Підтримати нас

Уряд звільнив сільських торгівців від РРО

Автор статті
25 грудня 2021 16:16
1,125
Поширити:

Уряд звільнив сільських продавців товарів у роздріб від обов’язкового застосування фіскальних касових апаратів, тобто реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Таке рішення прийняли на засіданні Кабінету Міністрів 23 грудня.

За законодавством, з 1 січня 2022 року суттєво розширюється коло підприємців, яким необхідно використовувати РРО та/або програмні реєстратори розрахункових операцій. Це дозволяє автоматичну генерацію електронних чеків з надсиланням даних до державної фіскальної служби. Тому закон про РРО іноді називають законом про фіскалізацію.

Наразі платників єдиного податку 2, 3 та 4 груп  звільнено від застосування касових апаратів, якщо їх річний дохід менше ніж 1,32 млн гривень. З початку наступного року використовувати РРО потрібно буде всім ФОПам 2, 3 та 4 груп, незалежно від обороту.

Проте, це далеко не “дешеве задоволення”. Вартість апаратів - від 7000 гривень і вище. Ліцензія програмного РРО - від 1000 до 2000 грн на рік в залежності від форми власності та набору функцій. Вартість обслуговування самої програми -  від 150 до 500 грн на місяць. 

Посилюються  також штрафи за операції без РРО:

  • 100% вартості товарів у разі першого порушення;

  • 150% – за кожне повторне порушення.

Отже, згідно з рішенням Кабміну 23 грудня, від обов’язкового застосування РРО звільняються суб’єкти господарювання, які ведуть роздрібну торгівлю на території села товарами (крім підакцизних товарів), при умові не перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів мінімальної заробітної плати).

"Рівень доходів підприємців у селах значно менший, ніж у містах, а в умовах карантинних обмежень він ще більше знизився. Витрати на придбання РРО стануть для них додатковим фінансовим навантаженням, що матиме негативні наслідки для бізнесу. Водночас використовувати програмні РРО, як альтернативу, не всі з них можуть через нерівномірне покриття швидкісним Інтернетом або його відсутність у селах. Тож Уряд вирішив підтримати таких підприємців, щоб вони не закривали бізнес і не звільняли своїх працівників, та надати їм можливість не застосовувати у своїй діяльності РРО”, - прокоментувала Перша віцепрем'єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ