Підтримати нас

Третій тиждень війни. Ворог обстрілює мирні села

Vgoru
Автор статті
12 березня 2022 14:00
3,265
Поширити:

До нашої редакції надійшов лист від жительки села Східне, яка розповіла про тамтешню ситуацію.

Два тижні у населеному пункті немає води, світла та віднедавна - їжі. Люди діляться продуктами одне з одним.

До останнього вони сподівалися, що війна може обминути маленьке село, де немає стратегічних об'єктів. Однак у Музиківці, що розташована неподалік, окупанти встановили блокпост. За словами мешканців, вони не пропускають карети швидкої, бригади з ремонту світла та машини з продуктами.
У тій же Музиківці російські військові окопалися, влаштували засідки та чекають (або ж ховаються) від ЗСУ.


Окупанти провели "ревізію" хатами та просили в людей продуктів. Натомість обіцяли нікого не чіпати. Тієї ж ночі почали обстрілювати із градів прилеглі села. На думку мешканців, окупанти так розважалися, адже наших захисників поблизу не було, а боїв на тих територіях не велося.


Дісталося й жителям Східного. Олександр Швець на своїй Фейсбук-сторінці написав про те, що ворог обстрілював газорозподільну станцію та трансформаторну підстанцію, які є об'єктами критичної інфраструктури для сіл Херсонської та Миколаївської областей.

Окрім того, один будинок зруйнували прямим попаданням. Зруйновані вікна та дах. В іншої жінки згорів сіновал та вбило двох корів. Серед мешканців жертв немає.
11 березня ворог заїхав у село на танках, гуляв вулицями та нишпорив по магазинах у пошуках продуктів. Встановили блокпости, а після обіду поїхали взагалі. "Очевидно, у нас невесело", - крізь страх жартують люди.


Щоб вирішити ситуацію, вони телефонували на гарячу урядову лінію, гарячу лінію Херсонського міського голови Ігоря Колихаєва, зверталися до Товариства Червоного Хреста, Херсонської обласної ради. Ніде їм допомогти не змогли. Мешканка Східного ділиться: "Одна жінка навіть порадила почекати на гуманітарну допомогу від окупантів". Людей це обурило, оскільки вся Україна бореться за незалежність та свободу.
На жаль, отримати коментар від голови Музиківської СТГ нам не вдалося. Чоловік захворів, до того ж, у його домі окупанти здійснювали обшук, - розповіла секретарка сільської ради Людмила Погрібна. За її словами, у селах частково відновили електропостачання, у цих будинках одразу ж з'явилася вода. Незмінна ситуація у Східному. Створювати Єдиний центр взаємодопомоги у сільській територіальній громаді побоюються, оскільки не можуть порахувати всіх ризиків.
Наші журналісти звернулися до Херсонської обласної державної адміністрації, однак там відповіді також не надали.
Нагадаємо, що в Херсоні не діє зелений коридор, про який з окупантами домовлявся міський голова Ігор Колихаєв. Ось як він прокоментував цю ситуацію на своїй Фейсбук-сторінці: "По зеленим коридорам тиша. Я дав сотні коментарів на різні телеканали США, Ізраїлю, Чехії, Польщі.. Однак поки тихо".
Мешканці сіл звертаються до міської та обласної влади: "Не забувайте про тих, хто далеко від міста. Нам також потрібні продукти, ліки та можливість евакуації"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ