Підтримати нас

Туристичний збір на Херсонщині - курям на сміх

06 жовтня 2020 13:00
727
Поширити:

Херсонщина підбиває підсумки туристичного сезону-2020, що минає. Цій темі, зокрема, було присвячено селекторну нараду в облдержадміністрації.

На ній чиновники відзначили, що цього року потік туристів у регіон не був таким насиченим, як того б хотілося: завадив карантин, пов'язаний з коронавірусною інфекцією. Тому, за словами начальника управління туризму і курортів Миколи Шаповала, за 8 місяців 2020-го Херсонщину відвідало лише близько трьох мільйонів туристів, що практично на мільйон менше, ніж торік. Серед них, за словами функціонера, - близько 48 тисяч іноземних гостей.

Шаповал доповів, що цьогоріч найбільше туристів завітало з Одеської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської та Київської областей. Серед іноземних гостей - громадяни Польщі, Франції, США, Швеції, Великобританії, Німеччини, Естонії, Туреччини та Італії. 

“Туристичними фірмами, агентствами та закладами розміщення сплачено 22,9 мільйона гривень податків до бюджетів усіх рівнів. Крім цього, наразі з податковою опрацьовується мультиплікаційний ефект. Тобто, це суміжні галузі, якими було сплачено 868 мільйонів гривень податків до бюджетів усіх рівнів: торгівля - 517,2 мільйона гривень, розваги - 31,7 мільйона гривень, транспорт - 288,9 мільйона, розміщення та харчування - 30,2 мільйона гривень”, - додав начальник управління туризму та курортів ОДА.

Також він поінформував, що туристичний збір до бюджетів усіх рівнів склав 2,5 мільйони гривень. Торік ця цифра була дещо іншою - 6,15 мільйонів гривень. 

Треба відзначити, що сума туристичного збору в порівнянні з числом туристів - мізерна. Як відомо, туристичний збір обчислюється за трьома показниками: 1) кількість діб проживання; 2) мінімальна зарплата (у 2020 році - 4,723 гривні); 3) відсоток туристичного збору, що встановлюється органами місцевого самоврядування (як правило, це 0,05% від мінімальної зарплати, тобто, в 2020 році - це 23 гривні 62 копійки за добу проживання).

Тому нескладно встановити, що, навіть якщо кожен із заявлених трьох мільйонів туристів пробув цього року в області всього лише добу, то туристичний збір мав би скласти 23 мільйони 620 тисяч гривень. Це говорить про те, що переважна більшість туристів, що прибувають у регіон, проживають у різних міні-готелях, будиночках, садибах, хостелах, кемпінгах "зайцями", тому що власники цих об'єктів часто-густо просто не реєструють своїх постояльців, і зібрати з таких "нічліжок" необхідний туристичний збір не є можливим. Очевидно, з цим нелегальним бізнесом, який "ковтає в тіні" мільйони, повинні всерйоз працювати правоохоронні органи, - зокрема, Державна фіскальна служба. Наскільки ефективна ця "робота" - можна переконатися з наведених вище цифр.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ