Підтримати нас

У рiчках України з'вились справжнi дельфiни

Автор статті
15 червня 2017 12:04
587
Поширити:

Останнi кiлька тижнiв на пiвднi України можна було спостерiгати незвичне явище -- в прiснi акваторiї рiчок стали запливати дельфiни. Жителi Херсона та Миколаївської областi довго не могли зрозумiти, чим це викликано, пише газета "Експрес".

-- Що ж стало причиною дивної поведiнки цих морських ссавцiв? -- питаємо Павла Гольдiна, дельфiнолога, кандидата бiологiчних наук.

-- Ситуацiя, коли вони перiодично запливають у рiчки, абсолютно нормальна. Здебiльшого це явище спостерiгають тодi, коли в морi стає важко знайти поживу.

На територiї України дельфiнiв можна доволi часто побачити в дельтi Дунаю. Щодо iнших країн, то їх бачили навiть у Сенi в межах Парижа. Загрози життю дельфiнiв прiсна вода як така не становить -- це мiф!

Проте в ситуацiї, яка сформувалася останнiм часом, можна припустити, що така поведiнка дельфiнiв викликана якоюсь хворобою. Поки що важко судити, якою саме, -- на з'ясування обставин може пiти не один рiк. Проте впевнено можна сказати, що проблеми зi здоров'ям у дельфiнiв явно є.

-- Як багато дельфiнiв у Чорному морi? Якi види є в наших водах?

-- У Чорному морi три види китоподiбних. Серед них дельфiни -- чорноморська афалiна та бiлобочка. Доволi часто до дельфiнiв зараховують i пихтуна, або морську свиню.

Назвати точну кiлькiсть дельфiнiв вам не вiзьметься нiхто. Дослiджувати цих ссавцiв доволi важко, адже вони живуть пiд водою й можуть мiгрувати на величезнi вiдстанi. Ареал розселення певної групи iнколи може доходити до декiлькох тисяч квадратних кiлометрiв!

-- А як реагують дельфiни на людей? Вони справдi допомагають людям, рятують потопельникiв?

-- Такi розповiдi зазвичай описують одиничнi ситуацiї, якi вибиваються з нормальної поведiнки дельфiнiв. Цi ссавцi не є анi такими добродушними, як вважають, анi надмiру агресивними. Зазвичай вони волiють триматися вiд людей на вiдстанi.

Якщо дельфiн пiдпливає близько до людини, то це викликано елементарною цiкавiстю. Не варто його боятися, проте не слiд i нехтувати своєю безпекою. Дельфiн -- тварина доволi велика, тож, навiть не хотячи того, вiн може заподiяти людинi шкоду.

Наприклад, афалiни важать до 300 кiлограмiв. Така тварина може просто не розрахувати свого маневру й випадково доволi боляче вдарити людину, яка плаває поруч, i навiть завдати травми. Та без явної агресiї з боку людини дельфiн атакувати не буде.

-- Дельфiни живуть зграями?

-- Тут усе доволi вiдносно -- залежить вiд конкретного виду. От морськi свинi, наприклад, бiльшою мiрою одинаки. Їх рiдко можна побачити в зграї, частiше -- у парах мама з дитиною. Здебiльшого ж вони вiддають перевагу самотностi.

Афалiни об'єднуються в певнi союзи зi складною iєрархiєю. Зазвичай таке згуртування вiдбувається довкола певних самиць. I цi союзи довготривалi, вони можуть триматися роками.

У зграях афалiн чiтко розподiленi обов'язки -- кожен знає своє мiсце пiд час колективного полювання. Є бiльш та менш авторитетнi особини -- все залежить вiд життєвого досвiду.

Перiодично самцi можуть покидати одну групу й переходити до iншої. До слова, дружнi об'єднання в афалiн мiцнiшi, нiж шлюбнi. Самцям цього виду притаманна бiльша мобiльнiсть у звичках та поведiнцi.

-- А яким чином дельфiни мiж собою спiлкуються?

-- Для людини мова дельфiнiв звучить як своєрiдне потрiскування або свист. Вони спiлкуються на рiзних частотах, на межi ультразвукового та звукового дiапазонiв. Це десь у межах 10 -- 30 кiлогерцiв. Тож не всi звуки, якi дельфiн видає, людина може почути.

Загалом же їхнє спiлкування бiльше подiбне до перемовин рацiєю. До слова, в афалiн кожна особина має iм'я. Хоча радше це певний позивний -- як у радiоефiрi.

-- А для чого дельфiнам ехолокацiя?

-- За її допомогою вони орiєнтуються в просторi. Посилають сигнал й отримують його вiдбиття -- таким чином розумiють, що попереду риба. Або ж попереду перепона, яку треба обiйти зверху, знизу чи збоку. Цей засiб, до речi, дуже допомагає в бруднiй водi, коли видимiсть нульова й дельфiн не бачить, чи можна рухатися вперед. Сигнал ехолокацiї має високу частоту, яку людина вже почути не може. Це ультразвуковi сигнали, щоi коливаються в межах вiд декiлькох десяткiв кiлогерцiв до декiлькох сотень, як у морських свиней.

-- А якому рацiону вiлдають дельфiни перевагу? Чи мають улюбленi види риб?

-- Кожна група дельфiнiв має свої смаки. Морськi свинi, для прикладу, влiтку вiддають перевагу бичкам. Восени ж вони мiгрують з Азовського до Чорного моря, де живляться хамсою та атериною.

Останнiм видам вiддають перевагу й дельфiни-бiлобочки. А от афалiни живляться кефаллю, камбалою, скатами, бараболькою -- це залежить вiд мiсця їх проживання.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ