Підтримати нас

У Херсоні відкрилось нове приміщення для жертв домашнього насильства

Автор статті
01 травня 2020 03:00
679
Поширити:

У Херсоні збільшилась кількість місць у притулку Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства. За рік тут допомогли 65 жінкам. У лютому 2019 року у закладі було 6 місць. У березні 2020 їх кількість збільшилась до 12, а притулок переїхав у власне приміщення.

Про це Суспільному розповіла керівниця проєкту "Протидія гендерно-зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у Херсоні" Наталя Кравець. У центрі є все необхідне для проживання. Його адреса не розголощується.

"З лютого 2019 року ми розпочали діяльність саме Кризового центру на базі будинку, який ми винаймали в оренду. В нас там було шість місць спочатку, потім 10. Донори - це фонд ООН у галузі народонаселення України та Угорська Екуменічна Служба Допомоги нам надали кошти конкретно на утримання Кризового центру і на ремонтні роботи приміщення. Його нам виділила на прохання нашої організації Херсонська міська рада. З жовтня по січень там проводились ремонтні роботи.

Ми маємо три кімнати, придатні для житла, простору кухню, кімнату для загального користування, де можна провести і тренінги, спільні зустрічі у межах нашого центру. Є окремі кімнати для соціальних працівників і роботи психолога, є рецепсія. Адреса не розголошується з ціллю безпеки життя і здоров'я наших клієнток та їх дітей. У березні ми переїхали із будинку, який винаймали у нове приміщення, яке готове до повноцінної роботи. У зв'язку із тим, що ми замовили специфічні меблі, у нас одночасно можуть перебувати не 10 осіб, як було раніше, а 12, це матері та їх діти." - розповіла Наталя Кравець.

Також вона додала, що зараз у притулку знаходяться 10 осіб. Це жінки з Херсонської області та Херсона з дітьми до 14 років, серед них є і новонароджена дитина. Наталя Кравець розповіла, про те як клієнти притулку до нього потрапляють:

"Є чітко вироблений алгоритм, коли отримується дзвінок на "102" від жертви домашнього насильства, туди виїджає бригада швидкого реагування. Якщо є потреба у відокремленні від агресора за згодою жертви, то вони її траспортують до лікарні. Обов'язково там вона проходить первинний огляд на травми і пошкодження. Якщо не потребує госпіталізації, то тоді вона направляється до нас... У цій ситуації з карантином вона ще має обов'язково пройти обстеження на стан здоров'я, зробити флюрографію, пройти тестування, щоб вона не була носієм коронавірусом".

За словами Наталі Кравець потреби центру у допомозі зараз збільшились. Там планують відкрити цілодобову лінію допомоги. Якщо раніше за консультацією до психолога зверталися на початку березня протягом тижня 12-16 разів, то ми маємо за звітністю учорашнього дня (29-квітня,ред.) 95 зверенень за допомогою по різним питанням. Потрібна психологічна допомога, юридична.

"Зараз розробляємо пропозицію щодо відкриття гарячої цілодобової лінії для підтримки тих, хто постраждав від домашнього насильства або гендерно-зумовленого насильства. Ця гаряча лінія буде працювати на базі Денного центру для постраждалих від домашнього насильства. Зараз за домопогою можна звернутись на номери 102 та номер Денного центру постраждалих від домашнього насильства 0552 492 174 "- додала Наталя Кравець.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ