Підтримати нас

Таємниці херсонських маршруток

11 лютого 2017 03:00
258
Поширити:

Пристрасті довкола підвищення вартості проїзду в  маршрутках не вщухають уже другий тиждень. І в цьому  заплутаному, як павутиння,  питанні з’являється все більше цікавих деталей.

«Вічна» проблема

“Якщо перевізники захочуть підвищити тариф до 5 грн, перешкод не буде. Адже завтра знову піднімуться ціни на пальне, збільшаться на кілька відсотків прожитковий мінімум і мінімальна зарплата. Цих “вагомих” підстав   буде досить, щоб зробити проїзд в громадському транспорті дорожчим”. Ці, як виявилося, пророчі слова газета “Вгору” надрукували ще у серпні 2008 року. А в січні того ж року перевізники домоглися підвищення тарифу з 1 до 1,5 грн. І обіцяли закупити нові автобуси, що курсуватимуть до пізньої ночі, та поліпшити сервіс. А сім місяців потому заговорили, що такі розцінки їх уже не влаштовують. І тарифи варто піднімати знову. Тоді у справу втрутився Антимонопольний комітет. Його висновки “Вгору” публікувала 9 років тому: “Введений перевізниками спосіб обліку  перевезених на міських маршрутах пасажирів суперечить встановленому нормативно-правовими актами порядку обліку кількості пасажирів і призводить до спотворення даних. Крім цього, перевізники в тариф включили непередбачені законодавством витрати” .

Чи змінилося щось сьогодні? Трохи. З вулиць  майже зникли “газельки”, стало більше великих автобусів, багато водіїв відмовилися від шансону та іншої примітивної музики в салонах. А от риторика перевізників стосовно грошей залишилася.

Битва «економістів»

Битва між пасажирами та маршрутчиками триває не лише у кабінетах міськради. А й у соцмережах. Минулого тижня там з’явилися розрахунки одного із херсонців. Він дооводить, що проїзд за 3 гривні в автобусі – прибутковий.

За кілька днів свої розрахунки надав один із водіїв, щоправда, колишніх. Бо, за його словами, втомився від такого графіку.

– В ідеальний день перевозимо десь 600 пасажирів. Це 1800 грн. Трохи про витрати: ранкові побори (медик, механік, старший диспетчер) близько 60 грн, потім на кінцевій звичайному диспетчеру 15.75 грн/день. Путівка близько 3000 грн .на місяць (єдиний пункт, за який не платить водій, йде з оренди). Для чогось обов’язково збирають щомісяця 100 грн. на мийку. Перевірки, корупція наша рідна – ще 100-200 грн/місяць.

Пальне 40 л щодня по 19грн. Це 22800 грн на місяць. План господареві автобуса (Еталон, Богдан) 550-600 грн в день (від господаря залежить). Тепер рахуємо все разом. Прибуток за місяць: 1800*30 = 54000грн. Віднімаємо 2000 грн на різні дрібниці, ще 16500 плану, 22800 грн паливо. Отримуємо плюс-мінус 12700 грн і ділимо на двох водіїв. Це якщо автобус не ламався протягом місяця і тим самим не затримував нас і ми працювали щодня. Я хочу вас спитати: чи готові ви працювати 3 через 3, встаючи о 4 ранку і вмираючи в 23 без задніх ніг за 5000 + –грн. в міс. Ставлення фірми до вас, як до худоби, і всім все одно, як ви їздили, скільки конкурентів на дорозі і наскільки ви втомлюєтеся. Я там 3 роки попрацював від безвиході і не хочу туди повертатися.

Погодьтеся, для Херсона зарплата  трохи більша за 6000 гривень – гарна зарплата. Умови праці – інша тема.

Усе вже вирішили?

Нагадаємо, під час засідання виконкому 31 січня вирішили створити робочу групу. Протягом трьох місяців вона має дослідити ситуацію із маршрутками в місті, все обрахувати і надати  рекомендації. Відбулося навіть перше засідання. Проте начальниця міського управління транспорту виявилася іншої думки. Вона просто виставила активістів і журналістів за двері. На її думку, цей захід не був нарадою, тому з перевізниками вона спілкувалася за зачиненими дверима…

У вівторок, 7 лютого, Громадська рада при міському голові провела засідання. Виявилося, що для вирішення питання навіть не потрібно збирати засідання виконкому. Регламент органу влади прописаний так, що виконком має право приймати рішення шляхом збору підписів, хоч і вдома, в його представників! Для позитивного результату необхідно 13 підписів із 24 членів виконкому. Після цього документ відправляють на розгляд міського голови, який повинен поставити або не поставити вирішальний підпис.

– Я спілкувався з Володимиром Миколаєнкои. На сьогодні підписів немає. Він каже – немає рішення виконкому... – повідомив голова Громадської ради при  міському голові Олександр Мошнягул.

А от у першого заступника мера інші дані. Як повідомив Ігор Козаков, він, за дорученням міського голови, збирав ті самі підписи членів виконкому. І назбирав необхідну кількість…

Поки не стануть відомі результати робочої групи, що вивчає маршрутне питання в Херсоні, Громадська рада не рекомендує меру підписувати дане рішення.

– Робочу групу вже охрестили “мінської переговорною групою ” –жодного статусу в неї немає. Вона  нелегітимна. Я говорив про це з Володимиром Миколаєнком. Він теж вважає, групу треба легітимізувати. Відповідальна за це очільниця Управління транспорту та зв’язку міськради Аліса Вербицька, яка, зі слів міського голови, не надала інформацію. Прохання до неї швидше це  вирішити,  щоб міський голова міг видати розпорядження. І тоді робоча група матиме статус – вважає Олександр Мошнягул.

Чому в Управлінні транспорту та зв’язку міської ради не поспішають надавати прозорості роботи маршрутних фірм у Херсоні, можна тільки здогадуватися.

Куди рухатися

Вихід із ситуації є – зробити, як у Європі, електронний квиток на всі види громадського транспорту. Тобто, маршрутні таксі та тролейбуси.

Подібний закон Верховна Рада прийняла ще 17 січня.  А вже 3 лютого його підписав Президент. У силу новий закон вступає з 7 травня. До того часу Кабінет Міністрів має розробити і затвердити усі необхідні документи і порядки.

Деякі українські міста вже активно впроваджують цю новинку. Наприклад, Львів. Там електронні квитки діють уже на трьох трамвайних та одному тролейбусному маршрутах. У наступні два тижні розрахуватися за проїзд без готівки можна буде в усьому електротранспорті міста.

Аби скористатися електронним квитком, потрібен лише смартфон і додаток, аби відсканувати QR-код.

Найбільше електронними квитками сьогодні користується молодь.

Тим часом водії електротранспорту двома руками за безготівковий розрахунок. Адже тепер їм не доведеться відволікатися на продаж квитків та рахування грошей.

За тиждень роботи безготівкого розрахунку львів'яни придбали та прокомпостували більше тисячі електронних квитків. Відтак, у “Львівелектротрансі” вирішили ввести нововведення на усіх маршрутах. Для зручності пасажирів із середини лютого доступним стане і електронний пільговий квиток. Наразі ж пільгові квитки можна придбати лише паперові.

Коли за це  візьметься Херсон? Невідомо. Складається враження, що вирішувати тривалі і нелогічні питання “під килимом” набагато легше, аніж скористатися сучасними і вже перевіреними методами.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів