Підтримати нас

Як працюють стихійні ринки

Автор статті
16 липня 2020 08:00
746
Поширити:

У середу, 15 липня, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області спільно з представниками поліції провели спільне відпрацювання стихійних ринків у місті Херсон на предмет продажу продуктів харчування (м’яса, риби, молочних продуктів) без відповідних документів.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Контролери вирішили перевірити так звані «комунальні ринки» на вулиці Миру та в районі залізничного вокзалу. Зазначається, що ці об’єкти не мають експлуатаційного дозволу та діють з порушенням санітарно-гігієнічних вимог. Ситуація вкрай небезпечна для здоров’я громадян, адже на території ринків відсутні умови для постачання води, не забезпечено роботу каналізації, не дотримується карантинне зонування, не забезпечується належним чином зберігання і продаж продуктів.

Особливо грубо порушуються відповідні норми на «залізничному» ринку. Там зовсім відсутні умови для зберігання свіжого м’яса, молока та молочних продуктів, риби, що в липневу спеку може обернутися небезпечними хворобами як для покупців, так і для працівників ринку. Повністю відсутні необхідні документи на продукцію (результати лабораторних досліджень, товарно-транспортні накладні). До того ж, самі торгові місця брудні і дуже неохайні.

Наприклад, в одній точці фахівцям все ж надали документи на одну тушу свині та на одну свинячу голову, але ж на прилавку, окрім зазначених продуктів, знаходились ще вісім пар свинячих вух.

Здавалося, що перелік неподобств не може бути ширшим, але виявилося, що на вулиці Миру порушень ще більше! Особливо багато їх було у місцях, де продають свіжу рибу. На рибу немає документів – невідомо, звідки її привезли і коли, хто постачальник. Тобто, аж ніяк не можна виключати, що  рибу виловили браконьєри (що вірогідно майже на 100 відсотків). Торгові місця та інструменти, знову ж таки, брудні. Але споживачів при цьому вводять в оману: запевняють, що риба начебто охолоджена, хоча насправді її лише тільки заморожують, а потім розморожують. До того ж, у морозильних камерах рибини зберігаються неналежним чином, що впливає на їх якість.

Як доповідають члени комісії, під час перевірки у бік фахівців ГУ Держпродспоживслужби від продавців постійно лунали погрози та образи.

Пресслужба повідомляє: за фактами перешкоджання професійній діяльності готуються відповідні звернення до правоохоронних органів.

Згідно законодавства, на харчові продукти має бути товарно-транспортна накладна та накладна від виробника або постачальника. У накладній зазначається, в яких умовах транспортується продукція, дані перевізника, термін реалізації. Тобто є можливість відстежити весь шлях продукції від виробника до місця реалізації. Контролери також посилаються на діючі норми Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» №771.

Під час обстеження ринків були використані засоби відеофіксації.

«Якщо будуть певні звернення, то ми зможемо надати певні матеріали для ознайомлення, аби нас не звинувачували у упередженому ставленні до того чи іншого суб’єкта господарювання», – зазначає начальник відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Світлана Петронюк.

Під час відпрацювання фахівці не побачили жодного місця торгівлі, яке б працювало без порушень, додають в Службі.

Як розповів начальник відділу дільничних офіцерів поліції ГУНП у Херсонській області підполковник поліції Андрій Хурса, за статтями 159 (Порушення правил торгівлі на ринках) та 160 (Торгівля з рук у невстановлених місцях) КУПаП складено вже більше 10 протоколів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ