Підтримати нас

У 10 областях України вводять військовий стан. Що це означає на практиці?

Vgoru
27 листопада 2018 12:15
267
Поширити:

28 листопада у 10 українських областях почне діяти воєнний стан.

1.Що сталося?

26 листопада 2018 року Верховна Рада підтримала закон Про затвердження указу президента України Про введення воєнного стану в Україні. Одночасно з ним набуває чинності президентський указ – Петро Порошенко підписав його на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони, яка рекомендувала главі держави ввести воєнний стан у країні.

Приводом для такого рішення стало загострення ситуації в Азовському морі. 25 листопада 2018 року російські прикордонні кораблі обстріляли і захопили три судна українських ВМС разом з їх екіпажами.

2.Як довго триватиме такий режим?

Згідно з оновленим указом президента, режим воєнного стану вводиться з 14:00 26 листопада терміном на 30 днів – тобто до 26 грудня 2018 року. Водночас у своєму відеозверненні за кілька годин до голосування Порошенко назвав іншу дату початку дії воєнного стану– з 9:00 28 листопада, також протягом 30 днів.

Залежно від ситуації, згідно з українським законодавством, термін дії воєнного стану може бути скорочено.

"При нормалізації ситуації воєнний стан може бути скасовано у будь-який час", – пояснив секретар РНБО Олександр Турчинов.

3.Що таке воєнний стан і де його ввели?

Воєнний стан – це особливий правовий режим. Згідно з українським законодавством, він вводиться в Україні (або окремих її регіонах) у разі "збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності".

Воєнна рада України, РНБО, президент Петро Порошенко і Верховна Рада України визнали, що захоплення Росією трьох кораблів українських ВМС в Азовському морі 25 листопада був саме такою причиною – "актом збройної агресії, які мали тяжкі наслідки", як зазначено в пояснювальній записці до закону, ухваленого парламентом. У ній також ідеться про загрозу "широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації" і згадано "інші агресивні дії РФ в Азовському і Чорному морях".

Незважаючи на те, що спочатку в рішенні РНБО і першому варіанті указу президента йшлося про введення воєнного стану на всій території України, у підсумку парламент підтримав оновлений проект президентського указу.

Згідно з ним, воєнний стан вводиться лише в 10 областях України, розташованих вздовж кордону з Росією, придністровської ділянки українсько-молдовського кордону, а також уздовж узбережжя Чорного і Азовського морів. "Саме там, де може бути завдано серйозного удару", - заявив президент Петро Порошенко під час свого виступу в парламенті 26 листопада.

Таким чином, воєнний стан вводиться у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій областях та внутрішніх водах Азовського моря. Цього переліку регіонів немає в тексті президентського указу – Порошенко озвучив їх у своєму виступі в сесійній залі Ради. При цьому Донецьку та Запорізьку області Порошенко не назвав. Пізніше спікер парламенту Андрій Парубій уточнив, що вони також увійшли до списку областей, де вводиться режим воєнного стану.

4.Чи оголошено додаткову мобілізацію?

Поки що ні. Роз'яснюючи українцям деталі введення режиму воєнного стану у своєму відеозверненні, президент Петро Порошенко окремо наголосив: "Не планую поки що вдаватися до повної або часткової мобілізації. Ця можливість залишається відкритою, якщо Росія все-таки вдасться до подальшої ескалації".

Водночас під час засідання РНБО, яка рекомендувала Порошенку ввести воєнний стан, президент анонсував можливі збори резервістів. "Рішення [про введення воєнного стану] не передбачає негайної мобілізації, але буде проведено відповідну роботу з резервом першої черги. І я звертаюся до вас, шановні ветерани, [з проханням] бути напоготові".

У тексті закону, яким парламент 26 листопада схвалив президентський указ про введення воєнного стану, про мобілізацію сказано таке:

"У період дії воєнного стану, введеного указом президента України, часткова мобілізація оголошується президентом України в терміни та в обсягах, які відповідають загрозам національній безпеці і обороні України".

5.Чи обмежує воєнний стан мої базові права, роботу ЗМІ та інтернету?

Поки що ні. Виступаючи у Верховній Раді перед вирішальним голосуванням про введення воєнного стану у прикордонних областях України, президент пояснив, що де-факто обмежувальні заходи, які допускає такий правовий режим, будуть введені лише в разі початку наземної наступальної операції з боку Росії.

"Запровадження воєнного стану передбачається виключно в разі наземної операції регулярних військ РФ за межами Операції об'єднаних сил і незаконно анексованого Криму... [у 10 прикордонних областях] і внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії, - заявив Петро Порошенко. - Якщо нам вдасться уникнути цього сценарію, права і свободи громадян України не будуть обмежуватися. Указ передбачає право Президента, як тільки російський солдат перетне кордон, не втрачати ні секунди для того, щоб забезпечити захист української землі".

Перші коментарі юристів після ухвалення законопроекту про введення воєнного стану підтверджують слова президента. Зокрема, Леся Василенко, керівник і засновник громадської організації Юридична сотня (об'єднання юристів, які надають консультації в галузі військового права, перш за все учасникам ООС), так прокоментувала ухвалені норми у своєму Facebook:

"Що там з обмеженням прав? В указі вказано, що вони МОЖУТЬ обмежуватися, а можуть і не обмежуватися. Юридичною мовою – це диспозитивна норма. В окремих випадках і в разі необхідності дійсно будуть застосовані заходи. І це логічно. У цьому суть введення подібного режиму. Міжнародне право цілком допускає обмеження деяких прав людини в умовах війни", - зазначив керівник Юридичної сотні.

Вона також нагадала про те, що в 2015 році парламент прийняв рішення про можливість відступу від деяких прав людини (зокрема на справедливий суд) в умовах особливого періоду, зумовленого агресією Росії. "Ці норми так і не довелося застосовувати. Тому без паніки і цього разу", - зазначила Василенко .

6.А які права все-таки можуть бути обмежені?

Водночас режим воєнного стану дійсно дає президенту право обмежувати низку конституційних прав і свобод громадян – на період дії такого правового режиму.

Зокрема, в указі президента йдеться про можливість обмеження прав людини, передбачених статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України. Мова йде про такі права (наводимо суть статей Конституції у скороченому варіанті).

  • Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.
  • Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.
  • Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя.
  • Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.
  • Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
  • Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
  • Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.
  • Стаття 42. Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
  • Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.
  • Стаття 44. Ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.
  • Стаття 53. Кожен має право на освіту.

Крім того, в режимі воєнного стану може бути введено "обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб" – згідно з ч 1.ст. 8 закону України Про правовий режим воєнного стану.

Цей закон містить великий перелік заходів, які можуть бути впроваджені в країні в умовах воєнного стану. З повним списком таких заходів можна ознайомитися тут (зокрема вони перераховані в статті 8)

7.Чи обмежено виїзд за кордон?

На цей момент ні. Українці можуть, як і раніше, вільно подорожувати. Зокрема, напередодні голосування з питання про введення воєнного стану прес-служба аеропорту Бориспіль заявила про те, що головні повітряні ворота України працюють у звичайному режимі і суттєвих змін для режиму перетину кордону не очікується.

"Ми переконані: таке рішення [про введення воєнного стану] не вплине на мобільність населення", - йдеться у повідомленні прес-служби Борисполя. Керівництво аеропорту також закликало "утриматися від необачних і гострих припущень з цього питання".

Своєю чергою, в Державній прикордонній службі також зазначають, що для громадян України на цей момент не передбачається істотних обмежень – вони можуть торкнутися лише громадян Росії.

"Скоріше всього, для громадян України ніяких обмежень не буде. Проте будуть обмеження для певних категорій громадян Росії", - цитує заяву прес-служби відомства ВВС News Україна .

Водночас у Держприкордонслужбі повідомили, що всі її підрозділи вже перейшли на посилений режим несення служби уздовж усього українського кордону.

8.Що тепер буде з виборами президента?

Їх проведення заплановано в термін – 31 березня 2019 року. Одразу після ухвалення законопроекту про підтримку президентського рішення ввести воєнний стан Верховна Рада проголосувала за постанову про проведення виборів президента України навесні 2019 року – як і планувалося раніше.

Президент Петро Порошенко заявив, що саме цим обумовлено його рішення скоротити дію режиму воєнного стану – з рекомендованих рішенням РНБО 60 днів до 30. "Щоб воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії", - підкреслив глава держави.

9.А що ж тоді змінює введення режиму воєнного стану?

Президентський указ, підтриманий українським парламентом, дає право застосовувати норми закону Про правовий режим воєнного стану  відповідним органам влади – насамперед військовому командуванню (Генштабу ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, Службі зовнішньої розвідки тощо), МВС і місцевій владі.

Зокрема, указ зобов'язує Київську міську адміністрацію та інші органи місцевого самоврядування створити "ради оборони" –  саме вони повинні допомогти військовим впроваджувати і забезпечувати заходи воєнного стану в разі потреби.

Які зі значного переліку заходів, теоретично передбачених законом про воєнний стан, будуть впроваджені на практиці – на цей момент невідомо.

10.Що не можна заборонити в режим воєнного стану?

Згідно з українським законодавством, введення воєнного стану не може зупинити повноваження головних органів влади в Україні – президента, парламенту, Кабміну, омбудсмена.

Крім того, не можна заборонити роботу судів, органів прокуратури, контррозвідки, а також органів, які здійснюють оперативно-пошукову діяльність і досудове слідство.

Існує також законодавча заборона на обмеження багатьох прав людини навіть у режим воєнного стану. Серед них – рівні конституційні права і свободи; право на життя і повагу до гідності особи; на свободу та особисту недоторканність, а також низка інших.

Громадяни також зберігають за собою право на чесний справедливий суд і допомогу юристів. Крім того, люди можуть не свідчити проти себе та своїх близьких.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів