Підтримати нас

У Херсоні пройшов мітинг з нагоди 72-ї річниці депортації кримських татар. ФОТО

Vgoru
18 травня 2016 15:05
229
Поширити:

Знищення кримськотатарського народу було однією з головних цілей російської політики в Криму, починаючи з XVIII століття.

Про це говорили промовці виступали під час минулого в Херсоні траурного мітингу, присвяченого 72-й річниці депортації кримських татар.

Мітинг пройшов в центрі Херсона, на площі Свободи.

У ньому брали участь представники кримських татар, а також керівники області та міста.

Як зазначив у своєму виступі член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Херсонського обласного Меджлісу Абмеджіт Сулейманов, в 1711 році кримський хан надав запорізьким козакам з користування землі на території нинішньої Херсонської області для створення там Олешківської Січі.

Глава обласного Меджлісу також сказав, що політика Росії в Криму призвела до того, що до кінця XIX століття на півострові залишилося всього близько 180-ти тисяч кримських татар, тоді як в кінці XVIII століття проживало близько двох мільйонів.

«У 1991 році Меджліс кримськотатарського народу став одним з перших представницьких органів, які визнали незалежність України.

І саме кримські татари вивісили український прапор на будівлі Сімферопольської міськради. У тому ж році до Меджлісу звернувся уряд Росії з пропозицією ініціювати визнання недійсними радянських документів про приєднання Криму до України. Москва обіцяла всіляко сприяти розвитку кримськотатарської мови і нашої культури, обіцяли навіть автономію. Ми відповіли категоричною відмовою: наше майбутнє - тільки з Україною », - сказав Абмеджіт Сулейманов.

Всі виступаючі говорили, що політика Росії по відношенню до кримськотатарського народу завжди була жорстокою і цинічною, а її апогеєм стала депортація кримських татар у 1944 році.

Голова Херсонської міської Меджлісу Ібрагім Сулейманов в своєму виступі зазначив, що представників його народу огульно звинуватили у співпраці з нацистами і колабораціонізмі при тому, що близько 60-ти тисяч кримських татар воювали в лавах Радянської Армії.

Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко в своєму виступі провів паралель між депортацією 1944 року і нинішньою ситуацією, коли через репресії російської окупаційної влади Криму представники кримськотатарського народу змушені залишати батьківщину.

Промовці різко засудили заборону Меджлісу в окупованому Криму.

Всі присутні вшанували пам'ять кримських татар, які загинули під час подій 1944 року хвилиною мовчання та молитвою.

У резолюції мітингу містилася вимога до російської влади негайно звільнити кримських татар, які знаходяться зараз в місцях позбавлення волі як політв'язні.

18-20 травня 1944 року бійці НКВС за наказом з Москви зігнали до залізничних вагонів майже все татарське населення Криму і відправили в бік Узбекистану 70-ю ешелонами.

Основна фаза насильницького переселення відбулася протягом неповних трьох діб, розпочавшись на світанку 18 травня 1944 року і закінчившись о 16:00 20 травня. Всього з Криму депортували 238,5 тисяч осіб - все кримськотатарське населення півострова. В дорозі і в спепоселеннях від голоду і хвороб загинуло до 46% кримських татар.

${gallery:bda85beba63b54649363491097cbefc1}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ