Підтримати нас

Суд змусив Державну службу у справах ветеранів війни та учасників ато виконувати закон

Vgoru
Автор статті
16 березня 2016 11:16
622
Поширити:

Рішення про те, що загиблі воїни-добровольці мають право на статус учасника бойових дій, прийматиме міжвідомча комісія. Раніше родичам загиблих героїв, що захищали Україну в складі добровольчих батальйонів, доводилося добиватися статусу через суд у кожному окремому випадку.

Олексій Гармаш, юрист ЄСПУ, в суді довів, що займатися цим має Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО, як це і прописане в законі.

10 березня відбулося засідання Дніпропетровського окружного адміністративного суду, де розглядалася позовна заява юристів ЄСПУ щодо незаконних дій голови Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Артура Дерев’янка. Голова Держслужби відмовлявся розглядати питання надання статусу УБД загиблим добровольцям.

На судовому засіданні був задоволений позов про те, щоб заяви родичів загиблих бійців-добровольців із Правого сектора розглядала міжвідомча комісія. Нагадаємо, що ця комісія існує як робочій орган при Державній службі у справах ветеранів війни та учасників АТО і відповідає за надання статусу учасника бойових дій. Підтвердження, що воїн справді брав участь у бойових діях, надає міністерство або організація, яка в тій чи іншій мірі бере участь у проведенні АТО . Міжвідомча комісія засідає двічі на місяць, складається з членів усіх відомств, які беруть участь в АТО, а також представників громадських організацій. Протокольне рішення комісії про придання добровольцям цього статусу є підставою для видачі їм відповідних документів на рівні районних соціальних служб.

Судові рішення про встановлення фактів участі й загибелі воїна-добровольця в бойових діях в зоні проведення АТО для Комісії є підставою для надання таким особам цього статусу. Ця норма відповідає ст. 24 конституції України. Невиконання судового рішення тягне за собою кримінальну відповідальність.

«У нас уже є підтвердження, що воїни добровольчих підрозділів законно брали участь у бойових діях», – наголосив Олексій Гармаш, юрист ЄСПУ. Він і далі супроводжуватиме подібні справи.

І якщо виконавчі органи влади і їх посадові особи будуть і надалі ігнорувати рішення судів першої інстанції та гальмувати процес надання статусів членам сімей воїнів-добровольців, які загинули в зоні АТО, то юридична служба ЄСПУ апелюватиме до Європейського суду з прав людини за фактами дискримінації цієї категорії громадян України і членів їх сімей, що заборонено як ст. 24 конституції України, так і ст. 14 Європейської конвенції з прав людини.

“Але ЄСПУ не буде обмежуватися лише загиблими воїнами-добровольцями із Правого сектору. На черзі – надання статусу УБД усім тим громадянам, хто захищав і захищає Вітчизну в лавах добровольчих формувань”, – додав Гармаш.

Оберіг Херсон

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ