Підтримати нас

Українець створив унікальний протез, який управляється силою думки

Автор статті
10 листопада 2018 05:00
619
Поширити:

У Дніпропетровській області активно допомагають людям з інвалідністю. Так, на обласному конкурсі стартапів Best Invest розробник Артем Гуляєв презентував біонічну кисть, управляти якою можна буквально силою думки. "Сегодня" познайомилася з автором інноваційної розробки.

Ідея проекту зародилася у хлопця в 2014-му. Коли на Донбасі почалися бойові дії, Артем вирішив допомогти воїнам, які отримали травми і поранення. Творець розумного протезу відзначає, що його розробка коштує в 50 разів дешевше за закордонні аналоги, але при цьому ніяк не поступається їм у функціональності. Розробка дозволить писати і піднімати предмети до п'яти кілограмів людям, які втратили кисті рук. До речі, в планах інноватора збільшити вагу, яку можна піднімати за допомогою протеза.

Наш співрозмовник запевняє, що протез дозволить людині не тільки переносити важкі предмети, а й повноцінно займатися спортом. А щоб їм управляти, досить замислити бажані дії.

"Користувачу потрібно висловити намір, в цей момент нервовий імпульс переходить від мозку до втраченої кінцівки, де на ній вловлюється за допомогою датчика. Біопотенціал передається на мікроконтролер, який, в свою чергу, перетворює сигнал до зрозумілої для двигунів команди", – пояснює Артем.

Важливо, що в протезі є так званий зворотний зв'язок, що дозволяє людині відновити почуття дотику втраченої кінцівки. Автор проекту пояснює, що, взявши будь-який предмет біонічною рукою, користувач відчує на поверхні своєї шкіри силу стискання предмета за допомогою спеціального двигуна, вбудованого в гільзу – ту частину пристрою, де протез з'єднується з кінцівкою

"Це дозволяє людині відчувати кінцівку при взаємодії з навколишнім світом", – ділиться автор проекту.

Коштувати подібний протез в Україні буде до $ 3000 в залежності від комплектації, дизайну і складності установки. Для порівняння: в Англії і Німеччині один протез такого типу коштує близько $ 100 000.

"Там використовуються безколекторні двигуни. Один двигун коштує стільки, скільки у нас виділяється людині на протез. Наші люди не зможуть дозволити його собі, навіть якщо продадуть квартиру", – пояснює наш співрозмовник, відзначаючи, що для реалізації його проекту необхідно $ 150 000 – щоб протестувати протез, довести його до розуму і створити центр реабілітації. Є можливість установки протезів з безколекторними двигунами для бійців АТО.

В інвестиційно-інноваційному центрі Дніпропетровської ОДА зазначають, що проект біонічної кисті моментально привернув увагу експертів і громадськості своєю соціальною актуальністю.

"По-перше, тема благородна, корисна, затребувана. Зрозуміло, кому ця ідея адресована в першу чергу – людям з обмеженими можливостями. Їх зараз особливо багато серед тих, хто повернувся після військових дій на Донбасі. По-друге, Артем надав попередні розрахунки, за якими можна судити про високу інвестиційну привабливість проекту", – розповів керівник проекту Best Invest і директор інвестиційно-інноваційного центру Олександр Коломійцев.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ