Підтримати нас

ТОП-5 проблем, що турбують учасників АТО

21 липня 2017 12:00
271
Поширити:

До офісів Мережі правового розвитку дуже часто звертаються учасники АТО з питаннями, що їх турбують. Це і проблеми з житлом, і отриманням землі, безкоштовний проїзд у маршрутках та інше. Юристка Чернігівського Офісу при Чернігівському громадському комітеті захисту прав людини Наталія Кулікова виокремила ТОП-5 актуальних питань, з якими бійці та їх сім’ї звертаються до правників за безоплатною допомогою. Правозахисниця дає юридичну оцінку цим питанням та роз’яснює шляхи їх вирішення.

1. Отримання земельної ділянки

В умовах зняття мораторію на землю отримання земельних ділянок учасниками АТО знову на піку актуальності. На жаль, у цьому напрямку питань не стає менше, як і проблем.

Потрібно пам’ятати, що учасники АТО мають право на першочергове отримання земельних ділянок для:

  • Ведення садівництва – не більше 0,12 га;
  • Індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га;
  • Будівництва гаражів – не більше 0,01 га;
  • Індивідуального житлового  будівництва: в селах – не більше 0,25 га; в селищах – не більше 0,15 га;  містах – не більше 0,10 га.
  •  Для особистого селянського господарства – не більше 2,0 га

Однак потрібно не забувати, що безоплатна приватизація здійснюється у разі, якщо ви до цього не скористались правом на безоплатне отримання земельної ділянки за цим цільовим призначенням!

Для отримання земельної ділянки учаснику АТО необхідно звернутись до територіальних підрозділів Держгеокадастру (їх можна знайти за посиланням https://land.gov.ua/) та подати клопотання про надання у власність земельної ділянки. Також можна звернутися до сільської/селищної/міської ради для отримання ділянки.

Разом з клопотанням потрібно надати документи, які підтверджують статус учасника АТО та графічні матеріали щодо розташування земельної ділянки (їх можна отримати або на сайті https://map.land.gov.ua/kadastrova-karta або в підрозділі Держгеокадастру). 

2. Право учасників бойових дій на отримання житла

На підставі пункту 14 статті Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій мають право на першочергове забезпечення жилою площею.

Мають право на отримання житла, якщо:

– проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;

– проживають у гуртожитку;

– хворіють на тяжку форму деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можють проживати у комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;

– проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках;

– проживають в одній кімнаті по дві і більше сім’ї незалежно від родинних відносин, або особи різної статі старші за 9 років, крім подружжя;

– проживають тривалий час (не менше 5 років) за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), які є чиєюсь приватною власністю.

Порядок отримання житла:

1. Звернутись до відповідного відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік, отримати бланк заяви та попередні консультації житлово-будівельних кооперативів.

2. Зібрати необхідні документи та подати до відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік.

3. Прийняти рішення про взяття учасника бойових дій на облік в місячний термін з дня подання всіх документів.

4. Отримати письмову відповідь з повідомленням дати взяття на облік, виду і номера черги або підстави відмови у задоволенні заяви.

5. Дочекатися своєї черги серед осіб, що мають право на першочергове отримання житла.

6. Отримати ордер на жиле приміщення.

Куди звертатись:

1. За місцем проживання: до виконавчого комітету районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів

2. За місцем роботи: до підприємств, установ, організацій, в яких ви працюєте, що мають житло і фонд і ведуть житлове будівництво або беруть пайову участь у житловому будівництві.

3. Житлова комісія вашої військової частини – для військовослужбовців за контрактом та членів їх сімей.

3. Започаткування власної справи

Працевлаштування і соціальний захист учасників АТО – одне з найголовніших завдань, тому вони так само, як і інші наші громадяни, які перебувають на обліку в центрі зайнятості як безробітні, мають право на допомогу по безробіттю в розмірі річної суми (або її залишку), яка може виплачуватись одноразово.

Таку виплату можуть отримати безробітні, яким виповнилося 18 років та які не можуть бути працевлаштовані за сприяння служби зайнятості протягом одного місяця у зв’язку з відсутністю на ринку праці роботи, що їм підходить.

Для розгляду питання щодо отримання допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності безробітний подає до центру зайнятості заяву про виплату такої допомоги та бізнес-план. Ці документи розглядає комісія з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Остаточне рішення приймає директор центру зайнятості з урахуванням висновків комісії.

У разі прийняття позитивного рішення безробітний у визначені терміни реєструє підприємницьку діяльність та подає до центру зайнятості документи, що підтверджують факт реєстрації.

Допомога по безробіттю здійснюється на особовий рахунок безробітного протягом 30 календарних днів з дня подання ним до центру зайнятості відповідних документів.

Основні напрямки, за якими безробітні організовують власний бізнес, це надання побутових послуг населенню (будівництво та ремонт житлових приміщень, перукарські послуги, ремонт побутової техніки, ремонт взуття, пошиття постільної білизни, одягу, відео — та фото — послуги), а також торговельно-посередницька діяльність.

Отже, якщо ви шукаєте роботу - звертайтесь до служби зайнятості для отримання детальної інформації щодо можливості започаткування власної справи.

За додатковою інформацією звертайтесь у відділення Центра зайнятості свого району.

4. Право на грошову  компенсацію за неотримане житло членів сімей загиблих, інвалідів війни І-ІІ групи

Право на грошову компенсацію за неотримане житло передбачено Постановою КМУ від 19 жовтня 2016 р. № 719 “Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів І—ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов”

УВАГА: отримати компенсацію за неотримане житло можна, лише якщо ви стоїте на квартирному обліку! Грошова компенсація надається у порядку черговості постановки на квартирний облік.

Членам сім’ї компенсація виплачується одній із категорій родичів – спочатку дружині (чоловікові) і неповнолітнім дітям, які проживають разом; якщо таких немає, то батькам; якщо батьків немає, то повнолітнім дітям і так далі.

Розмір компенсації залежить від кількості членів сім’ї, вартості квадратного метра житла у вашому регіоні та деяких інших факторів.

Порядок отримання грошової компенсації:

1. Подати заяву про призначення грошової компенсації до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку. Разом з заявою потрібно подати:

    • копію паспорту (сторінки 1, 2, 10, 11)
    • посвідчення інваліда війни або члена сім’ї загиблого
    • довідку про безпосередню участь загиблого військовослужбовця або інваліда в АТО
    • рішення про взяття заявника на квартирний облік із зазначенням складу сім’ї — осіб, які разом із заявником перебувають на такому обліку
    • довідку про склад сім'ї та прописку (видає ЖЕК)

2. З дня прийняття заяви орган соцзахисту населення має 5 робочих днів, щоб обстежити матеріально-побутові умови заявника та скласти акт за формою, встановленою Мінсоцполітики.

3. Після складення акту обстеження матеріально-побутових умов заявника орган соцзахисту населення має 3 робочі дні для внесення подання на виплату грошової компенсації до спеціальної комісії при місцевій або районній/обласній раді.

4. Комісія має 5 робочих днів для прийняття рішення щодо призначення або відмови в призначенні грошової компенсації

5. З рішенням про призначення грошової компенсації відкрити спеціальний рахунок в «Ощадбанку»

6. Подати копію договору про відкриття спеціального рахунку в «Ощадбанку» до органу соцзахисту.

7. Орган соцзахисту перераховує на спецрахунок грошову компенсацію, про що повідомляє заявнику протягом трьох робочих днів з дня переказу коштів.

УВАГА: Гроші на спеціальному рахунку можна витратити лише на придбання житла. За використанням коштів з рахунку слідкує банк. Кошти не можна використати без дозволу органу соціального захисту населення

  1. Вибрати житло, яке ви бажаєте придбати. Пам’ятайте, що ви зобов’язані самостійно вибрати житло і укласти договір із продавцем. Ви можете купити житло у будь-якого продавця. Житло може знаходитись у будь-якому населеному пункті України. Якщо житло коштує дорожче ніж надана грошова компенсація, ви повинні докласти суму, якої не вистачає, на ваш спеціальний рахунок.
  2. Укласти договір купівлі-продажу житла і подати до органу соцзахисту примірник цього договору. Однак, в договорі повинно бути зазначено, що житло стане власністю заявника. Строк виконання договору купівлі-продажу житла не повинен перевищувати двох місяців
  3. Орган соціального захисту населення має 5 робочих днів, щоб надати заявникові письмову згоду на перерахування коштів зі спеціального рахунка продавцю
  4. Подати до «Ощадбанку» заяву про переказ коштів на придбання житла. Банк перераховує кошти на рахунок будівельника/продавця житла.
  5. Протягом 30 днів оформити право власності на житло і подати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстроване житло до органу соціального захисту. Якщо ви не подасте витяг, то орган соціального захисту населення вправі вимагати повернення грошової компенсації. Кошти потрібно витратити протягом року, інакше вони будуть повернуті державі! Якщо житло коштувало менше наданої вам компенсації, решту необхідно повернути державі.

Розмір грошової компенсації визначається за формулою:

 ГК = (13,65 х Nс + 35,22 + (10 х Nп)) х Bг х Км + ПЗ

де Nс — кількість членів сім’ї загиблого військовослужбовця за однією категорією або кількість членів сім’ї інваліда, на яких розраховується грошова компенсація;

Nп — кількість членів сім’ї загиблого військовослужбовця за однією категорією або кількість членів сім’ї інваліда, які є інвалідами I чи II групи або дитиною-інвалідом;

Вг — гранична вартість (гривень) 1 кв. метра загальної площі житла для населеного пункту, в якому заявник перебуває на обліку як особа, що потребує поліпшення житлових умов на день звернення за грошовою компенсацією – встановлюється наказом Мінрегіонбуд.

Км — коефіцієнт збільшення граничної вартості 1 кв. метра загальної площі житла:

1) для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова коефіцієнт становить 1,75;

2) для обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. чоловік —1,5;

3) для міст обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. — 1,25;

4) для інших міст –1;

ПЗ — витрати на реєстрацію права власності і сплату потрібних податків.

Показники граничної вартості змінюються кожного кварталу. Наразі, середній по Україні становить 8568 грн/м2.

5. Право на безоплатний проїзд в міських маршрутках

За вимогами Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій/інваліди війни мають право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

За вимогами ст.37 Закону України “Про автомобільний транспорт” автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Зверніть УВАГУ: Перевізник надає право безкоштовного проїзду на підставі договору, укладеного з органами місцевого самоврядування про компенсацію в разі надання пільгового проїзду. Це означає, що перевізник отримує компенсацію за те, що перевозить пільговика. Обмежень щодо кількості пільгових місць в транспорті чи протягом одного маршруту законодавством НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

Як діяти, якщо вам безпідставно відмовили у безкоштовному проїзді:

1. Уточніть назву та контактні дані перевізника, ПІБ водія. Запишіть номер транспортного засобу, дату, час та маршрут, на якому була отримана відмова. Увага! Інформація про перевізника, як правило, розміщена біля водія.

2. Якщо бажаєте продовжити проїзд, оплатіть його вартість.

3. Зателефонуйте перевізнику і спокійно поясніть ситуацію, яка виникла з водієм. Зверніть увагу: в розмові зазначте, що плануєте звертатись до прокуратури та в Укртрансінспекцію.

4. Якщо телефоном ситуація не вирішиться, напишіть заяву у трьох примірниках: до прокуратури, Укртрансінспекції, органу місцевого самоврядування, де здійснюється маршрут. Увага! До заяви обов’язково додайте копію посвідчення УБД і копію проїзного квитка, якщо довелось його купити.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ