Підтримати нас

Україна відзначає День Соборності

Vgoru
Автор статті
22 січня 2023 07:32
578
Поширити:

Наказ про створення державного свята у 1999 році підписав президент України Леонід Кучма.

Українців з Днем Соборності 22 січня привітав президент України Зеленський.

ІСТОРІЯ

22 січня 1918 року на IV універсалі Центральною Радою – Україну було проголошено незалежною державою.

За рік 22 січня 1919 року було підписано Акт злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Документом, який назвали "Актом Злуки", ці дві частини об'єднувалися в одну, щоби створити єдину державу.

Перше офіційне святкування відбулося 1939 року в місті Хуст, що на Закарпатті. На той час місто було столицею Карпатської України (автономної одиниці в складі Чехословаччини). Тоді на центральній площі зібралося близько 30 тисяч людей, які тримали в руках синьо-жовті прапори, вшановуючи 20-річчя соборності.

У вересні 1939 року Радянський Союз та Третій Рейх напали на Польщу. До складу УРСР відійшли землі Східної Галичини та Західної Волині (пакт Молотова — Ріббентропа). Так відбулося часткове возз'єднання етнічних українців, однак боротьба за справжню незалежність тривала.

30 червня 1941 року у Львові Організація українських націоналістів під егідою Степана Бандери оголосила Акт відновлення Української Держави. Однак поява нової держави на політичній карті світу не входила до планів Адольфа Гітлера, тому через 10 днів після проголошення українські націоналісти були заарештовані, а документ — ліквідовано.

Після закінчення Другої світової війни на українських землях була поновлена радянська влада. Комуністична партія намагалася придушити прояви самостійності українського народу, тому про події 22 січня 1919 року заборонили згадувати.

Свято почали святкувати щороку. Хоча офіційно воно було створене 1999, але й до цього в багатьох містах України люди виходили на центральні площі та святкували. Традиція створення "живих ланцюгів" почала відроджуватися від 2000 року. А від 2008 таку акцію щорічно проводили в Києві на мості Патона.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ