Підтримати нас

У Луцьку вперше в Україні почали видавати книги для незрячих

18 жовтня 2016 07:15
201
Поширити:

У Луцьку відкрилася студія друку шрифтом Брайля.

Книги для незрячих завжди були нагальною потребою. Проте донедавна в Україні така література не видавалася. Старт поклала громадська організація «Генерація успішної дії». Проект починали синхронно в Києві і в Луцьку. Поки що завершили тільки першу, луцьку частину. Про це пише "Волинський інформаційний портал".

«Для нас це подія справді непересічна і заслуговує стати подією року», – зауважив представник «Генерації успішної дії» Віталій Ткачук і нагадав, що першим стало видання молитовника для незрячих.

«Це презентація початку великої справи, яка започаткована тут, у місті Луцьку. Дуже шкода, що це аж на 25 році незалежності нашої держави. Напевно, це мало би бути набагато раніше», – зазначив Луцький міський голова Микола Романюк і пообіцяв активістам сприяння влади. «Міська рада буде всіляко сприяти цьому. За результатами попередніх зустрічей, які проводив я і мій заступник Сергій Григоренко, прийняті рішення виділити в бюджеті наступного року приблизно 50 тисяч гривень на витратні матеріали для друку цієї книги», – розповів мер.

Власне, у Луцьку проект вдалося реалізувати завдяки тому, що громадська організація виграла конкурс громадських ініціатив, який проводила міська рада. За 45 тисяч гривень купили обладнання, принтер «Еверест», якого на перший час буде достатньо для друку брайлівських книг. Окрім того, незрячим допомагало багато спонсорів, благодійників та небайдужих людей.

Першими виданнями стали «Волонтери. Мобілізація добра» та дитяча книга «Літо з Амазонками» Надії Гуменюк. Книжки розповсюдять у бібліотеки, друкарні та школи для незрячих. Волинська обласна друкарня видала по 30 книжок і не збирається спинятися на досягнутому.

Керівник друкарні Іван Синюк розповів, що в процесі виготовлення цих книжок виникло декілька гарних ініціатив і ідей. «Ми ставимо собі за мету, щоб кожна книжка, яка в нас видається, виходила ще й декількома примірниками шрифтом Брайля», – зауважив він.

Окрім того, друкарі і громадські діячі хочуть звернутися до всіх видавництв, особливо дитячих, щоби вони теж видавали по декілька брайлівських книжок. Третій – і, мабуть, основний – крок полягає у зверненні до народних депутатів щодо законодавчої ініціативи: зобов’язати видавців певний відсоток книг видавати шрифтом Брайля.

Київський же етап проекту друку брайлівських видань передбачає придбання більш потужного принтера «BrailleBox». На нього потрібно 16 тисяч доларів. Проте наразі є тільки 9 тисяч.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ