Підтримати нас

Українські художники показали своє бачення Японії

Автор статті
13 лютого 2017 15:15
558
Поширити:

"Павільйон для чайної церемонії знаходиться посеред саду її засновника, купця Сен-но Рікю. Одного дня там розквітло багато ірисів. Високопосадовець захотів побачити квіти і прийшов до купця. У саду не побачив жодної – всі були зрізані. Розлютився, хотів відтяти голову підлеглому. Той заспокоїв патрона. Повів у павільйон для чайної церемонії. У ніші стояла єдина квітка. Щоб відчути красу квітів, достатньо й однієї – сказав купець".

Петро Сметана "Вічна медитація. Manghha"
Петро Сметана "Вічна медитація. Manghha"

Ця історія надихнула львів'янина Петра Сметану на написання картини "Вічна медитація. Manghha". Зобразив квітку. Створив її для виставки "Внутрішня Японія", яка відкрилась у Музеї історії Києва. Показує роботи 11-ти українських художників, в яких вони зображають своє бачення Японії. Куратор відібрав роботи митців з різних регіонів України – Львова, Києва і Харкова. Як досвідчених, так і новачків. Усі роботи написані у період з листопада 2016-го по лютий 2017-го.

Наталія Корф-Іванюк "Квіти. Літо"Наталія Корф-Іванюк "Квіти. Літо"

"Ця виставка не стільки про Японію, як про Україну. Всього 3 художники з експозиції побували в цій країні. Але це не було умовою для участі в проекті. Не ставилось і завдання зображати типові образи, які асоціюються з Японією, - самураїв, гейш чи сакуру", - розповідає куратор виставки "Внутрішня Японія", сходознавець Андрій Накорчевський. Я ставив перед художниками завдання – знайти візуальні образи, якими зможуть передати своє відчуття Японії. Запропонував взяти участь багатьом українським митцям. Вони створили картини спеціально до виставки. Потім обирав найвдаліші, які будуть представлені в експозиції", - продовжує Накорчевський. - Робота куратора нагадує режисерську в театрі. Коли режисер з трупи у кожну виставу обирає певного актора, який, на його думку, краще зіграє роль. Так само суб'єктивно я обирав художників-учасників".

Сергій Савченко "Триптих. Дрібниці 1"

Сергій Савченко "Триптих. Дрібниці 1"

"Петро Сметана мало знаний, але у нього велике майбутнє. Побачив у його роботах щось японське. Не помилився. Сметана рік жив у Кракові, де стажувався у Музеї японського мистецтва. Створив дві роботи для виставки".

 Микола Журавель “Сонце на сході”

Микола Журавель “Сонце на сході”

"Киянин Микола Журавель – відомий в Україні і закордоном. На моє запрошення показував свої роботи в Японії. У картинах з виставки зображає місяць, сонце, природу. Поєднує їх з оригінальною технікою. Це живопис з елементами левкасу (поширений в іконописі крейдовий грунт, замішаний на тваринному жирі з додаванням лляної олії – gazeta.ua). Картина "Сонце на сході" містить живописне зображення, традиційну техніку і накладні елементи - деталі з м'ясорубки".

Роман Романишин "Японський щоденник"

Роман Романишин "Японський щоденник"

На виставці також показали роботи художників Романа Романишина, Гамлета Зіньківського, Сергія Савченка, Андрія Блудова, Костянтина Зоркіна.

Триватиме в Музеї історії Києва до 15 лютого.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ