Підтримати нас

У боротьбі з примхами природи та пандемією: аграрії Херсонщини опинились у складній ситуації

13 квітня 2020 13:02
660
Поширити:

Аномально тепла зима, весняні заморозки та карантин несприятливо вплинули на ситуацію в аграрному секторі Херсонщини.

Як сільгоспвиробники рятують врожай та яких ще очікують «сюрпризів» - у матеріалі Тетяни Назаренко.

Тепла зима та весняні заморозки до -8 градусів негативно вплинули на стан сільського господарства області. У багатьох підприємствах постраждали озимі та ранні ярові культури, вимерз цвіт плодових дерев, через відсутність істотних опадів ґрунт майже сухий.  Додаткові труднощі у роботі аграріїв створює карантин. Проте якщо сільгоспвиробники саме зараз не застосують термінових заходів з порятунку сільськогосподарських культур – Херсонщина може суттєво втратити на врожаї.

На нестачу  вологи в ґрунті нарікає керівник одного з провідних сільськогосподарських підприємств Херсонщини ТОВ «СП «Злато Таврії» Ігор Йосипенко. Говорить, що земля занадто суха, тому вже зараз доводиться розпочинати зрошення. Господарство здійснює свою діяльність на території Милівської ОТГ і вирощує переважно культури зернової групи. Також має у володінні черешневий сад.

Ігор Йосипенко, керівник ТОВ «СП «Злато Таврії». Фото з архіву ТОВ «СП «Злато Таврії»

Керівник зазначає, що в цілому господарство пережило минулу зиму без значних втрат зернових посівів. Від весняних заморозків загинуло лише 5 – 10% озимого ячменю. Та якщо із зерновими господарству, можна сказати, пощастило, то плодові багаторічні насадження суттєво постраждали. На 90% вимерз цвіт черешні, тому цього року врожаю від саду тут не чекають.

Не дивлячись на характерне для весняно-польових робіт навантаження, СП «Злато Таврії» дотримується усіх вимог карантину. Як повідомив Ігор Йосипенко, основний офіс, а саме бухгалтерію, юристів інші служби відпустили по домівках. Працівники, які задіяні у роботі в полі, тобто механізатори, агрономи та їх помічники, стовідсотково забезпечені засобами захисту, зокрема масками та антисептиками. З персоналом проведено інструктаж.

Ігор Васильович дає позитивний прогноз, щодо майбутнього врожаю в своєму господарстві. Проте не приховує, що мають місце і деякі ризики: «Найбільше ми хвилюємося, щоб до нас не прийшла ця біда – коронавірус. Тому дуже ретельно виконуємо всі вимоги та слідкуємо за здоров’ям працівників. На врожай ячменю можуть негативно вплинути чергові заморозки до -3 градусів, які очікуються найближчим часом. Крім того, ми не знаємо, яким буде травень. Якщо посушливим із суховіями – для врожаю також виникають певні загрози».

Фото Тетяни Назаренко

Суттєво ускладнює роботу підприємства і підготовка до планових перевірок наглядових органів, які мають відбутися одразу після карантину: «Нам цього року поставили планові перевірки одночасно 4 державні установи. Це Держпраці, Держпродспоживслужба, Держземкадастр та Державна екологічна інспекція. Всі перевірки були заплановані цими органами на травень. Але, швидше за все, термін карантину продовжать на цей час, так само, як і мораторій на перевірки. Не зважаючи на це, у нас не буде можливості повноцінно підготуватися до зустрічі наглядовців, а вони прийдуть одразу ж після карантину.  За таких умов, хочеш ти чи не хочеш, а змушений виводити фахівців, аби вони готувались до цих візитів. Хоча працівники нашого підприємства, які не задіяні у польових роботах, мають перебувати вдома на час пандемії. Крім того, складно зв’язатися сьогодні з фахівцями контролюючих відомств, адже вони переважно також на карантині. Не зрозуміло, невже наскільки принциповим є проведення цих перевірок саме зараз, коли така складна ситуація в країні? Я вже піднімав це питання на обласному рівні, але поки що мене ніхто не чує».

Тим не менш, роботи в СП «Злато Таврії» тривають у штатному режимі. На сьогодні тут засіяно до 7 тис. га озимини та близько 1,5 тис. га ярих культур.

Нічні заморозки знищили від 9 до 13% озимини та майже увесь цвіт ранніх плодових дерев Херсонщини

Щодо ситуації в області загалом, то як повідомив директор Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської облдержадміністрації Олександр Паливода, нічні заморозки до -8 градусів пошкодили листя та рослини люцерни, озимих культур, а також посіви ярого ячменю, гірчиці та інших ранніх ярих культур.

«Якщо рослини життєздатні, то в подальшому в процесі регенерації вони відновлять нові листи, але продуктивність їх знизиться, - говорить Олександр Паливода. - Відносно озимих пшениці та ячменю, а також надмірно розвинених посівів озимих культур ранніх строків сівби по парах, то їм весняні морози заподіяли більшої шкоди. На території деяких районів в аграрних підприємствах через нестачу вологи також спостерігається пошкодження посівів та загибель рослин. У разі загибелі озимих або ранніх ярих культур  їх будуть пересівати разом з пізніми культурами, такими як просо, сорго тощо».

Фото Тетяни Назаренко

Що стосується плодових багаторічних насаджень, то ранні сорти постраждали від заморозків на 60-80%, в залежності від районування. А середні та пізні сорти на сьогодні потребують догляду, підживлення та обприскування, вони не пошкоджені.

«Подальша зміна клімату може вплинути на розвиток бруньки плодових культур. Якщо найближчим часом ми не матимемо дощу, то буде проблема з озимими посівами, тими, які пережили ці заморозки. Але зараз за відсутності вологи можемо мати подальші проблеми», - зазначає директор Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ХОДА.

Щодо овочевих культур, то майже всі вони вирощуються на крапельному зрошенні, тому опади не дуже впливають на їх врожайність.

Незважаючи на карантин, аграрії Херсонщини проводять посівну у полях, підживлюють ґрунт, готують площі під овочі. Звичайно, вони, як і працівники усіх інших підприємств, мають обмеження та виконують загальноприйняті правила. При транспортуванні людей обов’язково використовуються маски, проводиться дезінфекція транспорту. Усі маршрути узгоджуються з районними радами. Олександр Паливода не приховує, що такі обмеження створюють додаткові проблеми та незручності, проте аграрії дотримуються встановлених вимог, адже посівна кампанія не має бути зупинена.   

Довідково:  За даними Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ХОДА, в області озимими зерновими культурами засіяно 555 тис.га. З них озимої пшениці – 474 тис. га, озимого ячменю 79 тис. га, озимого жита – 0,9 тис. га та ріпаку 72 тис. га.

13%  пшениці та 9% ячменю суттєво постраждало від заморозків. Всього у слабкому та зрідженому стані знаходиться від 9 до 13% озимих культур. Ці площі підпадуть під пересіви.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ