Підтримати нас

Українка розповіла 5 особливостей святкування Нового року в Японії

01 січня 2018 11:00
238
Поширити:

На Новий рік в Японії немає ні ялинки з іграшками, ні Діда Мороза, ні звичних подарунків дітям. Єдина схожість з українцями - це сімейне свято і застілля.

Про 5 особливостей святкування Нового Року японцями Gazeta.ua розповідає українка Ольга Даншина, яка більше семи років тому переїхала з Києва в Токіо.

Надсилання листівок

"Новий рік - головне календарне свято Японії. З ним пов'язано багато звичаїв і обрядів, сімейних, релігійних, а також соціальних. Перший ритуал - це розсилка новорічних листівок nengadjo, - розповідає Ольга Даншина. - Процес досить клопіткий і забирає багато часу, тому займатися підготовкою та розсилкою починають з початку грудня. У список одержувачів включаються не тільки родичів і друзів, але практично всіх, хто хоч якось пов'язаний з сім'єю відправника. Нерідко кількість досягає сотні адресатів. Більш того, вважається особливо цінним зробити привітання з фотографією сім'ї і підписати її від руки ".

Усім друзям та родичам розсилають новорічні листівки nengadjo
Усім друзям та родичам розсилають новорічні листівки nengadjo

Генеральне прибирання

За словами українки, після Різдва, яке японці святкують з 24 на 25 грудня, будинок готують до традиційного святкування Нового року. Вважається, що з приходом 1 січня кожен будинок відвідує "божество Нового року" або Toshi-Gami.

"До зустрічі дорогого гостя в будинку повинна бути кришталева чистота, тому з 26 по 31 грудня в будинках проводиться генеральне прибирання - очищається все те, до чого не доходять руки протягом року - шафи, полиці, вентиляційні отвори, світильники, вікна і віконні сітки . Замість ялинки вхід житла прикрашають традиційним оберегом - Kado-Matsu з бамбука, сосни і соломи ", - говорить Ольга.

Замість ялинки вхід житла прикрашають традиційним оберегом - Kado-Matsu з бамбука, сосни і соломи
Замість ялинки вхід житла прикрашають традиційним оберегом - Kado-Matsu з бамбука, сосни і соломи

Сімейне свято

"У період новорічних свят практично всі комерційні та державні установи припиняють свою роботу, тому японці можуть сповна насолодитися спілкуванням з сім'єю і родичами. В період з 29 грудня по 3 січня японці часто відвідують своїх батьків, навіть якщо ті живуть в інших містах, префектурах і на віддалених островах.

Після відліку останніх секунд року, що минає, і новорічного феєрверку всі розходяться по домівках і лягають спати

У новорічну ніч японці не засиджуються допізна і рідко виходять на народні гуляння. Практично всі заклади закриті, тому відсвяткувати в ресторані зі святковою програмою не вийде. У великих містах молодь часто приїжджає в один з центральних районів і зустрічає наступ нового року прямо на вулиці. Однак довго гуляння не тривають. Відразу після відліку останніх секунд року, що минає і новорічного феєрверку всі розходяться по домівках і лягають спати ".

Паломництво в храми

"Все найцікавіше в новорічну ніч відбувається в храмах. Опівночі храмові дзвони відбивають 108 раз, що символізує собою звільнення від такої ж кількості згубних пристрастей. З настанням Нового року починається паломництво до храмів - hatsumode, що в перекладі означає" перші відвідини храму в новому році.

З настанням Нового року починається паломництво до храмів
З настанням Нового року починається паломництво до храмів

Новорічні бажання загадуються в храмі за допомогою спеціальних божеств Daruma. Залежно від бажання купується біла або червона фігурка божества. Біла - для перемоги, наприклад, на іспиті. Червона - для всіх інших побажань".

Залежно від бажання в храмі купується біла або червона фігурка божества. Біла - для перемоги, червона - для всіх інших побажань
Залежно від бажання в храмі купується біла або червона фігурка божества. Біла - для перемоги, червона - для всіх інших побажань

Грошові подарунки

"Японські діти отримують" подарунки під ялинку" на Різдво, а на новий рік прийнято дарувати otoshi-dama або грошові подарунки в спеціальних конвертах".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ