ.

Окрім цього, священнослужитель додав, що Російська Православна Церква (РПЦ) фактично анексувала частину Херсонської єпархії МП. Вони назвали її Скадовської єпархією РПЦ.

  • 20 серпня Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт №8371 щодо заборони релігійних організацій на території України, пов’язаних з Російською Федерацією. 
  • Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України (ПЦУ) Епіфаній закликав предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія та все духовенство цієї церкви до діалогу про єднання. 
  • Раніше спікер парламенту Руслан Стефанчук розповів, що релігійним організаціям після рішення комісії дадуть 9 місяців, щоб порвати зв'язки з Росією. Якщо зв'язки з країною-агресором не будуть припинені, ДЕСС подасть на цю конкретну юридичну особу позов до суду, який і матиме право ухвалити рішення про заборону.
  • 23 липня 2024 року низка нардепів заблокувала трибуну Ради через відмову ставити проєкт на голосування. Однак голосування тоді так і не відбулося.
  • 19 жовтня 2023 року парламент підтримав цей законопроєкт у першому читанні.
  • 19 січня 2023 року уряд вніс до Ради законопроєкт про заборону в Україні церков, афілійованих з Росією. Це зробили за дорученням Ради національної безпеки та оборони.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів