Підтримати нас

Українці витратили 14 мільярдів гривень на Фуфломіцин

29 серпня 2018 10:00
229
Поширити:

Витяжка з телячої крові, сумнівні нейро- та кардіопротектори, а також ліки від застуди - українці минулого року купували медичні препарати, ефективність яких не була підтверджена. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

На такі покупки витратили 14 млрд грн, йдеться у дослідженні, що було проведене з ініціативи Центру протидії корупції і за підтримки міжнародного фонду Відродження. Вцілому за минулий рік українці залишили в аптеках  54 млрд грн.

Чверть з них витрачено на гомеопатичні, фітотерапевтичні ліки та інші препарати без клінічно доведеної ефективності.

Лідери серед “фуфломіцинів”

Одним із лідерів аптечних продажів серед ліків без доведеної ефективності стала група “нейропротекторів”. Їх зазвичай призначають для лікування інсультів. А от у міжнародних клінічних протоколах відсутні рекомендації щодо такого лікування.

Фуфломіцини - це термін, який вказує на сумнівний характер неперевірених лікарських засобів.

У минулому році українці витратили на такі препарати 2,5 млрд грн, розповів один із авторів звіту, керівник дослідницьких проектів Української асоціації боротьби з інсультом Дмитро Гуляєв.

Замість того ці кошти можна було б спрямувати на інший єдиний і обґрунтований метод лікування пацієнтів з гострим інсультом - тромболізис, тобто розчинення тромбів у крові, додав фахівець.

“У найбільш розвинених країнах з найкраще організованою допомогою від інсульту частота виконання втручання тромболізису при інсульті досягає 30%. Порахуємо, скільки потрібно було б коштів, щоб здійснювати тромболізис в Україні - це близько тисячі доларів. Тисяча доларів на 30%, тобто 100 тис. пацієнтів, приблизно 2,6 млрд грн, на таку ж суму коштів в Україні продаються нейропротектори”, - зазначив Гуляєв.

Серед сумнівних препаратів є також гепато- та кардіопротектори і препарати для лікування ГРВІ. Загалом серед топ-10 найпопулярніших у 2017 році препаратів чотири лікарські засоби не мають наукових підстав для клінічного застосування, що було б визнаним у світі.

Як приклад, автори дослідження називають препарат, що є витяжкою з телячої крові. Його використовували для лікування онкозахворювань. Минулого року він обійшовся українським хворим у 342 млн грн і посів друге місце в загальному рейтингу продажів ліків, не визнаних у світі.

Ліки першої черги

Юрист Центру протидії корупції Олена Щербан повідомила, що засоби без доведеної ефективності закуповували і деякі державні заклади охорони здоров’я.

Вона вказує на те, що за останні п’ять років з бюджету Україні майже 37 млн доларів виділили на такі препарати.

“У 2017 році лікувальні заклади витратили понад 183 млн на ліки без доведеної ефективності. Загальна сума закупівель ліків - це близько 4,3 млрд. Звичайно, цю ситуацію мав би покращити національний перелік лікарських засобів, затверджених державою. Заклади повинні будуть першочергово закупити ефективні ліки, а потім вирішувати, чи закуповувати ті ліки, які не містяться у національному переліку”, - сказала Щербан.

Реклама та суб’єктивне бачення

Українці витрачають мільярди на ліки без належної доведеної ефективності та безпечності. Це загрожує і пацієнтам, і благополуччю країни, каже член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України Євген Гончар. Зменшити частку сумнівних препаратів на ринку допоможе ревізія реєстраційних досьє препаратів. У них вносяться ліки, які не зареєстровані у розвинених країнах.

“Причини цієї ситуації - це факт реєстрації цих лікарських засобів, які не зареєстровані в інших країнах. Це ще помилкові клінічні рішення, які лікарі приймають відповідно до свого суб'єктивного бачення. Третє - це безпідставна агресивна реклама ліків. Четверте - неетична промоція, коли агенти фармацевтичних компаній, медичні представники ходять до лікарів у робочий час, більше 3 млн візитів за 2017 рік”, - зазначив експерт.

Як перевірити ліки на ефективність

Як не купити так званий “фуфломіцин”, пояснила лікар, директор програми Громадське здоров’я міжнародного фонду Відродження Вікторія Тимошевська. Насамперед треба запитати лікаря, який виписав препарат, в якому протоколі або клінічній постанові це зазначено.

По-друге, чи є цей засіб в Національному переліку або в програмі Доступні ліки. Відкрити також додаток Ліки контроль, де можна перевірити засіб, прочитати інструкцію і проаналізувати.

“Якщо лікар помічений у призначенні лікарських засобів з недоведеною ефективністю, він може позбутися ліцензії. Національна служба здоров'я скоро буде платити на вторинці за надану послугу, буде дивитися за якістю надання медичних послуг”, - розповіла Тимошевська.

Під час дослідження експерти проаналізували приблизно 1,5 тис. діючих речовин і комбінацій діючих речовин, спираючись на інформацію з відкритих джерел. Основним критерієм доведеної ефективності обрали факт реєстрації у країнах із суворими регуляторними вимогами.

Це стосується країн ЄС, Європейської медичної агенції, США, Австралії та Японії. Враховували також кількість клінічних досліджень препарату, які є у публічному доступі, та інформацію з клінічних протоколів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ