Підтримати нас

У Херсонському музеї показали цікавий світ... іконопису. ФОТО

Vgoru
Автор статті
09 грудня 2017 04:00
659
Поширити:

Багато позолоти, неприродньо подовжені фігури, висока деталізація: це — палехська школа іконопису. Приземкуваті, міцні статури святих, щедре використання охри: це — холмогорська школа іконопису. Відхід від канонів іконографії заради більшої реалістичності та домінування теплих, життєствердних кольорів: це — українська школа іконопису.

Таке різноманіття шкіл та технік іконографії представлено на виставці православної ікони, яка відкрилася у Херсонському обласному художньому музеї ім. Шовкуненка.

“Родзинками” експозиції стали ікони, які у Херсоні показані глядачам вперше. Це - «Преображення Господнє» і «Моління Чаші», а також натільна ікона. Вони нещодавно передані музею Міністерством культури України.     

Як розповіла науковий співробітник музею Альбіна Єрмакова, отримані від Мінкульту три ікони XIX — початку ХХ століття створені в різних техніках і є прикладами того, що православний іконопис не був мистецтвом, строго підпорядкованим певним канонам.

«Так в іконі «Моління Чаші» дуже помітний вплив технік західноєвропейських майстрів релігійного живопису. Ікона «Преображення Господнє», швидше за все, - витвір мандрівного іконописця», - каже Альбіна Єрмакова.

У своїй розповіді про українську іконописну школу вона зазначила, що основні її риси — прагнення вийти на самостійний шлях, знайти власний стиль, поетична інтерпретація релігійних сюжетів, а також поєднання канонічних іконописних традицій та народних естетичних уявлень.

Усього на виставці представлені 39 православних ікон XVIII – початку XX століть з колекції музею.

${gallery:66c5b1c573f48be61ae3ee3bd814df33}

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ