Підтримати нас

Святкуємо Івана Купала

Автор статті
07 липня 2020 04:38
723
Поширити:

Сьогодні, 7 липня, ми відзначаємо Івана Купала. Витоки це свято бере з язичницької культури і має низку назв, серед яких: Іванів день, Колосок, Ярилин день, Свято літнього сонцевороту та інші.

Купальські обряди та ігри  зазвичай  відбуваються біля річок. Взявшись за руки, дівчата ходять вздовж берегів та співають пісень. Основною темою  є кохання.  

Серед традицій і розкладання вогнища. Через нього стрибають дівчата і хлопці поодинці або парами. Так  проходять своєрідний ритуал очищення. Наші предки вірили, що стрибок через багаття здатний вилікувати від пристріту та хвороб. Крім того, може зробити людину щасливішою і удачливішою. Ну а дівчата, які стрибнули через багаття, ставали ще красивішими. Якщо ж пара, тримаючись за руки, стрибала через багаття, і їм вдавалося не розтиснути в повітрі рук, то вважалося, що після цього вони будуть нерозлучні.

Дівчата на свято ворожать. Плетуть вінки з польових квітів та пускають їх по воді. До вінків прилаштовують запалені свічки. Поки вони пливуть, дівчата йдуть понад річкою та співають.При цьому хлопці намагаються зловити вінки дівчат. Якщо хлопцю вдається це зробити, то вважається доброю прикметою для їхньої подальшої спільної долі.

Згідно з народним повір'ям, якщо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж. Якщо він крутиться на місці, то ще дівуватиме. Якщо вінок потоне — заміж не вийде взагалі. Якщо вінок плавав по центру річки, то вважалося, що рік пройде без значних змін. Якщо вінок прибило до берега, то буде біда.

За повір'ями, на Івана Купала будь-яка вода набуває магічних властивостей. Вважалося,  на світанку необхідно вмитися або викупатися в річці – це очистить тіло і позбавить від хвороб. До того ж, у цей день ранковою росою окропляли стіни, кути, підлоги і навіть ліжко в будинку, щоб позбутися від павуків, тарганів та інших комах.

У ніч на Івана Купала слов'яни шукали квітку папороті в лісі. Існує повір'я про цвіт папороті. Вважається, що він з'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить вночі під Івана Купала. Квітку знайти тяжко. Зазначають, що її володар зможе розуміти мову звірів і птахів. Дізнаватися про долю людей, зцілювати хворих, може знаходити заховані у землю скарби. 

Вважається, що зібрані у ніч на Івана Купала чи вранці з   росою лікарські рослини мають надзвичайну силу. За народними переказами, трави сіють русалки — потоплені дівчата, потерчата — душі маленьких нехрещених дітей та інші духи природи. Вони доглядають за зіллям і знають, як і коли його вживати.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ