Підтримати нас

Українську академію наук чекає реформа

19 червня 2016 14:45
606
Поширити:

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич після обрання на посаду не часто згадувала про заплановане реформування НАН України.

"НАНУ потребує реформування, але я не прихильник граничних поглядів. За новим законом, академія буде змушена ухвалити положення про ротацію керівних кадрів, про демократичніші механізми керування, коли не лише академіки, а й представники інститутів мають право впливу на рішення, що ухвалюються в академії", - розповіла Міністр в інтерв'ю газеті "Новое время".

"Дуже важливо зараз стимулювати молодих вчених, бо за останні п'ять років в результаті катастрофічного зменшення фінансування чимало талановитих вчених емігрують не тільки на Захід. Сьогодні Росія переманює наших вчених кращими умовами оплати праці", - наголосила міністр.

Відповідно нового закону "Про наукову і науково-технічну діяльність", одна і та сама особа не може бути керівником відповідної державної наукової установи більш як два строки. Обираються ж керівники державних наукових установ на 5 років.

"НАНУ — це велика самоврядна структура, яка налічує понад 170 інститутів, з майном і земельними ділянками, зі своїми науковими традиціями і досягненнями, які не можна зневажати", - наголошувала Лілія Гриневич у листопаді 2015 року, коли очолювала комітету ВРУ з питань науки і освіти.

Нагадаємо, в грудні 2015 року Міністерством фінансів було оприлюднено проект закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік", у якому в статті 30 йшлось про реорганізацію національних галузевих академій наук шляхом їх приєднання до Національної академії наук України. При цьому Міністерство освіти і науки визначено головним розпорядником бюджетних коштів, а НАНУ - відповідальним виконавцем. В ухваленому  Законі про держбюджет про приєднання галузевих академій до НАН України вже не йшлося, але є ст. 28, де передбачено оптимізацію мережі установ академій.

Довідка:

Стаття 28 ЗУ  "Про Державний бюджет України на 2016 рік"

Кабінету Міністрів України разом з Національною академією наук України, Національною академією педагогічних наук України, Національною академією медичних наук України, Національною академією мистецтв України, Національною академією правових наук України, Національною академією аграрних наук України забезпечити концентрацію бюджетних видатків та науково-технічного потенціалу на здійсненні фундаментальних та прикладних наукових досліджень з найважливіших проблем, провести державну атестацію закладів, установ, організацій та визначити ефективність їхньої діяльності, до 1 серпня 2016 року вжити заходів щодо оптимізації мережі установ, закладів, організацій, чисельності їх працівників, зокрема, реорганізації, об’єднання, ліквідації неефективних закладів, установ та організацій чи припинення їхньої діяльності.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ