Підтримати нас

"У консерваторії не знали, що робити з таким рідкісним голосом" - оперні виступи, якими запам'ятався Василь Сліпак

Автор статті
30 червня 2018 08:22
736
Поширити:

19 років працював український оперний співак Василь Сліпак у паризькій Гранд-опері. Вчора, 29 червня - другі роковини з дня його загибелі.

Повернувся на Батьківщину 2014-го, коли почалася війна. Був волонтером, згодом пішов воювати кулеметником. Сліпак загинув 41-річним на Світлодарській дузі від пострілу снайпера.

Сліпак мав унікальний діапазон - міг співати як контр-тенором, так і бас-баритоном.

"У консерваторію вступив не одразу – через рідкісний голос. Контр-тенорів усього два в Україні. Два роки готувався на курсах. На іспитах співав двома голосами: контр-тенором і бас-баритоном. Тут не знали, що з таким рідкісним голосом робити. Але прийняли – на всяк випадок", - розповідав Василь Сліпак за життя.

Gazeta.ua зібрала найбільш знакові виступи оперного співака.

В опері "Дідона та Еней" Генрі Перселла Василь Сліпак виконав одразу три партії - Відьмака (контратенор), Духа Меркурія (баритон) та Юнги (тенор). Виступ відбувся у Львові, за студентських років Сліпака. Навчався у Львівській національній музичній академії імені Миколи Лисенка.

У ефірі програми "Класік-прем'єр" на Першому Національному телеканалі виконав аріозо Керубіно з опери В. А. Моцарта "Весілля Фігаро". Сліпак представив спів на перетині між речитативом та арією.

Партія Смерті з опери "Атлантіс" Віктора Ульманна принесла Василю Сліпаку перемогу на міжнародному оперному конкурсі Armel. Змагання відбулося в Національному театрі міста Сегеда в Угорщині. Журі конкурсу визнало Сліпака найкращим солістом.

Арію Тореадора з опери "Кармен" Жоржа Бізе Сліпак виконав після перемоги у конкурсі на підсумковому концерті, де виступили усі призери змагання.

Партію Мефістофеля з опери "Фауст" Шарля Гуно Сліпак любив виконувати найбільше. Уперше заспівав її 2012 року у паризькій штаб-квартирі ЮНЕСКО. Коли пішов добровольцем на Донбас, обрав собі позивний "Мефістофель". Для бойових товаришів оперного співака це прізвисько виявилося занадто довгим - його скоротили до позивного "Міф".

В опері Жака Оффенбаха "Казки Гоффмана" Сліпак виконав партію чотирьох дияволів - Ліндорфа, Дапертутто, Коппеліуса та Міракля. Виступав перед італійцями. Після концерту ті довго аплодували і казали, що Сліпак - природжений Мефістофель.

Пісню "Ой зійшла зоря" в обробці Миколи Леонтовича Сліпак виконав 2014-го у соборі святого Володимира Парижі. Там святкували 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

У день роковин загибелі Василя Сліпака у Києві та Львові починається 2-й Міжнародний музичний марафон. Фестиваль відкриють світові оперні зірки - французькі солісти Перін Медоф (сопрано), Гоша Ковалінська (мецо-сопрано), Гійом Дюссо (бас) та Пабло Вегуліа, (тенор, США).

Вони виконають "Маленьку урочисту месу" італійського композитора Джоаккіно Россіні. До них приєднається Львівська державна академічна чоловіча хорова капела "Дударик", камерний хор Gloria, академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії з диригeнтом Володимиром Сивохіпом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ