Підтримати нас

У наших військових – нові зарплати

28 лютого 2016 13:00
205
Поширити:

Зарплата у мобілізованих військовослужбовців та контрактників зросла в два-три рази та ще й з'явились премії. Міністр оборони України Степан Полторак підписав наказ про особливості виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних cил України в 2016 році.

Детальніше про новий наказ міністра газета “Експрес” розпитувала полковника Тараса Веселовського, помічника командувача оперативного командування “Захід” з фінансово-економічної роботи.

– Про що  наказ міністра?

– Наказом міністра підвищено зарплату та преміювання військовослужбовців. Для контрактникiв і мобілізованих рядового-сержантського складу зарплата зросла втричі, а для офіцерського складу – у два-три рази. Змiни почали дiяти з 1 січня 2016 року.

– Поясніть це  на прикладах?

– Якщо раніше солдат, що служив на території, де не ведуться бойові дії, отримував 2341 гривню, то тепер – 7 тисяч грн. У командирів вiддiлення зарплата зросла з 2837 гривень до 8 тисяч, у командирів взводу – з 3801 гривнi до 9500 гривень, у командирів роти – з 5096 гривень до 11 тисяч, у командира батальйону – з 5664 гривень до 13 тисяч, а в командира бригади – з 6501 грн. до 16 тисяч гривень.

– У наказі йдеться, що грошове забезпечення зросло в тому числі й завдяки збільшенню розміру премій. Хто і за що даватиме премії військовослужбовцям?

– Відповідно до Тимчасового порядку встановлення розміру щомісячної премії військовослужбовцям ЗС України, премія призначається наказами керівників військових частин та установ у таких розмірах від максимальної суми премії: 100% – за старанність, розумну ініціативу та сумлінне виконання службових чи посадових обов’язків і за умови, якщо військовослужбовець не має дисциплінарних стягнень, 90% – у разі, якщо військовослужбовець має не зняте одне дисциплінарне стягнення, 80% – якщо військовослужбовець має не зняте одне дисциплінарне стягнення “сувора догана”, 60% – якщо військовослужбовець має не зняті два дисциплінарні стягнення “догана” чи “сувора догана”; 50% – у разі, якщо військовослужбовець має не зняті три дисциплінарні стягнення. А якщо військовослужбовця притягнули до дисциплінарної відповідальності за порушення правил несення бойового чергування, вартової служби, служби в добовому наряді, премія додатково зменшується на 20%. Премія не встановлюється взагалі за умови наявності протоколу про притягнення до адміністративної відповідальності військовослужбовця за вчинення військового адміністративного порушення, наявності вироку, постанови суду про притягнення військовослужбовця до кримінальної відповідальності та наявності у військовослужбовця дисциплінарного стягнення, попередження про неповну службову відповідальність, а також за умови пониження у військовому званні тощо. Командири військових частин мають право змiнювати розмір щомісячної премії до таких граничних розмірів грошового забезпечення: командир бригади – 16 000 грн., заступник командира бригади – 15 000 грн., командир батальйону – 13 000 грн., заступник командира батальйону – 11 200 грн., командир роти – 11 000 грн., заступник командира роти – 9 тисяч 200 грн., командир взводу – 9 тисяч.

– А які винагороди матимуть військові, що в зоні АТО?

– Розмір виплати залежить, на якому рубежі перебуває воїн, до якого підрозділу належить й скільки часу перебуває в зоні АТО. Це фіксовані суми, не залежнi від звання. Тобто, однакову суму отримує і рядовий, і офіцер. Скажімо, військовослужбовцям, які несуть службу на лінії бойового зіткнення, виплачують грошову винагороду за участь в АТО у сумі 4 тисячі 200 гривень, в інших місцях дислокації у межах зони воєнного конфлікту (антитерористичної операції) – 1200 гривень. Для прикладу, стрілець на передовій отримуватиме 11 тисяч 200 гривень. З яких 7 тисяч – це зарпла та, а 4 200 гривень – винагорода за участь у бойових завданнях в АТО на лінії зіткнення. Якщо ж стрілець перебуває в зоні АТО не на лінії зіткнення, то грошова винагорода становитиме 1 200 гривень й загальний розмір грошового забезпечення такого військовослужбовця складе 8 тисяч 200 гривень. Комбриг на лінії бойового зіткнення в зоні АТО отримуватиме понад 20 тисяч гривень, тоді як дотепер отримував 13 тисяч, командир батальйону – понад 17 тисяч гривень (отримував 11 тисяч), командир роти – понад 15 тисяч гривень (10 тисяч гривень), командир взводу – понад 13,5 тисячi гривень (7,5 тисячi), командир відділення – понад 12 тисяч грн. (отримував близько 6 тисяч). Виплата винагороди зберігається на час безперервного перебування на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я після отриманих під час безпосередньої участі у воєнних конфліктах чи АТО, інших заходах в умовах особливого періоду поранень, психічних та поведінкових розладів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ