Підтримати нас

У Росії заблокували месенджер Signal: причина блокування та чи безпечно ним користуватись в окупації

20 серпня 2024 12:28
280
Поширити:
Фото: Reuters

9 серпня 2024 року російський федеральний регулятор у сфері телекомунікацій Роскомнагляд заблокував застосунок для обміну зашифрованими повідомленнями Signal на території Росії.

Про це стало відомо з російських офіційних джерел.

Основною причиною блокування російська влада назвала "запобігання використання месенджера в екстремістських або терористичних цілях".

Міністерство оборони Великої Британії припускає, що обмеження ввели з метою контролю комунікацій російської опозиції.

За словами відомства, Росія також планує забороняти незалежні медіаорганізації, припинити роботу YouTube і сервісу обміну повідомленнями WhatsApp.

У коментарі “Вгору” активіст і експерт з інформаційно-комунікаційних технологій та голова фонду “Об'єднання” Юрій Антощук розповів, що обмеження поширюється на всіх користувачів російських провайдерів, а отже й на жителів окупованих Росією територій України.

“Якщо раніше люди не були зареєстровані, то вони зареєструватися там теж не можуть. Їм потрібно вмикати VPN для того, щоб обійти цю цензуру”, - пояснює експерт.

За його словами, з боку РФ розпочалось поетапне блокування закордонних сервісів й ця ситуація цілком ймовірно торкнеться YouTube та WhatsApp.

Що стосується окупованих територій України, то наявність застосунку Signal на телефоні викликає підозри у російських військових, тому це може наражати місцевих жителів на небезпеку.

Юрій Антощук розповідає, що в окупації найкраще використовувати месенджери, які не прив’язані до номера телефона і не потребують повної реєстрації, наприклад Threema або Session.

  • За словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, найбільш захищеним в Україні є Signal. Далі йдуть WhatsApp, Trema, Facebook Messenger і Telegram.
  • У дослідженні OSINT-агенції Molfar звичні месенджери Viber, WhatsApp, Facebook Messenger і Telegram визнані не найбезпечнішими, першу четвірку рейтингу формують Threema, Wickr, Signal і Fire.
  • Яким месенджером варто користуватися, в тому числі й в окупації, як захиститися від кібершахраїв, яких правил цифрової безпеки дотримуватися, нещодавно читачам “Вгору” радив експерт з інформаційно-комунікаційних технологій та голова фонду “Об'єднання” Юрій Антощук.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів