Підтримати нас

У Херсоні відкрили різдвяну шопку і передали Вифлеємський Вогонь Миру. ФОТОРЕПОРТАЖ

Vgoru
Автор статті
05 січня 2018 10:58
393
Поширити:

На площі Свободи у Херсоні відбулися урочистості з нагоди відкриття різжвяної шопки і передачі Вифлеємського Вогню Миру для мешканців усієї Херсонщини та всіх монастирів і храмів української церкви в області.

У урочистостях взяли участь представники Херсонської ОДА, Херсонської облради, районних у місті рад, священики, мешканці міста і області.

Після урочистостей відбувся святковий концерт.

Шопка (також різдвяний вертеп, вертепна скриня) — різновид вертепу, переважно макет, що зображає вифлеємську стайню, в ніч Різдва Христового. Може бути виконана як у мініатюрі, так і у великих розмірах. Обов'язковими елементами є фігури Ісуса Христа, Матері Божої та святого Йосипа; залежно від варіацій, в шопці можуть також бути пастушки, скотина, три царі чи інші персонажі. Інколи встановлюють живі шопки, в яких замість фігур беруть участь живі люди і звірі. Встановлення шопок є однією з найпопулярніших різдвяних традицій в Європі та Північній Америці.

За легендою, традиція встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Ассізький. Першу шопку він підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії 1223 року, щоб перенести акцент у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу.[джерело?] Уже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах; з Італії цю традицію перенесли й на всю Європу, а звідти — в країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від багаторічної приналежності до Польщі.

Шопки можуть значно видозмінюватися. Це стосується як і матеріалу, з якого виготовлені фігури, так і від самого набору фігур. Серед Святого Сімейства можуть зображати відомих політиків чи культурних діячів; персонажі можуть бути зображені в національному одязі чи набувати національних рис обличчя.

Урочиста передача Вифлеємського Вогню Миру щорічно проходить у рамках Міжнародної однойменної скаутської акції до святкувань Різдва Христового, котра полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа.

Офіційно по Україні Вифлеємський Вогонь поширюється з 1998 року, коли Його передали в Україну на митному переході. Ідея Вогню і його проста символіка сприйнялися українською громадою і впродовж останніх років для багатьох з нас Вогонь став доповненням під час святкування Різдва Христового.

${gallery:03472ba28c34111d3e131ed71d4e7366}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ