Підтримати нас

В Італії тисячі евакуйованих внаслідок землетрусу 26 жовтня

29 жовтня 2016 13:30
215
Поширити:

Рим – В Італії у зоні центральних Апеннін тривають підземні поштовхи після руйнівного землетрусу в регіонах Марке та Умбрії. Увечері 26 жовтня потужні коливання магнітудою 5,4 та 5,9 балів призвели до чисельних пошкоджень та обвалів споруд. Загиблих внаслідок стихії немає. Серед населення панує страх, тисячі людей опинилися без домівок і потребують тимчасового притулку.

Протягом ночі з четверга на п’ятницю не було повідомлень про нові інтенсивні струси земної поверхні. Увечері в четвер сталося відчутне коливання понад 4 бали за шкалою Ріхтера в області Марке. Упродовж двох днів після потужних струсів сейсмологи зафіксували понад 500 коливань меншої сили, але які тримають населення у тривозі і призводять до нових обвалів раніше пошкоджених будівель. Дощова холодна погода з вітром ускладнює роботу пожежників, волонтерів і самі умови перебування місцевого населення, більшість якого евакуюють із зони лиха.

Остаточних даних про поранених так і не має. За різними повідомленнями, їх приблизно з десяток, відомий лише один випадок госпіталізації, решта потерпілих з легкими пораненнями отримували допомогу у медпунктах. Повідомляють про одного літнього чоловіка, який помер внаслідок інфаркту після першого потужного поштовху в середу ввечері. Про інших так званих «опосередкованих» жертв землетрусу інформації не надходило.

Visualizza l'immagine su Twitter
 

За даними департаменту цивільного захисту Італії, близько 5 тисяч осіб потребують тимчасового притулку. Частину з них поки що розмістили у наметах, деякі продовжують ночувати в машинах. Але з огляду на похолодання і наближення зими департамент цивільного захисту заявив, що нових наметових містечок не буде. «Людей тимчасово поселять в готелях, ймовірно, на Адріатичному узбережжі», – повідомив голова департаменту Фабріціо Курчо.

Прем’єр-міністр Маттео Ренці, відвідавши учора зону лиха, також запевнив, що нових наметів не будe.

Visualizza l'immagine su Twitter
 Visualizza l'immagine su Twitter

Для першочергових наслідків катастрофи італійський уряд спрямовує 40 мільйонів євро. Населення потерпілих районів тимчасово звільнене від сплати за комунальні послуги, також обіцяють і податкові пільги. Ситуація доволі критична, адже влада й населення ще не оговталися від попереднього землетрусу, що стався неподалік 2 місяці тому. Тоді загинули 298 осіб.

Рахують збитки

Попередні дані про завдані збитки оприлюднюють поки що окремо голови сільських рад, загальної офіційної інформації наразі немає. Мер потерпілого містечка Віссо повідомив, що там дві третини споруд непридатні для експлуатації. У тому ж селі дуже пошкоджені фасади двох середньовічних будівель: приміщення міської ради і кінотеатру. Зовсім обвалилася церква Святого Антонія, пам’ятка XIV століття. Церковні споруди зруйновані і в сусідніх селах. Складна ситуація у поселенні Уссіта, де за словами мера, 80 відсотків будівель непридатні для проживання. Першочергове завдання – розмістити людей, які не можуть повернутися у свої домівки, бо споруди стали або небезпечними, або жителі просто бояться йти у помешкання, поки землю продовжує трусити.

Непередбачувані поштовхи

Поселення з епіцентром землетрусу, що стався минулої середи, розташовані за 20-30 кілометрів на північ від уражених територій 24 серпня цього року Спочатку науковці-сейсмологи шукали аналогій з попереднім землетрусом, тобто йшлося про «ефект доміно». Але згодом з’явилася інша версія фахівців. «Останній землетрус може бути наслідком активізації нової тріщини гірської породи, яка з півночі пов’язана iз тріщиною, котра спричинила струс земної кори минулого серпня», – пояснив пресі Паоло Мессіна, директор Інституту геології та геоінженерії. Тож, зв’язок між двома землетрусами є, але новим вважають те, що рухалася таки не одна й та сама тріщина, яка призвела до стихії наприкінці літа.

Цими днями геологи вкотре декларують неможливість передбачити точну дату й епіцентр землетрусу.

«Якщо частина земної кори відколюється, практично одночасно поширюється енергія цього руху, яка і спричиняє землетрус», – пояснив експерт Паоло Мессіна. Район центральних Апеннін за геологічною природою вважається надзвичайно делікатною і сейсмічно небезпечною зоною. Дослідники відстежують трансформацію земної кори в регіоні і найближчим часом прогнозують нові поштовхи.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ